2024.04.19, Péntek
BIM modellezéssel sok utólagos munkát spórolhatna meg a piac
Látványterv: 7D Tender

BIM modellezéssel sok utólagos munkát spórolhatna meg a piac

magyarepitok.hu

2021.12.17. 18:00 - Kolinek Nóra

A 7D Tender BIM modellezéssel segítette egy iskolaépület felújításának tervezését.

Hirdetés

A BIM (Building Information Modelling), vagyis Épületinformációs Modellezés, az építőipar digitalizációjának egyik fontos eszköze, segítségével manapság már a teljes építési folyamat modellezhető. A 7D Tender Kft. több mint egy évtizedes hazai és külföldi tapasztalattal rendelkező csapata építmények tervezését, kivitelezését és üzemeltetését valósítja meg BIM technológiák és folyamatok révén.

A társaság legutóbbi projektje − egy iskolaépület korszerűsítése − során a felújítást tervezők BIM modellezéssel történő támogatását végezték. A társaság feladata a meglévő állapot, a felújítás és új gépészet modellezése volt.

A korszerűsítés 2500 négyzetmétert érint, az épületegyüttesben 80 helyiség található (tantermek, könyvtár, kiszolgálóhelyiségek). A modellezés 3 hetet vett igénybe.

 

A modellezés hozzájárul a projekt ütemtervének fenntarthatóságához

A 7D Tender a kivitelezést megelőzően, a tervezés folyamatát végigkísérve, a szakági tervekből (építészet, épületgépészet, épületvillamosság, tartószerkezet, stb.) egyesített 3D modellt készít, kiszűrve ezzel az esetleges ütközéseket, ellentmondásokat.

A módszer alkalmazásával csökken a későbbi áttervezésekre és építéshelyi változtatásokra fordítandó idő, fenntarthatóbbá válik a projekt pénzügyi és időbeli ütemterve.

Az egyesített BIM modellt felhasználva automatikusan frissülő mennyiségi kimutatásokat készítenek, melyek egyrészt csökkentik a hagyományos tervezői költségvetések bizonytalanságait, másrészt felhasználhatók a projekt időbeli és pénzügyi tervezéséhez, szimulációjához.

Az iskolaépület korszerűsítésének tervezése során az építészet, gépészet, villamos szakágak ütközésvizsgálatával, kivitelezhetőségi dokumentumokkal támogatták a tervezési folyamatot.

 

A modellezés a színek és motívumok kiválasztásában is segít

A fentieken túl olyan modell készült, mely alkalmas a meglévő és beépítésre kerülő berendezések kimutatására, fázisolására (régi és új nyílászárok, belső falak bontása, új falak elkészítése, burkolatok összesítése). A tervezés folyamán az építészetet képekkel segítették a színek és motívumok kiválasztásában.

A modellezés során a fázisok elkülönítésére is figyeltek a 7D Tender szakemberei, akik kérdésünkre elmondták, hogy a modellre elsősorban a kiviteli tervek ellenőrzéséhez volt szükség, azonban annak későbbi fejleszthetőségét is szem előtt tartották.

A modellezés előnyeire kitérve a társaság szakértője arról tájékoztatott, hogy

a BIM modellből lekért ütközésvizsgálat és tervezői hibalista alapján a tervezők a saját terveiket egy körben tudták javítani és véglegessé fejleszteni, így kiküszöbölve a hosszas iteráló folyamatot a tervezés végén, illetve a problémák gyakoriságát a kivitelezéskor.

A véglegesre módosított terveket végül a kiviteli modellbe is felvitték, hogy a tervekhez hű állapotot ábrázoljon, így a modell a kivitelező segítségére is lehet.

Ahogy erre dr. Czira Szabolcs, 7D Tender Kft. ügyvezetője a BIM World München konferencián tett látogatása során is utalt: a BIM nyújtotta lehetőségek kiaknázásával nagyon sok utólagos extramunkát spórolhatna meg a piac.

Iparági hírek7D Tender Kft.BIMdigitalizáció

Hírlevél

Hirdetés