2021.01.25, Hétfő
Jó irányba fordult az építőipar termelési mutatója
Illusztráció: Bernát Benjémin/magyarepitok.hu

Jó irányba fordult az építőipar termelési mutatója

mti, magyarepitok.hu

2020.08.13. 12:19 - Szabó Ákos

A koronavírus okozta májusi visszaeséshez képest 6,2 százalékkal gyorsult vissza az ágazat, eközben a tavalyi adatokhoz képest még mindig kétszámjegyű az elmaradás.

Hirdetés

Közzétette a júniusi építőipari adatokat a Központi Statisztikai Hivatal: miközben a termelés volumene a nyers adatok szerint 15,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól, a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján

az építőipar termelése a májusihoz mérten 6,2 százalékkal emelkedett.

A megkötött új szerződések száma mindezzel együtt 44,8 százalékkal csökkent – az adatokra reagálva Boros Anita, az ITM építésgazdaságért is felelős államtitkára a legfontosabb kérdésnek azt nevezte, hogy a márciusi és május-júniusi elmaradt szerződéskötéseket az építőipar szereplői milyen mértékben és ütemben pótolják be.

 

Az építőipar lehet a gazdasági stabilizáció kulcsa

Az adatok összegzéséből látszik, hogy ágazat V-alakú visszagyorsulását a megrendelői és kivitelezői oldalon is megjelenő bizalom teheti lehetővé. Ebben fontos szerepet játszhat a rozsdaövezeti vonatkozó kedvezményes áfa, melynek első szerződéseit már várhatóan egy hónapon belül aláírják, illetve az állami beruházásösztönző programok is.

Az Európai Bizottság konjunktúra indikátora (Economic Sentiment Indicator, ESI) szerint Magyarországon a gazdasági szereplők csupán átmeneti lassulásra, majd a gazdaság gyors stabilizálódására számítanak,

amelyben a várakozások alapján az egyik húzóágazat az építőipar lesz.

 

A nagyvolumenű beruházások jól haladnak

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője szerint más iparágakhoz képest a koronavírus miatt tavasztól életbe lépett korlátozások az építőipart alapvetően kevésbé érintették, a visszaesés mértéke a több ágazattal összehasonlítva továbbra sem drámai. Hozzátette: a jelentősebb volument képviselő üzleti és ipari célú beruházások az eredeti menetrend szerint zajlanak, és hosszan elhúzódó válság nélkül ebben nem is várható szerinte érdemi változás.

Iparági hírekKSHiparági elemzés

Hirdetés

Hírlevél

Hirdetés