2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Hogyan érdemes magyar projektben bevezetni a BIM-et?
Fotó: Datakit

Hogyan érdemes magyar projektben bevezetni a BIM-et?

magyarepitok.hu

2021.11.29. 16:10 - Szabó Ákos

Czira Szabolcsot, a 7D Tender ügyvezetőjét kérdeztük a müncheni a BIM World expón.

Hirdetés

Mint korábban már beszámoltunk róla, lapunk ellátogatott a 2016 óta évente (kivéve a koronavírus 2020-as zárását) megrendezett BIM World München konferenciára. (A digitális építőiparral mára közel egyenértékű kifejezés, a BIM, a Building Information Modelling kifejezést takarja). Az eseményről szóló riportunkat itt olvashatják.

A bajor tartományi főváros vásárvárosában tartott szakmai csúcsexpón megszerveztünk egy találkozót dr. Czira Szabolccsal, a magyar BIM-világ résztvevője, a 7D Tender Kft. ügyvezetőjével, hogy a digitális építőipar jelentőségéről beszélgessünk. A látogatóként érkezett vezető szakember pozitívan nyilatkozott a futurisztikus jellegű kiállítás hangulatáról és előadásairól, majd kérdésünkre összefoglalta gondolatait a témában.

 

 

Ismerni kell a megoldások teljes skáláját

Kifejtette: a BIM lépésenkénti bevezetését tartotta reálisnak Magyarországon, ezzel párhuzamosan mindezzel együtt saját cégében kifejezetten fontosnak tartotta a legújabb tudás megszerzését is. „Mi két végén égetjük a gyertyát. Egyrészről Magyarországon gyakran gyerekcipőben jár a BIM, nem követi le a teljes előkészítési-tervezési-kivitelezési folyamatot, viszont, ha mégis olyan partnerrel tudunk szerződni, aki képes erre, akkor szükség van a megoldások teljes skálájára. Másrészről pedig,

ha egy olyan projektbe szállunk be, ahol a BIM új tényező, akkor a lehető legjobb és legegyszerűbb nyelven akarjuk átadni a tudást a projekt szereplőinek.”

 

Az ágazat minden résztvevője jól jár a BIM bevezetésével

 

 

Elmondta még: valódi BIM-ben szeretnének a partnereikkel együtt dolgozni és ehhez segítséget nyújtani nekik. „Szeretnénk, ha a piac minden szereplőjének automatikussá válna a BIM használata, mivel ezzel tapasztalataink szerint akár a kisebb léptékű projektekben is komoly hozzáadott értéket lehet képezni. Mi arra ösztönözzük a piaci szereplőket, hogy - ne csak akkor, amikor a 7D Tenderrel dolgoznak, hanem minden helyzetben - használják a modern építőipar lehetőségeit: a megrendelő tegye a kiírás részévé, a tervező használja a szoftvert, a kivitelező pedig akkor is vegye igénybe a BIM adta lehetőségeket az ellenőrzési folyamatban, ha azok addig nem voltak a projekt részei.

Ezzel nagyon sok utólagos extramunkát spórolhatna meg a piac.”

Iparági hírek7D Tender Kft.BIMinterjúinnovációiparági elemzés

Hírlevél

Hirdetés