2024.03.19, Kedd
Hat hét alatt építik fel Európa legnagyobb betonból nyomtatott társasházát
Fotók: PERI GmbH

Hat hét alatt építik fel Európa legnagyobb betonból nyomtatott társasházát

magyarepitok.hu

2020.12.01. 18:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A gyors és költséghatékony építési technikát a zsaluzatokkal és állványzatokkal foglalkozó PERI a 3D-s betonnyomtatási technológiával foglalkozó dán COBOD-dal közös vállalkozásuk részeként biztosítja.

Hirdetés

Németországban az elmúlt hetekben két építkezés is nagy figyelmet kapott, melyeket a világ leggyorsabb 3D-s beton nyomtatójával kiviteleznek - derül ki a lapunkhoz is eljuttatott közleményből. Szeptemberben kezdődtek az észak-rajna-vesztfáliai Beckumban Németország első 3D nyomtatóval épülő lakóházának munkálatai.

Alig 2 hónappal később pedig már a második lakóépületet, egy 5 lakásos társasházat építenek az új technológia alkalmazásával a bajorországi Wallenhausenben.

 

Fotó: PERI/Beckum lakóház

Az utóbbi projektben a nyomtatási folyamat várhatóan hat hetet vesz igénybe. Az így felépült bérlakásokba az építkezés befejeztével be is költözhetnek. A gyors és költséghatékony építési technikát a zsaluzatokkal és állványzatokkal foglalkozó PERI a 3D-s betonnyomtatási technológiával foglalkozó dán COBOD-dal közös vállalkozásuk részeként biztosítja. A technológia üzemeltetéséhez mindössze két ember szükséges.

 

Egyre fontosabbá válik az új technológia

A Beckumban épülő ház kétszintes, összesen 160 négyzetméter és a MENSE-KORTE ingenieure + architekten tervezte. A másik, mintegy 380 négyzetméter lakóterülettel rendelkező, 3 emeletes társasház Európa legnagyobb nyomtatott lakóépülete lesz a Mühlich, Fink & Partner építésziroda tervei alapján.

Ézsiás Miklós, a PERI magyarországi ügyvezetője elmondta:

Németország első nyomtatott társasházának építésével beigazolódott, hogy az új technológia nagyobb léptékű épületek kivitelezésére is alkalmas. Hiszünk benne, hogy a 3D beton nyomtatás az elkövetkező években egyre fontosabbá válik.”

 


Mindössze két ember elég az üzemeltetéséhez

Az épületeket a világ egyik legnagyobb és a piacon elérhető leggyorsabb 3D-s beton nyomtatójával, a COBOD BOD2-vel készítik.

A BOD2 egy olyan moduláris gép, amely épületeket képes nyomtatni időzített kötésű, a célra speciálisan fejlesztett cement-alapú anyagból, rétegenként építve fel a végleges méretű betonelemeket.

A rendszer nyomtatófeje 3 tengelyen mozog egy biztonságosan felszerelt fém kereten. Emiatt nincs szükség a nyomtató áthelyezésére és ismételt kalibrálására, amellyel időt és költséget takarít meg. A szerkezet további előnye, hogy üzemeltetéséhez csupán két emberre van szükség, a nyomtatófejet és a nyomtatási eredményeket pedig kamera figyeli.

 


Rendkívül gyorsan dolgozik a gép

A technológia nagy szabadságot ad az építészeknek is, hiszen - szemben a hagyományos technológiával - a BOD2-nek az organikus vagy nem egyenes formák sem jelentenek kihívást. A BOD2 1 m/s sebességgel dolgozik, ezzel a piacon jelenleg elérhető leggyorsabb építkezéseken használt 3D nyomtató.

Egy egy négyzetméter nagyságú, dupla rétegű fal nagyjából 5 perc alatt készül el segítségével.

A BOD2 a teljes nyomtatási területen, a gép működése közben is lehetővé teszi a munkavégzést, ráadásul figyelembe veszi a későbbiek során beépítésre kerülő víz és áram bevezetéséhez szükséges csöveket és csatlakozásokat. Így ezek a manuális folyamatok könnyedén integrálhatóak a nyomtatási műveletbe.

 

Európa első 3D épülete Koppenhágában

A BOD2 gépet annak a BOD-nak a frissítéseként vezették be a piacra, amely korábban Európa első 3D nyomtatott épületét gyártotta le Koppenhágában.

Galéria

Iparági hírekPeri Kft.társasházakinnováció3D nyomtatás

Hírlevél

Hirdetés