2024.04.19, Péntek
A WHB ezekkel a fejlesztésekkel tör előre
Fotók: WHB

A WHB ezekkel a fejlesztésekkel tör előre

West Hungária Bau Kft.

2021.05.03. 13:01 - Kalácska-Nagy Nóra

A cég indulása óta különös figyelmet fordít a fejlesztésre és az innovációra, és ez az elmúlt időszakban még hangsúlyosabb szerepet kapott.

Hirdetés

A West Hungária Bau Kft. Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő, 100%-ban magyar tulajdonú, fővállalkozói és kivitelezői tevékenységet végző építőipari vállalkozása.

Már 1997-ben, a vállalat megalapításakor célként tűzték ki, hogy egyesítve a nagyfokú professzionalizmust, a szakmai elkötelezettséget és a folyamatos fejlesztéseket egy olyan - az ügyfelek által megbecsült építőipari - vállalkozást hoznak létre, amely stabil anyagi hátterével és megbízhatóságával biztonságot jelent partnerei számára.

„A mai felgyorsult világban egy cég sem engedheti meg magának, hogy ne fejlődjön, ne fejlesszen. A piac mérete, igényei állandóan változnak, a versenytársak fejlődnek, új termékek és szolgáltatások jelennek meg. Senki sem kerülheti el, hogy folyamatosan alakítsa, fejlessze cégét”

– mondta el Paár Attila tulajdonos-ügyvezető.

WHB - Modernizálta győri gépparkját a WEST HUNGÁRIA BAU Kft.

A fejlesztés egyaránt vonatkozik a portfólió bővítésre, a hatékonyabb és gazdaságosabb működésre, a gyártóberendezésekre, a szolgáltatások jellegére, a munkatársak számára és képzésére, valamint a cég belső felépítésére. A WHB indulása óta különös figyelmet fordít a fejlesztésre és az innovációra, és ez az elmúlt időszakban még hangsúlyosabb szerepet kapott a vállalatnál.

Alábbi cikkünkben a fejlesztés egyes mérföldköveit tekintve - az elmúlt 2-3 évre visszamenőleg - területenként mutatjuk be, mit is jelent a fejlődés a WHB-nál.

 

Profilgyártó üzem

2019-ben komoly beruházásra került sor a Győri Ipari Parkban a WHB 2003-tól üzemelő saját, 1630 négyzetméteres gyártócsarnokában. Az eltelt üzemidő, a technológiai fejlődés és a kapacitás növelésének szükségessége teremtette igény, valamint az elmúlt évek sikeres gazdasági teljesítménye alapozta meg egy korszerű, a gyártástechnológia magas szintjén álló új gép beszerzését.

A régi lecserélt és az új gép egyaránt az olasz DALLAN cég terméke, így a beruházás 16 éves kapcsolaton alapuló gazdasági együttműködés újabb eredménye. A gépsor megjelenésében is tükrözi a korszerű technológiát, 12 tonna súlyú, 28 méter hosszú számítógép-vezérelt berendezés hidraulikus és pneumatikus rendszerekkel. Az uniós és hazai munkaegészségi és munkavédelmi követelmények előírásait maradéktalanul teljesíti,

kapacitása 60 méter késztermék percenként, ami évi 7 millió méter fémprofil előállítását teszi lehetővé.

A gyártó olasz szakemberei online kapcsolattal biztosítják a gép felügyeletét és távszervizét, valamint a működéshez a legkorszerűbb programok alkalmazását.

Fotó: WHB

Jármű- és eszközpark

A WHB cégfilozófiájának egyik alappillére az eszközpark és a jármű flotta folyamatos fejlesztése, bővítése, ennek köszönhetően tudják megrendelőiket az elvárásoknak megfelelően kiszolgálni.

Számos, a munkavégzéshez szükséges - saját tulajdonban lévő - munkagéppel, tehergépjárművel, kisgéppel, eszközzel rendelkeznek, kezdve a kisebb kézi szerszámoktól a nagyobb akkumulátoros és elektromos gépeken át, egészen az olyan komoly ipari berendezésekig, mint a hidraulikus élhajlító, a hidraulikus műhelyprés vagy akár a CNC vezérlésű plazmavágó.

Fotó: WHB

A kivitelezések többségén szükséges állványzattal is rendelkezik a cég, méghozzá 60.000 négyzetméter homlokzati állvánnyal, de ugyanígy komoly mennyiségű saját tulajdonú konténerrel és belevaló bútorokkal is bírnak annak érdekében, hogy az építkezéseken az adminisztratív teendőkhöz is biztosítani tudják a megfelelő munkakörnyezetet.

Évről évre fejlesztik és bővítik az eszközállományt, mostanra több mint 2000 munkagéppel, kisgéppel és eszközzel rendelkeznek ahhoz, hogy a legmagasabb minőségű munkát tudják nyújtani az építőipar bármely területén.

Ugyanígy bővítik folyamatosan a gépjárműparkjukat is, melybe jelenleg 50 tehergépjármű és 193 személygépkocsi tartozik.

Fotó: WHB

Paksi lakatosüzem és telephely

A 2019. májusában kezdődött és 2020-ban saját beruházásból magvalósuló csarnokkal új korszak kezdődött a cég életében. Eddig Győrben, Biatorbágyon és Budapesten rendelkeztek telephellyel, a paksi fejlesztés pedig elősegíti a WHB országos lefedettségét.

A 1629 négyzetméteres csarnok két fő épülettömegből áll; egy 1121 négyzetméteres termelő-gyártócsarnokból 10 tonnás híddaruval, amihez egy kiszolgáló épület is kapcsolódik. Itt az irodák, raktárak, vizesblokkok, gépészeti helyiségek kapnak helyet négy szinten.

Ezzel a telephellyel nemcsak a saját gyártási kapacitásuk modernizációját és növelését szolgálják ki, de gond nélkül látják majd el a Paksi Atomerőmű jelenleg elvárt hegesztői és lakatosipari feladatait, sőt, a Paks2 beruházás során felmerülő többletigényekhez is minden további nélkül kapcsolódni tudnak.

Az új létesítmény nemcsak új munkahelyeket teremtett, hanem rendkívül költséghatékonyan is üzemel. A csarnokban 42 fő dolgozik, ebből 7 fő szellemi, 35 fő fizikai feladatot lát el. A fenntarthatósághoz és a gazdaságos működtetéshez az épület tetején elhelyezett napelemek évi 70.000 kWh megújuló villamosenergiával szolgálják ki a létesítményt.

WHB - Alapkőletétel Pakson - Új lakatosüzemet építünk

Fotó: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Minőségbiztosítás

A WHB kiemelt figyelmet fordít a minőségre és a minőségbiztosításra, hiszen ezek markánsan hozzájárulnak a működés sikerességéhez. Számos ISO minősítéssel rendelkezik a cég, köztük munkahelyi egészségvédelem és biztonság minősítéssel, energiairányítási rendszerre vonatkozó minősítéssel, valamint vagyongazdálkodási irányítási rendszer minősítéssel.  

A WHB-nál minősített információbiztonsági irányítási rendszert működtetnek, minősített NATO beszállítók és rendelkeznek nukleáris minősítésekkel is. Ezenkívül Teljeskörű Telephely Biztonsági Tanúsítványt is birtokolnak mind nemzeti, EU-s, NATO-s, mind a Paksi Atomerőmű kapacitás fenntartással kapcsolatos tevékenységekre.

Székhelyükön biztonsági terület kialakításával, akkreditálásával lehetővé tették a papír alapú és az elektronikus minősített adatok őrzését és kezelését. Minősítéseiket és integrált irányítási rendszerüket a cég valamennyi tevékenységére és telephelyére kiterjesztették, garantálva a folyamatosan ellenőrzött munkavégzést.

„Egy jól működő minőségirányítási rendszer bizalmat kelt egyrészt a cégen belül, és bizalmat kelt a megrendelői körben is, segítve ezzel a vállalattal szembeni külső és belső elégedettséget. Ennek köszönhetően erősödhet a piaci pozíció, ez pedig újabb fejlődést tesz lehetővé"

– mondta el Paár Attila.

WHB - Minősített paksi beszállító lett a WHB

 

HR

A WHB-nál hisznek abban, hogy eredményeik eléréséhez elsősorban alapvető értékeik járulnak hozzá, melyek nemcsak az egész vállalatcsoportot, hanem minden egyes munkavállalót is jellemeznek.

A WHB Group HR stratégiájának kulcsai egyben a cégcsoport érdemeit is jelentik. A WHB az alábbi meghatározó elvek alapján működik:

  • Elhivatottság: A cég alapja a szakmájuk iránt elhivatott kollégák.
  • Innováció: Átlátható egységes keretek megteremtése, új folyamatok és vállalati rendszerek bevezetése.
  • Átláthatóság: Működésüket és vállalásaikat az üzleti tisztesség jellemzi.
  • Hozzáértés: Tudásuk sokféle és kivételesen elmélyült. Náluk van kitől tanulni.
  • Partnerség: Kölcsönös előnyökre törekszenek, amelyek a bizalomból és az együttműködésből erednek.
  • Növekedés: Egyre több lábon állnak. Soha nem torpannak meg, mindig keresik az újdonságokat, és ehhez elhivatott kollégák kellenek.

Úgy vélik, hogy a felsorolt értékek a szervezetükön belül és kívül egyaránt megállják a helyüket, és talán ennek is köszönhető, hogy rengeteg új kolléga csatlakozott hozzájuk az elmúlt időszakban.

Az elmúlt 5 évben közel 2,5 szeresére nőtt a létszámuk.

2021-ben a leglényegesebb HR küldetéseik egyike a stabilitás megőrzése. Számukra a pillanat előnyénél a jövő fenntarthatósága még fontosabb. Küldetésük másik iránya pedig a fejlődésre mutat. A marketing osztállyal együtt a munkáltatói márkaépítést tartják az idei év kihívásának. Élhető és szerethető munkahelyet teremtenek, amellyel elégedettek lehetnek munkatársaik.

WHB - WHB, mint munkáltató

 

Marketing

A korábbi évekhez képest a cég marketingtevékenysége is jelentős átalakuláson ment keresztül. 2019 óta sokkal tudatosabb, az üzleti célokkal összehangolt, azokat támogató marketing stratégia mentén dolgoznak, hogy kihasználva az online marketing eszközeit, a vállalatról mutatott kép aktuális és pozitív üzenetekkel teli legyen. Paár Attila gondolataival:

„A magyar építőipar kiemelkedő szereplőjeként fontosnak tartjuk, hogy a rólunk kialakuló kép minden szempontból és minden területen tükrözze a piacon elfoglalt helyzetünket.”

WHB - Márkánk evolúciója

 

Digitalizálás

A digitalizáció az építőipart érintő egyik legsürgetőbb kihívás, amit a WHB-nál is felismertek, és megkezdték az ehhez szükséges fejlesztéseket mind a belső, mind a külső folyamatokban.

WHB - A BIM már a szakközépiskolában beköszön - kitartóan támogatja a jövő szakembereit a WHB

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Amikor 2019-ben felmerült az igény a feladatmenedzsment támogatására alkalmas eszköz kiépítésére, illetve a digitalizáció folyamatának elindítására, első lépésként elkezdődött a cégen belüli különböző területek felmérése, majd ezt követte a Feladat és Projektkezelő rendszer kialakítása és programozása.

Ez egy olyan többcélú feladatkezelő rendszer (projektfolyamat követés, riportok és elemzések, tesztelés menedzsment, hiba- és eseménykezelés, integráció más rendszerekkel), amely alkalmas arra, hogy a munkatársak adatbázist is tudjanak kezelni benne, ami jelentősen megkönnyíti és hatékonnyá teszi a munkavégzést. A WHB több területén már sikeresen használja gyakorlatban a rendszert, és folyamatban van a még hiányzó területek bekapcsolódása is.

Ami a külső üzleti folyamatokat illeti, a WHB az elsők között csatlakozott a BauApp által vezetett Digitális Terep-Logisztika Standard-hoz. Az építőipar digitalizációja akkor hatékony, ha nem ér véget a cégeken belül, hanem külső, cégek közti kommunikációra is képes.

A BauApp által vezetett Digitális Terep-Logisztika Standard első fázisainak bevezetésével - Intelligens Szállítólevél - megtörtént az úgynevezett iparági „quick win” az építőipari anyaggazdálkodás digitalizációjában.

„Ez egy jó innovatív megoldás, hiszünk benne, hogy az átláthatóságát tudja biztosítani az anyagszállításoknak, általa logisztikai folyamatokat tudunk gyorsítani, illetve a beszállítók felé a számla igazolások és a finanszírozási időket tudjuk lerövidíteni. Kevesebb lesz a reklamáció, de a reklamációk kezelése és feldolgozása is gyorsul, ezáltal a kifizetések is gyorsabbak lesznek, illetve a számla igazolásoknál is gyorsabban tudunk reagálni, tehát hamarabb jutnak kifizetéshez a beszállítók.”

WHB - Az Intelligens Szállítólevél bevezetésével elindult az anyaggazdálkodás reformja

 

Pályázatok

A fejlesztések finanszírozásával kapcsolatban szinte minden vállalatnál egyre inkább fókuszba kerül a pályázatok kérdésköre. A különféle hagyományos (saját erő, banki hitel) pénzügyi finanszírozási módozatokon felül a pályázati rendszer is komoly lehetőséget nyújt arra, hogy a vállalkozások tervezett és szükséges fejlesztéseit finanszírozza, és erősítse a technológiai fejlődést és az innovációt.

Ezeket a lehetőségeket a WHB is folyamatosan figyeli, az erre a területre szakosodott szakemberek pontosan tudják és nyomon követik, hogy kik írnak ki különböző pályázatokat, és milyen felületeken találkozhatnak velük. Az elmúlt években számos sikeres pályázatának köszönhetően a WHB olyan komoly fejlesztéseket tudott megvalósítani, melyeknek köszönhetően hatékonyabbá vált a működésük, még magasabb minőséggel tudják a megbízásokat teljesíteni és erősödött a piaci pozíciójuk is.

24 év alatt több mint 700 sikeres projekt megvalósulásában vett részt a WHB az ország egész területén.

Folyamatos fejlesztéseiknek köszönhetően országszerte végeznek kivitelezéseket az építőipar minden szegmensében, a műemlékek felújításától kezdve az ipari, kereskedelmi és logisztikai létesítményeken át a sport-, oktatási-, és egészségügyi létesítményekig.

„A megannyi sikeres fővállalkozói, kivitelezői tevékenységünkben nagy szerepe van a professzionális humánerőforrásnak ugyanúgy, mint a saját tulajdonú eszközöknek, technikai erőforrásoknak. Mindezek jelentik a garanciát arra, hogy megbízóink elvárásait mindig a legmagasabb színvonalon, korszerű megoldásokkal és jövőbe mutató kreativitással valósítsuk meg”

–tette hozzá Paár Attila.

Galéria

Iparági hírekWEST HUNGÁRIA BAU Kft.

Hírlevél

Hirdetés