2024.04.19, Péntek
A legnagyobbak is felfigyeltek a Nyugati felújítására: világhírű irodák versengenek a tervpályázaton
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A legnagyobbak is felfigyeltek a Nyugati felújítására: világhírű irodák versengenek a tervpályázaton

magyarepitok.hu, facebook/furjesbalazsbp

2021.11.12. 11:58

A tervek szerint újjászületik a pályaudvar melletti városrész, amely alatt egy korszerű vasúti mélyállomást valósítanak meg, a Városligetig pedig egy zöldfolyósót alakítanak ki.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy kétfordulós, nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázatot hirdetnek a Nyugati pályaudvar és környezetének teljes megújítására.

A projekt összetett: parképítés, minőségi városi terek, középületek és vasúti mélyállomás tervezése is elindul. Ennek kapcsán Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár közösségi oldalán elmondta, nehéz dolga lesz a zsűrinek: a feladatra már harminchat - köztük több világhírű - építésziroda adta be a jelentkezését.

A 36 jelentkező építésziroda és mérnöki konzorcium közül a szakmai előszűrés alapján 12 iroda adhat majd be részletes pályázatot a Nyugati és környezete megújítására jövő márciusig.

 

Látványterv: BFK

 

Miért ez a nagy érdeklődés?

Az államtitkár Facebook bejegyzésében kifejtette, a pályázatra több kontinensről is jelentkeztek: Ázsiából, Amerikából és Európából is.

„Japántól kezdve Spanyolországon, Litvánián, Svédországon, Hollandián és Franciaországon át egészen Nagy-Britanniáig jönnek a pályázók. Külön öröm, hogy 15 magyar iroda is rajthoz áll önállóan vagy külföldi építészirodákkal közösen. „

- írja Fürjes Balázs, aki a nagy érdeklődésre választ adva hozzátette: ez annak köszönhető, hogy Budapest egy izgalmas és vonzó világváros, a pályázat pedig egy kreatív és hiteles szakmai kihívást jelent. A világhírnévnek örvendő építészek csak kevés pályázaton indulnak, döntően csak észak-amerikai, ázsiai vagy nyugat-európai projektek keltik fel a figyelmüket.

„Budapest van annyira érdekes és titokzatos hely, hogy egy komoly kihívásra a legnagyobbak is felfigyeljenek. Ám ez még mind kevés ahhoz, hogy tényleg elinduljanak egy budapesti tervpályázaton. Ahhoz az is kell, hogy a pályázatot világszínvonalúnak, profinak és tisztességesnek tartsák. Különben nem pazarolnak rá energiát. E három feltétel most együttesen teljesül, ezért az óriási túljelentkezés.” – fejtette ki gondolatait az államtitkár.
 

A múlt és a jövő találkozik ebben a projektben

Fürjes Balázs egyebek mellett azt is hangsúlyozta,

szinte minden olyan iroda jelentkezett, akik nevéhez köthető Európa nagy történelmi vasútállomásainak megtervezése az elmúlt 15 évben.

Hozzátette, „a pályázók egy része olyan futó nagy európai, brit és ausztrál metró- és vasútfejlesztési projektekben is érintett, mint a Grand Paris Express (a metróhálózat kiterjesztése a francia főváros tágabb környékére), a Crossrail Londonban és környékén vagy a sydney-i metró új állomásainak tervezése. Referenciáik között ott az új bécsi, amszterdami, zürichi vagy éppen a rotterdami főpályaudvar, és London megújult ikonikus vasútállomásai is: a King’s Cross, a St. Pancras vagy éppen a London Bridge.”

„A fejlesztés eredményeként a Nyugati Pályaudvar lesz a magyar főpályaudvar, ahol majd randevút ad egymásnak a múlt és a jövő.„

„A pályaudvar 1877-ben átadott, impozáns, történeti csarnoka Gustave Eiffel tervezőirodájának munkája. Acélszerkezete már a 19. század végén is igazi építészeti bravúrnak számított. A jövő pedig az a 21. századi, korszerű vasúti mélyállomás, amit a csarnok alatt építünk, a Városligetig tervezett zöldfolyosó és a pályaudvar épülete mellett születő vadonatúj városrész” – írja a politikus.


Együttműködés alakul ki az elbíráló zsűri körében

A pályázatot elbíráló zsűri elnöke Fürjes Balázs lesz, Vitézy Dávid, a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója pedig alelnökként segíti majd munkát a felkért szakmai szervezetek és az érintett önkormányzatok polgármesterei mellett.

A zsűri tagjaiként így többek között a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara delegáltjai is jelen lesznek – derült ki az államtitkár bejegyzéséből.

A cikk megjelenését a Budapest Fejlesztési Központ támogatta.

Iparági hírekBudapest Fejlesztési Központ (BFK)Nyugati pályaudvarBudapestvasútfejlesztéspályázatok