2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Országos Építőipari Szakember Találkozó: egy nap alatt, egy helyen, feltárul a szakma esszenciája
Fotók: Mapei Kft.

Országos Építőipari Szakember Találkozó: egy nap alatt, egy helyen, feltárul a szakma esszenciája

magyarepitok.hu

2022.03.14. 10:00 - Kalácska-Nagy Nóra

A Mapei szervezésében egész napos, közel 800 szakember személyes és online részvételével zajló eseményen szakmai előadások, alkalmazástechnikai bemutatók, szakmai kiállítás és vásár várta az érdeklődő diákokat is.

Hirdetés

A Mapei Kft. idén 7. alkalommal rendezte meg az Országos Építőipari Szakember Találkozót Budapesten, a Lurdy Házban. Az eseményre február végén került sor, ahol 15 előadás és 20 kiállító biztosította a rendezvény színvonalát.

Ez a nap a szakemberekről szólt, illetve a szakma iránt érdeklődőkről. A leendő burkolók és kőművesek is érdekes információkkal gazdagodhatnak ezeken az alkalmakon, hiszen az egész napos, közel 800 szakember személyes és online részvételével zajló eseményen hasznos szakmai előadások hangoznak el. A legújabb építési technológiák, anyagok, szerszámok mellett idén is számos témában hallgathattak előadásokat a mesterbiztosítástól a munkabiztonságig.

A Mapei alkalmazástechnikai előadásai során megismerhették és ki is próbálhatták a résztvevők az új termékeket. Az építőipari kiállítók pedig egyedi ajánlatokkal készültek: kedvezménnyel vásárolhattak szerszámokat, munkaruhát, kiegészítő eszközöket az érdeklődők. A délután is tartogatott érdekes programot, nagy értékű nyereményeket sorsoltak ki.

Fotók: Mapei Kft. 

Egy nap alatt, egy helyen, feltárul a szakma esszenciája

Évről-évre vonzza a diákokat a Mapei nagyszabású rendezvénye, idén négy iskolai osztály is ellátogatott, köszönhetően oktatóiknak, akik fontosnak tartják, hogy diákjaikat elhozzák az eseményre. A tanulók bekapcsolódhatnak az életszagú rendezvény forgatagába, hiszen a Szakember Találkozón egy nap alatt, egy helyen, feltárul előttük a szakma esszenciája.

Az alkalmazástechnikai előadásokon

találkozhatnak az anyagokkal, akár ki is próbálhatják azokat, láthatják testközelből, hogyan dolgoznak a képzett alkalmazástechnikusok, végignézhetik a jelenlévő kiállítók új termékeit, megtapasztalhatják, hol tart a szakmájuk a szerszámok, a munkaruházati- vagy munkavédelmi eszközök tekintetében, melyeket ők maguk is használni fognak néhány éven belül.

Noha a szakmunkástanulók intézményi képzésük során az alapfogalmakkal, elméleti háttérrel jól megismerkednek, nagyon hasznos számukra minden iskolán kívüli gyakorlati alkalom. Kiváltképpen, ha azokon a gyártók tapasztalt szakembereitől tanulhatnak közvetlenül, és főleg, ha az építőipar legfrisseb innovációiról.

Az új lehetőségek és megoldások megismerése minden szakember számára elengedhetetlen, a diákok is úgy tudnak majd versenyképes szakemberként a piacon dolgozni, ha nemcsak szakmai készségeiket, hanem termékismeretüket is folyamatosan fejlesztik.

A Mapei minden eszközzel támogatja az ismeretek átadását az iskolák részére

A Mapei rendszeresen hív szakiskolákat a rendezvényre, ám az idei Szakember Találkozót követően - a még nagyobb arányú szakiskolás részvétel érdekében - szeretné az iskolákat támogatni abban, hogy még nagyobb arányban tudjanak bekapcsolódni az eseménybe.

Tapasztalatok szerint

az oktatók szűkös kapacitása vagy a korlátozott anyagi lehetőségek gördítenek akadályt a részvétel elé, a szervezők célja pedig, hogy megtalálják azokat a lehetőségeket, amikkel a részvételben támogatni tudják a szűkösebb lehetőségekkel rendelkező szakintézményeket is.

A Mapei fenti elköteleződésére példa, hogy a Balassagyarmati Szondi György Technikum és Szakképző Iskola burkoló és kőműves tanulói oktatójával éppen a Szakember Találkozón egyeztettek egy sóskúti Mapei gyárlátogatás lehetőségéről. Esetükben nem csak a program lebonyolításában állnak majd rendelkezésre, a Mapei finanszírozza Sóskútra utazásuk buszköltségét is.

A sóskúti gyárlátogatások során testközelből tapasztalhatják meg az érdeklődők, milyen összetett munkafolyamatok húzódnak meg egy-egy zsák termék mögött. A gyárlátogatás alkalmairól itt írtunk részletesebben.

Az építésgazdaság nehéz évnek néz elébe

A 7. Országos Építőipari Szakember Találkozó rendezvényt Koji László, az Építőipari Vállalkozások Országos Szövetségének elnöke nyitotta meg. Fantasztikusnak értékelte az előző év teljesítményét. Emlékeztetett, hogy az építőipar 5400 milliárd forintot épített meg a múlt évben, ez 13 százalékkal több, mint az előtte való évben volt, és ezer milliárddal több, mint a járvány előtti utolsó évben, 2019-ben. Emellett 25 ezer emberrel többet foglalkoztatott az ágazat, mint a járvány előtti időszakban, immár 375 ezer kollégának adva munkát.

Az elnök szerint az építésgazdaság számára ez az év nehezebb lesz, mint a múlt év volt, mert tele van kockázatokkal, bizonytalansággal és kiszámíthatatlan. Ennek okai az állami és önkormányzati megrendelések csökkenése, az építőanyag áremelkedés, valamint az infláció, melyet az orosz-ukrán háború hatása tovább tetéz. Figyelmeztetett, hogy felerősödött a keletről nyugatra menő munkaerő áramlás, már egy nemzetközi méretű munkaerőpiacon kell versenyezni, ezért a szakmunkások megtartása érdekében emelni kell a béreket. Hozzátette, talán most van egy olyan pillanat, amikor nem mennek el többen, mint amennyien hazajönnek.

Koji László aggodalmát és együttérzését fejezte ki a háborús helyzet miatt. Kijelentette, hogy a szakmának fontos felelőssége, hogy aki Ukrajnából érkezik és munkát szeretne, adjunk neki.

Megújul a 2015-ben alapított Mesterek Mestere díj

A hagyományoknak megfelelő módon, ezen a napon átadták a Mesterek Mestere közönségdíjakat is. A közönség szavazatai alapján 2021. Mesterek Mestere Vér Lajos lett, a második Somogyi Zsolt, a harmadik Nagy Elemér.

A díjra 29 érvényes pályázat érkezett. Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője elmondta, idén nem került kiosztásra szakmai díj. Azzal indokolta a szakmai zsűri döntését, hogy számos pályamunka azonos színvonalú volt, melyek közül nem tudtak győztest hirdetni. Az ügyvezető bejelentette,

2022-ben megújul a 2015-ben alapított Mesterek Mestere díj.

„Úgy éreztük, hogy hét év után ideje megújítani a díjat. Az alapításkor kitűzött célok nem változtak, azonban a világ igen. Míg korábban az építő szakmák megbecsültségéért kellett küzdenünk, ma a legfontosabb feladatunk az építőipar kultúrájának a fejlesztése. Közben pedig felépült egy európai viszonylatban is tekintélyes, közel négyezer fős szakember közösség, amely képessé vált erre a feladatra” – indokolta a változtatásokat Markovich Béla.

A díjat azzal a céllal alapították, hogy az utánpótlás számára példaképeket állítson, növelje az építőipari szakmák presztízsét, elfogadottságát, segítve az építőipar kultúrájának fejlődését Magyarországon. Célja továbbá, hogy újra vonzóvá váljanak az építőipari szakmák a fiatalok számára.

A díjat szakmai és közönségdíj kategóriákban osztják ki. A szakmai fődíj odaítéléséről független szakmai zsűri, míg a közönségdíjról online közönségszavazás dönt. Az elismerésre minden, munkáját magas szinten folytató aktív kőműves és burkoló szakember jelentkezhet, aki önállóan vagy legfeljebb három fős kivitelezői csapat tagjaként dolgozik.

Galéria

SzakképzésMapei Kft.Országos Építőipari Szakember TalálkozóBudapest

Hírlevél

Hirdetés