2024.03.28, Csütörtök
Hő és hang ellen is véd: ezzel az építőanyaggal növelhető a lakókomfort
Fotók: Xella

Hő és hang ellen is véd: ezzel az építőanyaggal növelhető a lakókomfort

magyarepitok.hu

2020.12.16. 18:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A Xella termékét gyakran használják társasházaknál közlekedő és lakáselválasztó falszerkezetekhez, valamint nagy forgalmú környéken homlokzati falak zajcsökkentéséhez.

Hirdetés

A magyar építőipar a 2000-es évek elejétől újra felfedezhette a mészhomoktéglát, a Xella védjegyévé vált Silkat. A termék nagy testsűrűségéből adódóan kiváló hangszigetelési képességgel rendelkezik, így az akusztikai falak tökéletes műszaki megoldása.

 

Segít a nyári túlmelegedés elleni védekezésben

A Silka mészhomoktégla egy olyan nagy szilárdságú építőelem, amely mész, homok és víz összekeverésével, nyomás alatti formázásával, majd ezt követően gőzszilárdítással készül. A mészhomoktéglából épített falazatok sokrétű elvárást teljesítenek. Ilyen a magas nyomószilárdság, amely karcsú falszerkezet építését teszi lehetővé. Ez különösen előnyös a helyiség méreteinek szempontjából.

A fózolt élű termékek alkalmazásával pedig vakolatlan, vagyis látszó felületű válaszfalak is készíthetők. A nagy testsűrűségből adódóan a falazat kiváló hőkapacitással rendelkezik - azaz hőtároló tömegként funkciónál -, ami különösen fontos a nyári túlmelegedés elleni védekezésben.

Szintén a testsűrűségéből következik, hogy fokozott akusztikai igények esetén is megfelelő teljesítménnyel rendelkezik. Így növeli a lakókomfortot, akár épületen belüli, akár környezeti zajterhelésről van szó.

 

Nem terhelik a környezetet

A Silka falazóelemmel készült falak hanggátló funkcióval bírnak. A legszigorúbb előírásokat is teljesítik, és lakásokban mért eredményekkel bizonyítható, hogy nagy tömegükből adódóan kiválóan hangszigetelnek. Ezért gyakran használják társasházaknál közlekedő és lakáselválasztó falszerkezetekhez, valamint nagy forgalmú környéken homlokzati falak zajcsökkentéséhez.

A Silka mészhomoktéglák megfelelnek a vonatkozó minőségtanúsító feltételrendszernek, mivel a gyártás és a felhasználás során is minimális a környezetre gyakorolt hatásuk. Ezáltal viselhetik a magyar "Környezetbarát termék" védjegyet.

Az elmúlt években számos projekt valósult meg hazánkban a Silka mészhomoktégla beépítésével. Ezek közül három beruházásról olvashatnak bővebben, amelyek egyedi építészeti megoldásuk miatt érdekesek lehetnek.

 

BigSEE Architecture Award 2020 lakossági építészet győztes projektje

A napjainkban alkalmazott legkorszerűbb technikákkal vetekszik a Kőbányán található, egytípusú elemből, a Silka 25 -ből megépített minimalista társasház. A többszintes, teherhordó szerkezetű épület magas nyomószilárdságú és hőtároló képességű, karcsú, Silka falazattal készült.

Az anyaghasználat terén jellemző a visszafogottság, hiszen a fehér épülettömeg mellett - a bejárat, a loggiák és a teraszok környezetében - természetes fa felületekkel egészül ki. A házat az előkert, az emelt udvar és a lapos tetők többszintes kertjei díszítik, hátteret pedig a környező ligetek biztosítanak.

A ház tervezője az Építész Stúdió Kft.-től Fialovszky Tamás volt.

 

Tüske csarnok - Budapest

A csarnok multifunkcionális létesítményként üzemel, amely az egyetemi és a főiskolai sportélet egyik központja, emellett a sportos közegben kikapcsolódni vágyó budapestiek is élvezhetik az intézmény szolgáltatásait.

A műszaki felszereltség egyik érdekessége, hogy a központi aréna cserélhető burkolattal rendelkezik, ezzel gyakorlatilag az összes teremben űzhető sportág versenyeinek megrendezésére alkalmas. A tervező meggyőzőnek találta a nyers mészhomoktéglafal megjelenését és textúráját, így e mellett a falazati alternatíva mellett döntött. Különösen fontos szempont volt a beruházás során a termék kapacitásának megléte, a folyamatos műszaki egyeztetés és a határidők pontos betartása miatt a gyors és gazdaságos beépíthetőség.

 

Budapest ONE irodaház

A Budapest ONE tervezésénél külön figyelmet kapott, hogy látványos kialakítása ellenére se nyomja el vizuálisan a több tízezer embernek otthont adó lakóövezetet. Ennek megfelelően az irodaház magassága nem tér el a környezetében található épületektől.

A nagyméretű gépészeti aknák falazott szerkezettel történő lehatárolása nemcsak állékonysági, hanem tűz- és akusztikai követelmények figyelembevételével valósul meg, melyhez Silka mészhomoktéglát választottak. Hasonló szempontok miatt az irodaépület térszín alatti szintjein kialakított különböző funkciójú terek elválasztásának biztonságos szerkezetét nyújtják a Silka falazatok. A nagy alapterületű, többszintes irodaházak tűzszakasz határoló szerkezeteinek gazdaságos és hatékony megoldást eredményez a nagy állékonyságú, stabil, A1-es falszerkezet.

Bővebb információt itt és itt találhat.

Iparági hírekXella Magyarország Kft.mészhomoktéglaSilka

Hírlevél

Hirdetés