2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Nagyberuházás az ország nyugati határán – a Nestlé gyárában duplázzák a kapacitást
Fotó: nestle.hu

Nagyberuházás az ország nyugati határán – a Nestlé gyárában duplázzák a kapacitást

mti

2024.02.16. 12:53 - Szabó Ákos

55 milliárd forintos projekt indul el a büki állateledelgyárban, melyhez út- és vízhálózatfejlesztés is kapcsolódik.

Hirdetés

A Nestlé Hungária 55 milliárd forintos értékben fejleszti a Purina állateledeleket előállító gyárát Bükön - jelentették be Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtótájékoztatóján.

A svájci hátterű élelmiszeripari vállalat új üzemegységet létesít és két új automata gyártósort épít büki telephelyén, ahol így 2025-től már évi 500 ezer tonna állateledelt állíthatnak elő, ráadásul ezen termékek 85 százaléka exportra kerül. Az 55 milliárd forint értékű beruházás a terv szerint 130 új munkahelyet teremt. Noha a cég ehhez nem kap kormányzati pénzügyi támogatást, az állam biztosítja a szükséges infrastruktúra-fejlesztéseket, többek között az út- és a vízhálózat modernizálása terén.

A projekt lényeges része a Nestlé Hungária teljes ötéves, 2020 és 2025 közötti fejlesztési periódusának, amelynek keretében összesen 300 milliárd forintnyi értékben valósítanak meg beruházásokat mintegy 600 új álláshelyet hozva létre – tájékoztatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Minderről legutóbb 2023. októberében írtunk.

Kifejtette: a büki gyár az ott felhasznált alapanyagok több mint felét hazai beszállítóktól szerzi be, így a magyar kis- és középvállalkozások is sokat nyernek ezzel.

 

Magyarország legnagyobb élelmiszeripari beruházása

A sajtótájékoztatón a Nestlé Hungária ügyvezető igazgatója is beszédet mondott. "A mai bejelentéssel a végéhez közeledik egy ötéves fejlesztési periódus a büki gyár életében, amely alatt 300 milliárd forint értékű beruházást valósítunk meg" - jelentette ki Noszek Péter.

Majd aláhúzta, hogy ez a legnagyobb élelmiszeripari beruházás Magyarországon, amelynek keretében az üzem termelőkapacitása több mint a duplájára nő: a 2019-es évi közel 200 ezer tonnáról félmillióra.

Mi épül?Bükélelmiszeriparüzemfejlesztésútépítésinfrastrukturális fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés