2024.04.19, Péntek
Közlekedés újragondolva – konferencia a zöld jövőről
fotók: Illusztráció, Dernovics Tamás/magyarepitok.hu; KTE

Közlekedés újragondolva – konferencia a zöld jövőről

2021.11.19. 08:00 - Bíró Beáta

A vírushelyzet közösségi közlekedésre gyakorolt hatása, a közlekedés zöld jövője, a klímaváltozás hatásai és a fenntarthatóság – ezek voltak az idei Magyar Közlekedési Konferencia főbb témái.

Hirdetés

A pandémia miatti két év kényszerszünet után idén ismét megrendezték a Magyar Közlekedési Konferenciát, immár negyedik alkalommal. A szakmai előadást ezúttal Siófokon szervezte meg a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE), a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a MÁV-Volán-csoport, az eseményen a hazai közlekedési szektor valamennyi vezető szakembere részt vett.

Az előadások és panelbeszélgetések a közlekedési szakma elért eredményeit és jövőbeli kihívásait taglalták. Többek között szó volt arról is, hogy

  • az elmúlt másfél év járványhelyzete milyen új kihívásokkal szembesítette a közösségi közlekedést,
  • a helyenként visszaeső forgalmat milyen módszerekkel orvosolták a szakemberek
  •  hogyan sikerült fenntartani a közlekedők bizalmát és
  • az állami forrásoknak köszönhetően folytatni a 2010-ben elkezdett közösségi közlekedést érintő fejlesztéseket, változtatásokat.

 

 

Az ökológiai lábnyom csökkentését hangsúlyozta az államfő 

Áder János köztársasági elnök videóüzenetben köszöntötte a rendezvény résztvevőit, amelyben említette a közlekedés és a károsanyag kibocsátás összefüggését. Hangsúlyozta, hogy

a közlekedés újragondolásának feladata a közösségi közlekedés és a teherszállítás gyorsabbá, környezetkímélőbbé tétele, valamint a közlekedés környezeti lábnyomának jelentős csökkentése.

 

Áder János köztársasági elnök videoüzenete (Fotó: KTE)

 

A generációs kihívások és a kerékpáros kultúra témája is előkerült

A plenáris ülést követően két kerekasztal beszélgetést is tartottak. 

Az első diskurzusban állami vezetők az elmúlt évtized eredményeit vették számba, illetve a jövő kihívásait elemezték az EU által előírt követelmények mentén. A második panelbeszélgetésben pedig a szektor piaci szereplői a generációs kihívásokról az építőipar munkavállalóinak humán oldalát vitatták meg.

A konferencián az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is önálló szekciót kaptak a kerékpárosok az aktív mobilitás szekcióban, Révész Máriusz kormánybiztos vezetésével. A Magyar Közút Zrt. újra megnyitotta az interaktív zónát, ahol izgalmas témák kerültek napirendre.

 

Fónagy János (Fotó: KTE)

 

Az eseményen részt vett Fónagy János a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter helyettese, a KTE elnöke; Mosóczi László az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Révész Máriusz az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és többek között a hazai közlekedési vállalatok, így a MÁV-Volán-csoport, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a HungaroControl Zrt., valamint a piaci szereplők vezető képviselői is.

A siófoki esemény két napján több, mint 400 szakember érezte szívügyének, hogy jelen legyen a konferencián. 

 

Iparági hírekMagyar Közút Nonprofit Zrt.közlekedéskonferencia

Hírlevél

Hirdetés