2022.07.06, Szerda

Hirdetés

Biztató bővüléssel nyitotta az évet a magyar építőipar
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Biztató bővüléssel nyitotta az évet a magyar építőipar

mti, magyarepitok.hu

2021.03.16. 10:22 - Hegedűs Gergely

A megkötött új szerződések és a hó végi szerződésállományok is növekedést mutattak januárban.

Hirdetés

Januárban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 11,0 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A termelési érték az év első hónapjában 240,2 milliárd forintra rúgott folyó áron a KSH szerint, ami ebben az időszakban magas értéknek számít (tavaly 202,5 milliárdot tett ki a havi folyó érték).


Az épületek építése húzta a növekedést

Mindkét építményfőcsoport termelése bővült, az épületeké 10,0, az egyéb építményeké 12,8 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a decemberihez mérten 7,4 százalékkal nőtt, januárban 32,8 százalékkal haladta meg a tavaly májusi mélypontot.   

Mindhárom építőipari ágazat termelése emelkedett, az épületek építésében 21,4, az egyéb építmények építésében 15,3, a speciális szaképítésben 3,1 százalékos volt a növekedés januárban az előző év azonos hónapjához képest.


Az új épületekre vonatkozó szerződések közel 30 százalékkal nőttek

A megkötött új szerződések volumene 8,0 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 32,2 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké viszont 326,9 százalékkal nagyobb volt a tavaly januári, alacsony bázisnál.   

Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 11,5 százalékkal magasabb volt a tavaly január véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 27,0, az egyéb építményeké 2,2 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban.

Iparági híreképítőiparKSHiparági elemzés

Hírlevél