2022.11.30, Szerda
Nem tűnik könnyű évnek, de bővüléssel nyitotta 2022-t az építőipar
Illusztráció - Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Nem tűnik könnyű évnek, de bővüléssel nyitotta 2022-t az építőipar

mti, magyarepitok.hu

2022.03.16. 09:36 - Hegedűs Gergely

A tavalyi magas bázishoz képest növekedéssel indult az év, a magasépítésre kötött szerződések volumene másfélszeresére nőtt.

Hirdetés

Az építőipar termelése 3,3 százalékkal nőtt januárban az egy évvel korábbihoz képest, a decemberinél 6,3 százalékkal volt kisebb a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az ágazat 2022-es várható teljesítménye a februári Országos Építőipari Szakember Találkozón is téma volt, ahol Koji László, ÉVOSZ-elnök - számos tényező miatt - kiszámíthatatlan évként jellemezte az ideit a 13 százalékos növekedéssel 5400 milliárd forintos kibocsátást hozó 2021 után. Bár a januári növekedési ütem tavaly április óta a legszerényebb - akkor 5,2 százalékkal visszaesett a termelés éves összevetésben - ugyanakkor elmondható, hogy a tavalyi magas bázishoz képest további bővüléssel indult az év. 


A magasépítésre kötött szerződések volumene másfélszeresére nőtt

Idén januárban a két építményfőcsoport közül az épületek építése 0,4 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 12,9 százalékkal emelkedett. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 0,7 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésében 10,4 százalékkal nagyobb lett a termelés. A speciális szaképítés 3,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.   

A januárban megkötött új szerződések volumene 11,7 százalékkal növekedett, ezen belül a magasépítési munkákra kötött szerződéseké 49,7 százalékkal emelkedett, a mélyépítésre vonatkozóké 39,8 százalékkal kisebb volt a tavaly januárinál. Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 6,3 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 5,1 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 15,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

 

Iparági hírekKSHépítőipariparági elemzés

Hírlevél