2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Székelyföldi reptér kiépítésével válik hatékonyabbá a Bayer Construct cégcsoportja
illusztráció - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Székelyföldi reptér kiépítésével válik hatékonyabbá a Bayer Construct cégcsoportja

szekelyhon.ro, magyarepitok.hu

2021.06.07. 14:33 - Hegedűs Gergely

Az összességében több mint 1,5 kilométer hosszúságúra nyúló pálya kisebb magángépek mellett utasszállító repülők számára is használható lesz.

Hirdetés

Jól haladnak a gyergyóremetei repülőtéren a kifutópálya munkálatai, illetve hamarosan a parkolók, a reptéri fogadóépület és a hangár építése is megkezdődhet – derült ki a szekelyhon.ro cikkéből. A Bayer Construct cégcsoportjának beruházásában és kivitelezésében zajló székelyföldi fejlesztés 2020 tavaszán vette kezdetét.


Hat párhuzamos sáv alkotja a pályát

A cikk szerint öt méter széles és 25 centiméter vastagságú betonréteg készül a kifutópályán, amellyel naponta 600-700 métert haladnak, napi 700-800 köbméter beton bedolgozásával. Mivel a kifutópálya 30 méter széles lesz, összesen 6 ilyen 5 méter széles sáv épül.

A pálya 1100 méter hosszúságúra nyúlik, ehhez 500 méternyi további gurulóút kapcsolódik. Kisebb magángépek, de ATR 42 – vagyis 40–50 férőhelyes utasszállító - típusú repülők számára is használható lesz.

Ennek megfelelően a hangár több utasszállító gép befogadására is alkalmas lesz.


Számos beruházással növelik a magyaroklakta régió megtartó erejét

A cikkben Gyergyóremete polgármestere, Laczkó-Albert Elemér utalt a Bayer Construct cégcsoport szerepvállalására Gyergyóban, melynek kimondott célja a magyaroklakta régió megtartó erejének a növelése, és amit Balázs Attila elnök-vezérigazgató lapunknak korábban részletesen kifejtett. Ezek során megújul a helyi tejporgyár, továbbá egy liofilizáló üzem is épül. Mindezekkel párhuzamosan egy ötcsillagos erdei gyógyszállót és wellness szállodát is épít a cégcsoport Gyergyóremetén, továbbá egy nemzetközi mérkőzésekre is alkalmas új jégcsarnokot a felnőtt hokisok számára, akárcsak egy másik hokicsarnokot a gyergyói jégkorong utánpótlása számára.

A cikkből kiderül, elsősorban ezen projektek kiszolgálását látja majd el a repülőtér, amely az áruszállítást, anyagellátást de a munkaerő szállítását is célozza.

Utóbbinak azért van jelentősége, mert a magyar építőiparban egyre jelentősebb szerepet betöltő cégcsoport döntően erdélyi magyarokat alkalmaz, a reptér pedig lehetővé teszi, hogy pár óra alatt haza tudjanak érni, és több időt tölthessenek a családjukkal.

Iparági hírekBayer Construct Zrt.ErdélySzékelyföldközlekedésGyergyóremete

Hírlevél

Hirdetés