2024.03.19, Kedd
Így érhető el hatékonyabb és tartósabb hőszigetelés a Mapei megoldásaival
Főkép: Mapei Kft. Residencial Cap Blanc – Ibiza (Spanyolország)

Így érhető el hatékonyabb és tartósabb hőszigetelés a Mapei megoldásaival

Mapei Kft.

2021.09.07. 10:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A Mapei rendszerének alkalmazásával olyan homlokzati hőszigetelés alakítható ki, amely alkalmazkodik az adott épület műszaki jellemzőihez, állapotához és elhelyezkedéséhez.

Hirdetés

A homlokzati hőszigetelő rendszerek alkalmazásának alapvető célja, hogy megakadályozzák az épületek túlzott lehűlését, illetve felmelegedését. Erre nemcsak az erőforrások minél költséghatékonyabb és észszerűbb felhasználása, de az életminőség megőrzése szempontjából is rendkívül nagy szükség van.

A lakóépületek megfelelő hőszigetelését és energia hatékonyságának fokozását ma már sok országban központilag is támogatják, például különféle adókedvezmények biztosításával. A MAPETHERM homlokzati hőszigetelő rendszer megbízható partner lehet a kitűzött célok elérésében mind esztétikai, mind energetikai szempontból.

 

A MAPETHERM rendszer

A Mapei kutatólaboratóriumában kifejlesztett MAPETHERM rendszer a felületi hőszigetelés során alkalmazott kulcsfontosságú elemek és az ezek teljesítményét meghatározó tényezők mélyreható vizsgálatának eredménye.

Azáltal, hogy

megakadályozza az épületek egyes helyiségeinek és falainak túlzott lehűlését illetve felmelegedését, a rendszer kiküszöböli a páralecsapódást, amivel komfortosabbá teszi a lakókörnyezetet, miközben az energiafogyasztást is számottevően mérsékli.

E rendszer sarkalatos eleme a ragasztótapasz, amely előírásszerűen alkalmazva hatékonyabbá és tartósabbá teszi a hőszigetelést. Mivel a MAPETHERM ragasztótapasz követi a hőszigetelő táblák külső és belső felülete közötti hőmérséklet különbségből fakadó alakváltozásokat, bármilyen típusú hőszigetelő tábla rögzítésére alkalmas közvetlenül a vakolatra vagy magára a falazatra.

A MAPETHERM rendszer valamennyi termékcsomagját alkalmazási területek szerint állították össze, így azok szavatolni tudják az egyszerű és gyors munkavégzést. A MAPETHERM rendszer már meglévő, de az idők folyamán a különféle környezeti hatások következtében károsodást szenvedett homlokzati hőszigetelések kijavítására is használható.

A termékrendszer a legszélsőségesebb igények kielégítésére is megoldást kínál, hiszen jelentős rétegvastagságban alkalmazható, kritikus hordozófelületeken is nagy kötési szilárdságot biztosít, és a társasházak esetenként igen forgalmas közös tereire jellemző mechanikai terhelésnek is ellenáll. A segítségével kialakított homlokzati hőszigetelés természetes kő vagy – akár vékonyított, nagytáblás – kerámia burkolólapokkal is leburkolható.

 

Meglévő épületek korszerűsítése

A Mapei MAPETHERM FLEX RP egyaránt alkalmas új hőszigetelő rendszerek kialakítására és már meglévő, de sérült vagy nem megfelelően működő rendszerek hibáinak kijavítására. Ez a rugalmas, fokozottan ütésálló simítóhabarcs különösen az agresszív környezeti hatásoknak kitett épületek esetében kínál megoldást.

A MAPETHERM FLEX RP a gyártása során alkalmazott megoldásoknak köszönheti tulajdonságait:

  • A BioBlock® technológia védelmet nyújt a penészedés és az algásodás ellen;
  • A Fast Track Ready (ultragyors) technológia jelentősen lerövidíti a munkafolyamatokat, mivel csökkenti a cementkötésű termékekre jellemző hosszú kikeményedési időt és szükségtelenné teszi a záróréteg felhordása előtti alapozást.
  • Az Ultralite (könnyűsúlyú) technológia rendkívüli kiadósságot eredményez.

A MAPETHERM FLEX RP 0,5 mm-es és 1,5 mm-es szemcseméretben is kapható, ami sokrétű alkalmazást tesz lehetővé.

Palazzo Cussino – Torino

Porcelán burkolólapok felragasztása homlokzati felületekre


A Mapei a porcelán burkolólapok hőszigetelő táblákra történő felragasztására MAPETHERM TILE SYSTEM rendszerét ajánlja. Ez a homlokzati hőszigetelő rendszer tulajdonképpen a MAPEGRID G 120 lúgálló üvegszövettel megerősített PLANITOP HDM MAXI habarcs alkalmazását jelenti. Ez a szálerősített szerkezeti vakolat gyakorlatilag a piacon forgalomban lévő hőszigetelő lemezek bármelyikére felhordható. A MAPETHERM TILE SYSTEM könnyen karbantartható, mechanikai és vegyi hatásoknak ellenálló, esztétikus megjelenésű felületet biztosít.

 

Vastagabb rétegben történő alkalmazás

A Mapei kutatói speciálisan a vastagabb rétegek felhordását igénylő alkalmazásokra fejlesztették ki a MAPETHERM AR1 LIGHT cementkötésű habarcsot, amely megoldást kínál hőszigetelő táblák és rendszerek ragasztására, megerősítésére és simítására.

Ez az ULTRALITE (könnyűsúlyú) technológiával készülő „három az egyben” termék különleges összetételénél fogva egy munkamenetben akár 8–10 mm-es rétegvastagságban is felhordható, vagyis sérült falfelületek hőszigetelés előtti megerősítésére és simítására is használható. Simítóhabarcsként alkalmazva elfedi a homlokzati vakolatban lévő hibákat, és a hőszigetelő panelek felragasztása előtt egyenletessé teszi a felületet. Ragasztóhabarcsként lecsúszás nélkül rögzíti a szigetelőtáblákat, míg MAPETHERM NET üvegszövet háló beágyazásával vastag megerősítő réteg képezhető belőle a javított falazaton.

Környezetbarát rendszer

A MAPETHERM rendszerhez azonos módszerrel elvégzett életciklus-értékelések eredményein alapuló EPD- (Environmental Product Declaration) környezetvédelmi terméknyilatkozatok is tartoznak.

A környezettudatos gondolkodás a kezdetektől fogva szerves részét képezi a Mapei vállalati kultúrájának, ezért valamennyi terméket egy annak fenntarthatósági jellemzőit ismertető „zöld útlevéllel” – betűszóval P.A.S.S.-szal – látják el. Ez az adatlap azt is megmutatja, hogy egy adott termék alkalmazásával hány LEED v4-kreditpont szerezhető.

A Mapetherm EPS - ETA 10/0025 hőszigetelő rendszer

1.   Alapfelület (Nivoplan + Planicrete)

2.   Ragasztó (Mapetherm AR 1 GG)

3.   Hőszigetelő lemez (Mapetherm EPS)

4.   Szerkezeti vakolat (Mapetherm AR1 GG)

5.   Üvegszövet háló (Mapetherm Net)

6.   Diszperziós alapozó (Quarzolite Base Coat)

7.   Diszperziós védőbevonat (Quarzolite Tonachino)

A Mapei rendszerének alkalmazásával olyan homlokzati hőszigetelés alakítható ki, amely alkalmazkodik egy adott épület műszaki jellemzőihez, állapotához és elhelyezkedéséhez.

A Mapei nemcsak a legkülönfélébb rendszerekbe illeszkedő ragasztó- és simítóhabarcsokat, hanem hőszigetelő táblákat és számos egyéb kiegészítő terméket – például üvegszövet hálót, dübeleket és profilokat – is forgalmaz.

Galéria

Iparági hírekMapei Kft.hőszigetelés

Hírlevél

Hirdetés