2024.02.27, Kedd
Még az idén felépül a magyar napelemes tetőcserepet előállító gyár
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Még az idén felépül a magyar napelemes tetőcserepet előállító gyár

magyarepitok.hu, MTI

2020.03.10. 12:44 - Hegedűs Gergely

Jelentős növekedéssel ünnepli századik évfordulóját a Terrán, mely áprilistól egyedüli tetőcserép-gyártóként rendelkezik majd hazánkban három gyártósorral.

Hirdetés

Kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatót az idén 100 éves fennállását ünneplő Terrán Tetőcserépgyártó Kft. A rendezvényt a zugligeti Lóvasút újjáépített állomásépületében szervezték.

Kattintva galéria nyílik - Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

 

A magyar tulajdonú vállalatcsoport értékeléséből kiderült, hogy a nettó árbevétele 17%-os növekedést mutatott 2018-hoz képest, amivel meghaladja a 16,5 milliárd forintot. Ebből hazánkban realizálódott közel 10 milliárd forint. Tavaly a cégcsoport több mint 64-65 millió darab tetőcserepet gyártott, amelynek felét Magyarországon, felét külföldön használták fel.

„Büszkék vagyunk rá, hogy évről-évre piacvezető szerepet tölthetünk be a számunkra legfontosabb piacon, Magyarországon" - mondta el Gódi Attila, ügyvezető igazgató. "A vásárlói bizalom legszebb mutatószáma talán, hogy belföldi árbevételünk folyamatosan nő."


Három országot is megcéloz a Generon

A termelői kapacitását tovább növelve a bólyi székhelyű társaság áprilisban átadja kunszentmiklósi gyáregységének második gyártóüzemét is. Ezzel az egyetlen magyarországi tetőcserép-gyártó cég lesz, mely Magyarországon három gyártósorral rendelkezik. A kétmilliárdos beruházásban egy 3000 négyzetméteres új üzemet adnak át.

Pécsett várhatóan még az idén felépül a tetőcserépre integrált napelem, a Terrán Generon előállításához szükséges gyár. Utóbbi termékkel a külpiacokon, Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában is meg akarnak jelenni - jelentette be az ügyvezető igazgató.


A nagyvállalati szinten is családi cégként működik

A vállalat 100 éve egy ember ötleteként indult útjára, mára cégcsoport szinten közel 400 főt foglalkoztat. Gódi Attila visszatekintésében méltatta a céget megalapító alapító Mészáros Kálmánt, aki a Felvidéken kezdett tetőcserépgyártásba.

Emellett a fiára, az ipari gyártást elindító Mészáros Vilmosra is kitért, aki tulajdonsoként a mai napig aktívan részt vesz az üzleti közösségben. "Bár a szervezet méretét tekintve nagyvállalattá nőtte ki magát, meg tudott maradni családi cégnek" - hangsúlyozta az ügyvezető.

Gódi Attila azt is kifejtette, hogy a társaság folyamatos fejlesztések mellett a fenntartható működésre is nagy hangsúlyt helyez. Példaként említette, hogy a vállalat bólyi gyára mellett 2018-ban naperőművet építettek, hogy napenergia segítségével fedezzék a gyár energiaszükségletét. A bólyi gyár tavaly 776 megawatt óra energiát használt fel, míg a napelem park 800 megawatt óra energia előállítására volt képes.


Nyárra épül fel a Generon üzeme

A sajtótájékoztatón Jankó Árpád részletesen beszámolt a Terrán Generon termék helyzetéről. A szakember a napelemes tetőcserép nagyüzemi gyártásához februárban létrehozott divíziót irányítja. Az új részleg vezetője hangsúlyozta, egy olyan magyar termékről van szó, amelyhez magyarországi beszállítók biztosítják a napelem modulokat és a kiegészítőket.

A Terrán Generon tetőcserepet egyelőre a bólyi gyárban állítják elő, a jövőben azonban a gyártási kapacitás bővítését tervezik, erre szolgál az új gyár felépítése Pécsett, amely számításaik szerint idén a nyári időszakban készül el.


Állami támogatást kap a zöld tetőcserép

Jankó Árpád megjegyezte,

az innovatív tetőcserép vásárlásához nulla százalékos hitel igényelhető a Magyar Fejlesztési Banktól, a termék alkalmazásánál a vállalat 20 éves termékgaranciát biztosít.   

Gódi Attila hozzáfűzte, hogy egy átlagos család 4-5 megawattóra villamos energiát használ fel évente, amelynek a fedezéséhez a tetőnek 30-36 négyzetméterét szükséges Terrán Generonnal bevonni. A beruházás körülbelüli értéke bruttó 3-3,5 millió forint.

Galéria

Iparági hírekTerrán Tetőcserép Gyártó Kft.Terrán Generonépítőipari gyártók

Hírlevél

Hirdetés