2024.05.19, Vasárnap
Átfogó városfejlesztést kap a Puskás-stadion környéke
Fotó: Puskás Konzorcium

Átfogó városfejlesztést kap a Puskás-stadion környéke

magyarepitok.hu

2019.08.27. 11:56 - Hegedűs Gergely

A 100 ezer négyzetméteres területen kétütemű beruházást hajt végre a Magyar Építő és ZÁÉV. Az első ütemben egy új parkot kap a főváros, a másodikban a foci-Eb rendezvényterületei és médiaközpontja jön létre.

Hirdetés

A beruházó Nemzeti Sportközpontok a TED-en kihirdette 2020-as európai rendezésű futball Európa-bajnoksághoz kapcsolódó közbeszerzés végeredményét. A hirdetmény szerint a budapesti Eb-helyszínhez kapcsolódó projektet a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Zrt. kivitelezi nettó 8,048 milliárd forintos szerződéses értéken a Puskás Ferenc Stadion környékén.
 

Egy több hektáros új park jön létre

A hirdetményből az is kiderül, hogy a munkákat az Európa-bajnokság eseményeihez igazodva, két ütemben kell elvégezni. „A fejlesztés érinti Nyugati és a Keleti parkot, a stadion közvetlen környezetét és a stadion belső médiaterületeit” – áll a közbeszerzésben. „A Puskás-stadion tágabb környezetében komplex városfejlesztési program valósul meg.”

Az első ütemben a több mint 100 ezer négyzetméteres - nagyjából négy Hősök terének megfelelő - terület rehabilitációjával egy új, több hektáros park jön létre, kiegészülve egyebek között egy street workout pályával, illetve egy játszótérrel.

„A felelős fejlesztés magában foglalja az Aréna tágabb környezetében lévő védett értékek megóvását: kulturális örökségünk részét méltó módon építjük újjá” – fogalmaz a hirdetmény szövege.

A fejlesztés második üteme a 2020-as labdarúgó Eb budapesti mérkőzéseinek megrendezéséhez szükséges munkálatokat foglalja magában, így egyebek között szabadtéri rendezvényterületek, szurkolói zónák kialakítását, illetve ideiglenes médiaközpont létrehozását.


Egy rekortánt is kap a szoborgaléria

A tájékoztató szerint a stadion környezetében a Nyugati és a Keleti park egyaránt multifunkcionális térként működik majd.

Gyermekjátszótér, pihenőpark, pavilonok, sportolási lehetőségek, árusító helyek szolgálják a látogatókatat. Emellett ideiglenes időszakokban szabadtéri rendezvényterületek alakíthatók ki.

Kiemelt feladat a Népstadion Dromosz nevű szoborgalériájának felújítása. A Dromosz belső területén egy rekortán futókör jön létre.
 

Infrastrukturális kapcsolat épül a két park között

A stadion közvetlen környezetét a legutolsó kiviteli tervekhez képest kis mértékben át kell alakítani és össze kell hangolni az EURO2020 rendezvény által igényelt feltételekkel. Itt elsősorban a telekhatár-menti beléptetési rendszerek területét kell biztosítani. Továbbá biztosítani kell a Keleti és Nyugati park infrastrukturális kapcsolatát.

A stadion bejárati és parkoló szintjén biztosítani szükséges egy legfeljebb 220 fő befogadására képes ideiglenes médiaterületet. Ez a terület csak a 2020-as foci Eb-re és más hasonló volumenű rendezvények esetén épül ki.
 

Ezeket kell a feladatokat kapták a nyertesek

A tervezési és kivitelezési feladatok során különösen az alábbiakat kell elvégeznie a nyertes ajánlattevőnek:

  • a szükséges tervek, így különösen az engedélyezési és kiviteli tervek, valamint megvalósulási tervek elkészítése,
  • bontási munkák és építési munkák,
  • akadálymentesítés,
  • közműfejlesztés,
  • közlekedési kapcsolatok,
  • elektromos munkák,
  • tájépítészeti feladatok.

A közbeszerzés szövege azt is tartalmazza, hogy a szerződés összértékére a forrást a Magyar Közlöny július 18-ai számában megjelent, 1425/2019. (VII.18.) számú, a terület városfejlesztési feladataira és a 2020-as labdarúgó Eb megrendezéséhez szükséges, legfeljebb 11,1 milliárd forint keretösszegről rendelkező kormányhatározat biztosítja.

A Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Zrt. generálkivitelezésében épülő Puskás-stadion megnyitóját november 15-én tartják, legutóbb májusban számoltunk be a munkálatairól ebben a fotogalériával ellátott cikkben.

Iparági hírekMagyar Építő Zrt.ZÁÉV Építőipari Zrt.Puskás Arénasportberuházások

Hírlevél

Hirdetés