2024.03.19, Kedd
3D: hónapokról napokra csökkenti az építkezés idejét
Fotók: Doka

3D: hónapokról napokra csökkenti az építkezés idejét

Magyar Doka/magyarepitok.hu

2020.12.10. 11:13 - Kalácska-Nagy Nóra

A Doka cégcsoporton belül a 3D nyomtatási technológiát nemcsak gyors prototípusgyártásra használják, hanem már a sorozatgyártásban is.

Hirdetés

A zsaluzás területén már régóta használják a 3D technológiát. Eredetileg a számítástechnika virtuális világába volt szorítva, vagyis kizárólag a háromdimenziós zsalutervezés során használták. Manapság egyre többször alkalmazzák magán az építési területen vagy a zsaluelemek 3D nyomtatóval készülő részeinek kialakítása során, sőt akár egész épületrészletek gyártásakor. A Doka anyavállalatával, az Umdasch Grouppal együtt üdvözli ezeket az új technológiákat.

Fotók: Doka

3D az idő és az árak tervezéséhez is

Az építőiparban összetett tervezési és kivitelezési munkafolyamatok a jellemzőek, amelyek különösen fogékonnyá teszik a szektort a hatékonyságot növelő digitális megoldásokra. A 3D technológiával megtervezhetők a szerkezetek és bizonyos épületelemek is. A folyamat során animációkkal és fotó minőségű képekkel támogatják a komplex szerkezetek és a projekt munkafolyamatainak áttekinthetőségét.

A 3D modellezést nemcsak a vizualizáció megkönnyítésére használják fel végül, hanem az így elkészült tervek megfelelő alapot biztosítanak a projektek előzetes kalkulációjához is.

Igen valószínű, hogy a jövőben az épületek költségvetési tervezésében is széleskörben használni fogják. A modell megbízható alapul szolgálhat olyan területek, mint az idő és az árak tervezéséhez.


Kiterjesztett valóság, virtuális valóság és 3D egyetlen applikációban

A Doka megoldásokat már kiterjesztett és virtuális valóságban is megtekinthetik az ügyfelek az ingyenesen letölthető Doka AR-VR alkalmazás segítségével.

Ez az applikáció számos módon lehet hasznos a Doka zsaluzatok tervrajzokra való kivetítésétől, a 3D modellek környezetbe való kihelyezésén át, egészen a Doka tervekbe való virtuális belépésig.

Az alkalmazás további hasznos funkciói a modellek 3D nézete és a QR-kód olvasó. Kiválaszthatók az egyes 3D modellek esetén, hogy mely komponensek legyenek láthatók és melyek ne, vagy megtekinthetők animált építési/szerelési szekvenciák is.


Prototípusok 3D nyomtatással

A 3D nyomtatási technológia ipari szinten a bevált gyártási és termelési technológia kiegészítéseként alkalmazható. A technológia hozzáadott értéke a szerteágazó alkalmazási területben mutatkozik meg.

A Doka ipari nyomtatókat használ gyors és olcsó fém vagy műanyag prototípusok és ideiglenes elemek létrehozására a termékfejlesztésekhez kapcsolódó tesztelések során. Ugyanilyen fontos, hogy a 3D nyomtatás lehetővé teszi innovatív termékek tervezését és legyártását a meglévő gyártási konvenciók korlátozása nélkül.

A Doka aktívan részt vesz az Additive Manufacturing, vagyis a műanyag és a fém elemek 3D-s nyomtatással történő gyártási technológia fejlesztésében. A technológia tanulási és kiértékelési fázisa nagyrészt már el is készült. Az eljárás lehetőségei és korlátai könnyen meghatározhatók és a folyamatok jól kezelhetők. Az eddig felhalmozott tudásanyaguk kimagaslóan széleskörű.

Hogyan használja a 3D nyomtatási technológiát a cégcsoport?

A cégcsoporton belül a technológiát nemcsak gyors prototípusgyártásra használják, hanem már a sorozatgyártásban is, például a DokaXact esetén. A fémnyomtatást már geometriailag bonyolult részek sorozatgyártására is alkalmazták. A technológiában rejlő lehetőségeket a DokaXact sorozatgyártásában optimálisan aknázták ki, mivel más gyártási technológia nem képes előállítani az említett alkatrészeket.
 

3D zsaluszerkezet - együttműködés a voxeljettel

A 3D zsalunyomtatás új lehetőségeket kínál arra, hogy a szokatlan geometriákhoz szükséges speciális zsaluzatok fejlesztése során magasabb minőségű és kevesebb munkaigényű szerelést megkívánó zsaluzatok szülessenek.

Egy a Doka és a voxeljet között zajló kísérleti együttműködési projekt jól illusztrálja a lehetőségeket:

a Doka és a voxeljet AG egy különös geometriájú, nyitott betonlépcső zsaluzatának belső szerkezeti kialakítása során 3D nyomtatást alkalmazott.

A projektről bővebben itt tájékozódhat.


Mobil 3D nyomtatás építőipari léptékben

A Doka testvérvállalata, az Umdasch Group Ventures 2017 óta dolgozik a 3D nyomtatás építőiparban hasznosítható fejlesztéseivel. Az Umdasch Group befektetésekkel rendelkezik az amerikai Contour Crafting Corporation-ben, amely tulajdonképpen egy 'mellékvállalkozás', amelyet 2014-ben alapított a Dél-Kaliforniai Egyetem. A társaság az automatizált szerkezetépítés kutatásának éllovasa 1996 óta, a 3D nyomtatás és a szabványosított komponensek nyomtatás által támogatott szerelésének kombinációjának használatával.

A Contour Crafting Corporation-ben való érdekeltségek számos innovatív 3D nyomtatási technológiához biztosítanak hozzáférést az Umdasch Group számára, úgy, mint a szerteágazó felhasználási területek és a nyomtatási anyagok széles skálája.

A Contour Crafting szándéka az, hogy robotizált eszközei bárhol, ahol az élettér (lakhatási feltételek elsősorban) és az infrastruktúra gyors és költséghatékony fejlesztésére van szükség, bevethetők legyenek.

De ez nem kizárólag a lakóházakat foglalja magában. Azok az eszközök ugyanis, amelyek hónapokról csupán napokra csökkentik az építkezés idejét szinte azonnal költözhető épületek esetében, ugyanúgy relevánsak katasztrófahelyzet enyhítésében, például egy földrengést követően.

Galéria

Iparági hírekMagyar Doka Kft.3D nyomtatásinnovációtechnológiazsaluzattervezés

Hírlevél

Hirdetés