2024.04.20, Szombat
Nem hétköznapi padlófelületet kapott a borturisztikai látogatóközpont
Fotók: Mapei Kft.

Nem hétköznapi padlófelületet kapott a borturisztikai látogatóközpont

magyarepitok.hu

2020.12.12. 08:10 - Kalácska-Nagy Nóra

A Mapei Kft. fugamentes, egyszerű és egységes látványt kínáló bevonatával készült el a kiállítótér padlója.

Hirdetés

A Bács-Kiskun megye déli részén elhelyezkedő Hajós-Pincefalu központjában egy élményközpontú kiállítótér, turisztikai információs központ és multifunkciós rendezvénytér nyílt meg 2019-ben, a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont. Kialakítása során számos Mapei terméket felhasználtak.

Fotók: Mapei Kft.

Az új látogatóközpont földszinti tereinek megtervezésére a Péterffy + Dőry Architects Kft. kapott megbízást. Az eredeti épületet az 1980-as években építtette, majd fogadóként és vendégházként üzemeltette a nagyüzemi szőlőtermesztéséről és bortermeléséről híres Hosszúhegyi Állami Gazdaság.

A Cabernet fogadóként ismert hely a Pincefaluban készített Cabernet borról kapta a nevét. Az állami gazdaságok felszámolása után az Első Magyar Gyümölcsfeldolgozó és Gyümölcslégyártó Zrt. tulajdonába került. A tulajdonos és üzemeltető cég 2012-ben beszüntette tevékenységét, és a házat Hajós Város Önkormányzata vásárolta meg.

 

A burkolati megoldás új funkciót adott

A Péterffy + Dőry Architects Kft. a tervezés során egyedi koncepciót alakított ki a belső átalakításokra.

A fő elképzelés célja izgalmas belső tömegi kapcsolatok és térsorok kialakítása volt, ahol a terek meghatározott ritmusban egymásba áramolnak. Alapvető szándék volt az is, hogy a látogatóközpontba lépő számára egységes élményként azonnal feltáruljon a térszerkezet működése.

Ehhez egy rétegeltlemez burkolat segítségével héjszerűen egy interface felületet hoztak létre, melynek mentén a kiállítás tartalmát filmszerűen fűzték fel. A burkolat olykor eltávolodik az eredeti szerkezettől, s ezzel teresedéseket hoz létre a kiállítótéren kívül, amelyek így gyakorlati, például tároló funkciót kaptak.

Formai szempontból erre a belső héjra azért is volt szükség, mivel meg kellett oldani az épület ablakai és a modern belső terek közötti stílusbeli ellentétet. Az ablakok így a burkolat mögötti terekbe nyílnak. A kiállítótér természetes világítását pedig a tervezők egy koporsóidom mennyezettel és tetősíkablakokkal oldották meg.

 

ULTRATOP LOFT bevonatok készítése

Az ULTRATOP LOFT bevonat alkalmazását több ok is indokolta. A megrendelők részéről követelmény volt a jól tisztítható, könnyen karbantartható, kopásálló felület, s egyúttal a gazdaságos megoldás is.

A tervezői oldal számára pedig olyan padlóbevonatra volt igény, ahol a burkolati vonalak nem rajzolják szét az egyéb belsőépítészeti elemek strukturált és ritmikus világát.

Ezért fugamentes, egyszerű és egységes látványt kínáló bevonatot kerestek. Az ULTRATOP LOFT bevonat teljes mértékben megfelel ezeknek az igényeknek, így a szakemberek e megoldás mellett tették le voksukat.

Azonban Hajós-Pincefaluban és környékén nem volt egyszerű az ipari dekor bevonat kivitelezését vállaló építési vállalkozót találni. A generálkivitelezést végző cég, a Doneko Kft. ezért a Mapei Kft.-hez fordult tanácsért. Így kezdődhetett el a munka a Beton-Dekor Art Kft. szakembereivel.

A kiállítótér és a vizes helyiségek padlózatán PRIMER SN alapozást végeztek. A második réteg alapozót kvarchomok szórással látták el, majd a felület kötése után azt átcsiszolták és porszívózták. Ezt követően vitték fel előbb az ULTRATOP LOFT F, majd az ULTRATOP LOFT W terméket a felületre.

 

A vizes blokkok termékei

A mosdókban a padlón kívül a függőleges felületeket is ULTRATOP LOFT bevonattal látták el a kivitelezők. Az ULTRATOP LOFT bevonat elkészítése előtt a gipszkarton falon ECO PRIM GRIP alapozást hajtottak végre, majd MAPENET 150 üvegszövethálót ágyaztak be a KERAFLEX MAXI S1 rétegbe. A vizes helyiségekben a kivitelezők impregnálást alkalmaztak, ezután MAPELUX OPACA waxolást végeztek.

Raktárhelyiség: műgyanta bevonattal

A raktárhelyiségben olyan műgyanta bevonatra volt szükség, amely ellenáll a nedvességnek és a vegyi anyagoknak. Ide a Mapei MAPEFLOOR I 302 SL műgyanta bevonatát építették be az ULTRATOP LOFT szürke színével megegyező árnyalatban. A betonfelületet előzetesen PRIMER SN alapozással látták el.

 

ULTRATOP LOFT padló belsőépítészeti egységgel

A látogatókban az ULTRATOP LOFT felület a borospincék döngölt padlójának képét idézi fel. A belső héjat alkotó faburkolat a fahordók anyagára emlékeztet, a fentről érkező világítás pedig ugyancsak a pincék világát juttatja eszébe az ideérkezőknek.

A látogatóközpont belső terei szervesen kapcsolódnak a település kis borospincéinek világához. Így annak ellenére, hogy a felújított épület méretével kiemelkedik az őt körülvevő házak közül, és modern földszinti tereket kapott eredeti építészeti jegyei mellett, a megvalósult megoldásokkal a szakemberek sikerrel oldották meg a modern és a hagyományos harmonikus illeszkedését.

Az elkészült ULTRATOP LOFT felületek ehhez nyújtanak visszafogott és kompakt alapot, valamint műszakilag is kiemelkedő, az előírásoknak és az elvárásoknak megfelelő termékmegoldást.

  

 

Adatok:

Referencia: Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont

Mapei termékekkel végzett munkálatok: dekoratív ipari padló

Helyszín: Hajós- Pincefalu

Kivitelezés éve: 2019

Beruházó: Hajós Önkormányzat

Generálkivitelező: Doneko Kft.

Építész: Péterffy + Dőry Architects Kft.

Ipri padló kivitelező: Beton-Dekor Art Kft.

Mapei partnerkereskedő: Beton-Dekor Art Kft.

Mapei kapcsolattartó: Hugyecsek György, Kósa Viktor

 

Felhasznált Mapei termékek:

Ipari bevonat: Primer SN, Eco Prim Grip, Keraflex Maxi S1, Mapenet 150, Mapesil AC, Ultratop Loft F, Ultratop Loft W, Mapelux Opaca, Mapefloor I 302 SL

Galéria

Iparági hírekMapei Kft.padlógyártáslátogatóközpontHajósPéterffy+Dőry Architects Kft.Doneko Kft.építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés