2024.04.18, Csütörtök
Az együttműködés fontosságára mutatott rá az Európai Építőipari Szövetség alelnöke
Lubomir Katcsamakov Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Az együttműködés fontosságára mutatott rá az Európai Építőipari Szövetség alelnöke

Building Connections (magyarepitok.hu)

2019.07.29. 13:51 - Szabó Ákos

Lubomir Katcsamakov Budapesten tett látogatásán kifejtette: a közép- és kelet-európai országok építőiparai számtalan közös kihívással néznek szembe.

Hirdetés

Nemzetközi érdeképviseleti fórum vezetője találkozott nemrég Koji Lászlóval, az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnökével Budapesten. Lubomir Katcsamakov, az Európai Építőipari Szövetség (FIEC) alelnöke a két szervezet közötti együttműködésről és koordinációról egyeztetett magyar partnerével. Lapunk a látogatás részletesebb okairól kérdezte Lubomir Katcsamakovot.

 

Lelkesen készül a régiós érdekek európai szintű képviseletére

A Bolgár Építőipari Kamara vezetőségét képviselő szakembert tavaly választották meg a kis- és középvállalkozásokért felelős FIEC-alelnöknek, többek között a szakmai fórumban részt vevő ÉVOSZ támogatásával is. Elmondta: Koji Lászlóval folytatott találkozója jól sikerült, és a két ágazati vezető képviselő keresi a lehetőséget a további kooperációra.

 

Lunomir Katcsamakov (A képre kattintva galéria nyílik.)

Lubomir Katcsamakov nem csak a kkv-k érdekeit képviseli a FIEC-en belül, hanem egy közép- és kelet-európai országokból álló régiót is, melynek Románia, Bulgária, Magyarország, Szlovénia, Szlovákia, Horvátország, Litvánia és Észtország is a részét képezi. A FIEC egy összeurópai föderáció, melyben 31 iparági érdekeket képviselő tagszervezet vesz részt 27 országból. Budapesti látogatása után Lubomir Katcsamakov Ljubjanába utazott, ahol építőipari cégvezetőkkel találkozott.

Kifejtette: pozitív fejleménynek tartja a magyarepitok.hu által vezetett Building Connections Médiaszövetség (BCMA) megalakulását, melyet Bulgáriában a Vestnik Stroitel képvisel. Az ágazati vezető hangsúlyozta: látogatásának célja az volt, hogy közös nevezőre jusson az ÉVOSZ-szal arról, hogy hogyan képviselje a kelet-európai országokat érintő egyedi témákat az Európai Bizottság felé. Lubomir Katcsamakovot budapesti látogatására elkísérte Reneta Nikolova, a Vestnik Stroitel főszerkesztője és a Building Connections alelnöke is.

 

A régió országai közös kihívásokkal néznek szembe

Az ágazati képviselő kitért az általa a FIEC-ben képviselt országokban előforduló közös problémákra is, például hozva fel a munkaerő-hiányt. Szavaiból kiderült: szerinte nagyobb hatékonysággal lehet közösen képviselni ezeket a kérdéseket.

„A célom az, hogy javítsam az országaink között zajló kommunikációt, hogy a szakmai stratégiáról szóló gondolatainkat EU-szinten is meghallják” – mondta.

A hazai építőipari fellendülés kapcsán hangsúlyozta: az iparág nagyon pozitív eredményeket ért el.

„A válságot követő két év magyar építőipari növekedése kifejezetten figyelemreméltó a többi régiós országhoz viszonyítva is.”

 

Kooperáció több szinten

Lubomir Katcsamakov emellett kifejtette: fontos megtalálni az egyensúlyt a kkv-k és a nagyvállalatok között az építőipar területén. Az ágazati szereplők érdekei összefonódnak és szükségük egymásra, hogy az üzleti helyzetüket javítani tudják - derült ki szavaiból.

Az interjú végén hangsúlyozta még a digitalizáció fontosságát is az építőiparban, kitérve arra, hogy ezt a területet a bolgár kamara is támogatja. A FIEC-alelnök külön megemlítette a Building Information Modelling (BIM)-et is, hangsúlyozva annak jövőbeli szerepét az építőiparban.

Szabó Ákos

Az interjú a Building Connections Médiaszövetség keretein belül jelent meg.

Galéria

Iparági hírekBuilding ConnectionsinterjúFIECÉVOSZépítőipari alapanyagokmunkaerőhiány

Hírlevél

Hirdetés