2024.06.20, Csütörtök
Elérte legmagasabb pontját Dubaiban a világkiállítás magyar pavilonja – helyszíni galéria
Fotók: Szabó Ákos/magyarepitok.hu, Látványtervek: Expo 2020 Magyarország Nonprofit Kft.

Elérte legmagasabb pontját Dubaiban a világkiállítás magyar pavilonja – helyszíni galéria

magyarepitok.hu

2020.02.20. 11:40 - Szabó Ákos

A Makovecz Imre nevével jegyzett organikus stílusban megtervezett épület közel 2 ezer négyzetméteres lesz a WHB-Épkar Építőipari Kft. munkájával.

Hirdetés

Korábban már beszámoltunk arról, hogy látványos építkezésen dolgoznak magyar cégek az Egyesült Arab Emirátusokban. Most helyszíni riporttal jelentkezünk az eddig csak építőipari látványterveken látható épületről: elérte legmagasabb a WHB-Épkar Építőipari Kft. és helybeli partnere által épített különleges faszerkeszetű pavilon.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

A közel-keleti helyszínen megtartották a Makovecz-iskolához tartozó Csernyus Lőrinc tervei alapján épülő 1927 négyzetméteres épület bokrétaünnepségét. A pavilon, melynek nemrég készült el a szerkezete, egy többszintes, kettős rétegű, faszerkezetű épület, amely egy belső kupolából és az azt körülvevő külső burokból áll.

 

Az épület látványterve

 

Speciális faépítkezési technológiával elevenítik meg az organikus építészetet

A létesítmény érdekessége, hogy száraz technológiával készül, azaz építésénél a kivitelezők nem használnak olyan technológiákat, amelyekhez víz kell. A magyar megjelenés központi témája, az emberiség alapvető éltető eleme, a víz. Az épületben helyet kap egy kiállítás is, melynek célja Magyarország egyedülálló gyógy- és termálvíz kincsének bemutatása, valamint az ezekhez kapcsolódó turisztikai desztinációk népszerűsítése.

 

 

Az épület szerkezeti elemeit részben tengeri úton, részben pedig a világ egyik legnagyobb teherszállító repülőjével szállították el a Dubaji Világkiállítás területére három ütemben, 2019 őszén. Már maga a szállítás is különleges eljárásokat igényelt, mivel a szerkezeti elemek súlya több mint 560 ezer kilogramm. A leghosszabb elem 18,47 méter, a legnehezebb pedig több mint 2700 kilogramm volt.

 

Osama Naffa Magyarország nagykövete az Emirátusokban (j), Takács Szabolcs miniszteri biztos (k), Csernyus Lőrinc főépítész (j1) és Tóth Andrea, az Expo 2020 ügyvezetője (j2)

A bokrétaünnepségen beszédet mondott Takács Szabolcs, az expoért felelős miniszteri biztos, aki kifejtette: Dubajban egy kis Magyarországot is teremtettek, egy több évszádos magyar hagyomány megrendezésével.

Külön megköszönte mindazoknak a kivitelezőknek, építőknek a munkáját, akiknek a szorgalma és szakértelme előtti tisztelgés a bokrétaünnep megtartása. Szintén dícsérte a kivitelezők és szakértők speciális tudását is, mely lehetővé teszi a pavilon megépítését.

Rámutatott: 2019 novemberében tették le a pavilon alapkövét, az eseményen részt vettek a dubai világkiállítást szervező cég vezetői is. Hozzátette még: a magyar kormánynak

különösen fontos a makoveczi örökség ápolása, mely egyedi nem csak a Kárpát-medencében, hanem az egész világon is.

 

Különleges ácscsapat munkájával épül meg

Tóth Andrea, az eseményen való részvételért felelős Expo 2020 ügyvezetője kifejtette: nagy hálával tartoznak a beruházók annak a mintegy 100 embernek a munkájáért, akik az elmúlt hónapokban dolgoztak rajta. Kiemelte Csernus Lőrinc főépítész és csapata munkáját és hasonlóan annak a 16 magyar ácsnak a csapatát, akiknek a kemény munkája lehetővé tette a terv előrehaladását.

 

 

A csapatot Szegletes Mihály vezeti, mindannyian nagy tapasztalattal rendelkeznek a különleges faszerkezetek építésében. A tisztán fából épült szerkezetet Magyarországon már egyszer felállították, mielőtt részeire bontva átszállították volna Dubajba.

 

Pontosan 8 hónap múlva nyitja meg kapuit

Csernyus Lőrinc kifejtette: elhozták a térségbe az itt kevésbé ismert speciális építkezési kultúrát, a faépítkezés hagyományát.

"A fa élő anyag, lélegzik, mozog, jelkép szimbólum. Az építkezést történetének egyik archetípusa" - mondta el. Az építész, aki részt vett az 1992-es, nagy elismerést aratott sevillai világkiállítás magyar házának kialakításában (melyben Makovecz Imrével dolgozott fiatal építészként), rámutatott: az organikus építészet örökségét ugyanúgy szeretné átadni a fiatalabb generációknak, mint egykor neki adta át Makovecz Imre.

 

 

Rámutatott még: a pavilon tematikája vízre épül. A Magyarország területén egykor található Pannon őstengertől a római és török fürdőkultúrákon kerezstül a magyar termálfürdőkig kiemelkedő szerepet játszó elemet mutaják be, közvetlen használata nélkül. Minden érzékszervükkel tudják majd a látogatók a vizet érzékelni, hallással, látással, tapintással és szaglással is - mondta el.

 

 

Az épület a munkálatai az ütemtervek szerint haladnak, várhatóan szerint júliusban szerezheti meg használatbavételi, majd szeptemberben a működési engedélyt. Az Expo hivatalos októberi megnyitása előtt tesztüzemet tart még a Magyar Pavilon. Ezt követően 2020. október 20. és 2021. április 10. között a világkiállítás 192 másik országával együtt tekinthetik majd meg a számos országból érkező vendégek.

Galéria

Iparági hírekWEST HUNGÁRIA BAU Kft.Épkar Zrt.kiállításépítészet

Hírlevél

Hirdetés