2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Gyárlátogatás a Mapei-nél: nem csak a jelen szakembereit képezik, a jövőre is gondolnak
Fotók: Mapei Kft.

Gyárlátogatás a Mapei-nél: nem csak a jelen szakembereit képezik, a jövőre is gondolnak

magyarepitok.hu

2022.02.24. 18:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A fővárosi Schulek Frigyes Építőipari Technikum burkoló-kőműves szakos diákjait látta vendégül az építőipari segédanyagokat gyártó és forgalmazó vállalat.

Hirdetés

A Mapei Kft.-nél kiemelt fontosságot tulajdonítanak a szakemberképzésnek, ám nemcsak a jelen szakembereinek szerveznek továbbképzéseket, hanem a szakmát adó intézményekkel és szakmákat tanuló diákokkal is jó kapcsolatot ápolnak, hiszen belőlük kerülnek ki az új szakemberek.

2021. októbere óta látnak vendégül fiatalokat a Sóskúton található üzemükben, az első, diákoknak szóló alkalmon a győri Széchenyi István Egyetem Építészeti és Épületszerkezettani tanszékének hallgatóit fogadták. Már jártak a gyárban a Schulek Frigyes Építőipari Technikum magasépítő technikus diákjai, sőt a Zugligeti Általános Iskola negyedikesei is megfordultak az üzemben.

A legfrissebb, februári látogatás során a Schulek Frigyes Építőipari Technikum burkoló-kőműves szakos diákjait látták vendégül a sóskúti gyárban. Jelenleg a Kecskeméti Gáspár András Technikum végzős burkoló és kőműves tanulói számára szerveznek gyárlátogatást, ők márciusban érkeznek Sóskútra.

Fotók: Mapei Kft. 

Leszámolnak az építőipari előítéletekkel

A sóskúti gyárban hidegburkolati ragasztóanyagok mellett aljzatkiegyenlítőket és további ragasztóhabarcsokat, esztricheket gyártanak. Sóskút fontos szerepet tölt be a vállalat életében, hiszen nemcsak a hazai ragasztópiac igényét szolgálja ki, hanem bérgyártással is foglalkozik, továbbá a környező országokba is szállít. A gyár a logisztikai szolgáltatásban is élen jár, a beérkező megrendeléseket 24-48 órán belül teljesítik a budapesti kereskedő partnerekhez, míg a vidéki partnereket 48-72 órán belül kiszolgálják.

A közelmúltbeli két látogatás alkalmával az építőipari technikum igazgatóhelyettese, Kaczur András vezetésével 40 tanuló érkezett az üzembe, akik szakmai program keretében megismerhették a Mapei gyártási és logisztikai folyamatait, valamint betekintést nyertek a labor munkájába, továbbá a szigorú terméktesztelési eljárásokba is.

Testközelből megtapasztalhatják az érdeklődők, milyen összetett munkafolyamatok húzódnak meg egy-egy zsák termék mögött.

„Látogatóinkat meglepheti, hogy a Mapei gyárában milyen tisztán és szervezetten folyik a gyártás és a készletezés, az építőiparral kapcsolatos esetleges „poros, piszkos” előítéletek rendszerint megszűnnek a program során. Ezáltal a jövő generációinak meg tudjuk mutatni, hogy az építőipari gyártás technológiája mennyit fejlődött, így vonzóbb alternatíva lehet azok számára, akik fontolgatják az építőipar nyújtotta hivatásokat” – mondta el Pálfy Levente marketing osztályvezető.

A Mapei számára is fontos szempont, hogy minél több fiatal válassza az építőipari pályát, hogy elegendő, jól képzett szakember álljon a szakma rendelkezésére, akik minőségi munkával, minőségi megoldásokkal építik meg a jövő épületeit.

 

A legkisebbeknek is bemutatják az építőipar szépségeit

A gyárlátogatás során a látogatók először egy előadáson vesznek részt, ahol megismerik a Mapei történetét, nemzetközi vonatkozásait, termékvonalait. Ezt követően végig vezetik őket az üzem egységein, ahol megismerik az egyes gyártási folyamatokat – úgy, mint a por alakú zsákos termékek automata gyártósorát, a betonadalékszer keverő részleget vagy a homlokzati vakolatszínező labort.

Végig követhetik, hogy a gyártási folyamatok végén mi történik a termékekkel, hogyan kerülnek automatikusan raklapra, csomagolásra, készletezésre. Abba is belelátnak, hogyan kerülnek a partner megrendelések összekészítésre, ellenőrzésre, elszállításra. Bevezetik a látogatókat a tűzbiztos raktár részlegbe, ahol megismerhetik a gyúlékony és robbanásveszélyes termékek szigorú tárolásának feltételeit, végül ellátogatnak a labor részlegbe, ahol a gyártási folyamatok mögött húzódó, összetett tesztelési és minőségbiztosítási folyamatokba pillanthatnak, amelyek az állandó magas minőség garantálása érdekében történnek. 

A Mapei egyéb programokkal és lehetőségekkel is igyekszik elérni az ifjú szakember nemzedéket. A Construma nemzetközi építőipari szakkiállításon lévő standjukra, az Országos Szakember Találkozóra vagy éppen szakmai képzéseikre rendszeresen invitálják a szakiskolákat. Ezen felül igyekeznek minél több szakiskolai és egyetemi rendezvényen szakmai támogatóként megjelenni, így például a Pollack Expón vagy a Betonkenu Kupán.

A Schulek Frigyes Technikumban ténylegesen is jelen van a Mapei, hiszen az egyik osztálytermet Mapei anyagokkal újították fel, a diákok szakmai fejlődését segítő szakmai tablókat szereltek fel, továbbá negyedévente Mapei termékeket biztosítanak az iskola gyakorlati oktatásához.

A legkisebbekre gondolva pedig mesekönyvet készítettek az építőipari szakmákról, mert a vállalat hisz abban, ha korán megismerik a gyerekek az iparág szépségeit, később jobban elismerik és többen választják hivatásul valamely építőipari szakmát.

SzakképzésMapei Kft.szakképzésgyártásgyárlátogatás

Hírlevél

Hirdetés