2024.04.16, Kedd
Az EBH által felújított Irányi Palota is fődíjas lett az Év Homlokzata 2021 pályázaton
Fotók: EBH és Év Homlokzata pályázat 2021

Az EBH által felújított Irányi Palota is fődíjas lett az Év Homlokzata 2021 pályázaton

magyarepitok.hu

2021.12.02. 13:02 - Bíró Beáta

Taroltak a budapesti épületek hazánk egyik legrangosabb és legmagasabb díjazású építészeti megmérettetésén. Három kategóriában is elvitték a fődíjat.

Hirdetés

Novemberben immáron tizedik alkalommal, a szakma jeles képviselőinek meghívása mellett hirdették ki az Év Homlokzata 2021 pályázat győzteseit. A gálaestet rendhagyó módon online térben tartották. A neves szakértőket felvonultató zsűri 199 pályázatból, öt kategóriában jelölte meg a nyerteseket. Összesen 19 pályázó munkáját ismerték el. Az egyes kategóriák legjobbjai egyenként egymillió forint díjazásban részesültek, a kategóriák további különdíjasait pedig oklevéllel ismerték el.

 

A zsűri a felújított és az újonnan épített részek összhangját is díjazta

Az EB Hungary Invest Kft. kivitelezési munkájával megújult Sasok Háza nyerte el műemlék kategóriában a fődíjat az idei, Év Homlokzata 2021 pályázaton. Az V. kerületi, Irányi utcában lévő épület irodaházként, Irányi Palota néven nyílt újra, a beruházásról lapunk is részletes cikket közölt.

A pályázatot a Pyxis Nautica Építésziroda Kft. nyújtotta be, építészei: Péntek Ágnes, Kis Ferenc, Monori László, Tóth Dávid, Tótszabó Tamás és Valastyán Igor.

Az épület különösen megragadta a zsűri figyelmét, mert kitűnően sikerült a felújított és az újonnan épített részek egységes egésszé formálása. A felújítás apró részletekre is figyelő kivitelezése az utcai homlokzat egyszínű vakolata ellenére rendkívül plasztikus felületet eredményezett, amelyen a fény-árnyék hatások csodálatosan helyettesítik a színek alkalmazását.

 

Fotó: EBH Invest Kft.

 

Ebben a tervezők és a kivitelező kiemelkedő kreativitással használták ki a Baumit CreativTop homlokzati vékonyvakolat nyújtotta lehetőségeket.

Erdei Z. József, az EB Hungary Invest Kft. ügyvezető igazgatója egy korábbi interjúban azt mondta: a Sasok Házához olyan kivitelezőre volt szüksége a beruházó Optinvest Zrt.-nek, amelyik egyaránt magabiztos szerkezetépítői, műemlékes és fit-out területen, így – és a korábbi referenciák alapján − esett a választás az EBH-ra.

 

A pályázaton hatalmas sikert értek el a budapesti épületek

Az idei Év Homlokzata pályázat társasház kategóriájában a IX. kerületi Erkel Residences társasház bizonyult a legjobbnak, amelynek pályázója, a kivitelező GEOS Group Hungary.

Az energetikai felújítás kategória nyertese egy XIX. kerületi panelépület felújítási projektje lett. Az 1982-ben épült, 4 lépcsőházas, 38 lakásos panelépület homlokzat-szigetelését a lakók elsősorban energetikai megtakarítás miatt választották.

 

 

Energetikai felújítás kategóriában lett különdíjas a VI. kerületi K40 Apertments. A Király utcában található épület felújítása Fekete Lajos építész (Lamro-Terv Kft.) tervei alapján, a Projekt Builder Kft. kivitelezésében készült el.

 

 

A társasház kategória mindkét különdíjasa budapesti pályázat lett: egy VI. kerületi, és egy XIV. kerületi társasház. A Benczúr utca 11. szám alatti társasház egyszerre jelentette egy klasszikus homlokzat felújítását és két új épület építését. Az épületek homlokzatára Baumit ásványi hőszigetelő rendszer került, a lényeges különbség a fogadófelületekben volt. Az épület kivitelezője és egyben a pályázó a HÁsZ Kft., tervezői a TNA Stúdiótól, Papp Glória, Fehér Zsombor, Kanyó Mihály, Nagy Péter és Németh Tamás építészek voltak.

 

 

Középület kategóriában különdíjjal jutalmazták a II. kerületi Gyermekek Háza Tagiskolát. A közintézmény olyan alternatív oktatási programot kínál, amely a tanulók egyéni adottságait figyelembe véve valósítja meg a sajátos nevelési igényű diákok integrációját. Az építész Láris Barnabás (Modulárt Kft.) terveit az Épkar Zrt. valósította meg.

 

 

Az Év Homlokzata 2021 pályázat egyik Baumit különdíjas épülete a XIII. kerületi Lőportár utcában található Átrium 3. társasház homlokzata lett. A 161 lakásos társasház megújulása Dienes János, Dienes Péter, Gál Ádám építészek (SYMBISTER Tervező és Szolgáltató Bt.) tervei alapján, a T-Trans Főép Kft. kivitelezésében valósult meg.

 

 

Galéria

Iparági hírekÉv HomlokzataEBH INVESTÉpkar Zrt.Baumit Kft.

Hírlevél

Hirdetés