2024.03.28, Csütörtök
Lányok Napja a Colasnál: az építőipari szakmák a nők előtt is nyitva állnak
Fotók: Dernovics Tamás és Nagy Mihály / magyarepitok.hu, Colas

Lányok Napja a Colasnál: az építőipari szakmák a nők előtt is nyitva állnak

magyarepitok.hu

2022.05.10. 08:00 - Kolinek Nóra

A Colasnál fontosnak tartják a nemi diverzitás támogatását, ennek egyik lépése volt, hogy a vállalat csatlakozott a Lányok Napja programhoz, ezzel is bemutatva a női karrierlehetőségeket a mérnöki szakmákban.

Hirdetés

Április 28-án 11. alkalommal szervezték meg a Lányok Napja országos szintű pályaorientációs napot diáklányok részére. Ezen a napon felsőtagozatos általános- és középiskolás, illetve egyetemista lányok látogatják meg az ország vállalatait, kutatóintézeteit, ahol interaktív programokon keresztül, gyakorló szakemberektől ismerhetik meg a természettudományok, a mérnöki tudományok, a matematika világát; olyan szakmákkal találkozhatnak, amelyeket elsőre férfiasnak gondolnánk, akárcsak az építőipari munkakörök.

A programhoz idén először a Colas is csatlakozott. A vállalathoz elsősorban a fővárosból és Pest megyéből érkeztek, de Debrecenből, Győrből és Tiszaújvárosból is jelen voltak építőipari iskolában tanulók vagy családi vonatkozásból érdeklődők, akik szívesen látogattak el valódi munkahelyekre, és kíváncsiak az építőiparra.

A Colas cégcsoportnál rengeteg példa van, amelyen keresztül bemutatható, hogy női munkavállalók számára is adódnak karrierlehetőségek. A vállalatnál fontosnak tartják, hogy a lányok minél korábbi életkorban informálódjanak, és kipróbálják magukat ezen a területen.

Tállyai bányalátogatás
Fotó: Colas

A nők aránya itthon túlszárnyalja a nemzetközi csoportszintű célkitűzéseket

Csatlakozásuk másik fő motivációjaként kifejtették, hogy kiállnak a szakmában a nők oktatása és karriertámogatása mellett: 2022-ben a Colas nemzetközi szinten csatlakozott a #StOpE nemi egyenlőség kampányhoz, amelyben meghatározott irányelvek mentén igyekeznek tenni a nemi sokszínűség érdekében.

„Büszkék vagyunk rá, hogy a Colas Magyarországnál a 2022-es évben a személyi állományon belüli nemi arányok már túlszárnyalták a nemzetközi csoportszintű célt: vezetői szinten a nők aránya 17 százalék, szellemi munkavállalói szinten pedig 29 százalék. Szeretnénk megszólítani a fiatal generációt és vonzóvá tenni számukra a Colast, mint munkahelyet. Bízunk abban, hogy pontos és releváns információkkal támogathattuk a pályaválasztás szempontjából legkedvezőbb döntés meghozatalát”

– fejtették ki.

 

Központi technológiai laboratórium
Fotó: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

Az érdeklődők a BIM-mel és 3D-s technológiával is megismerkedhettek

A Colas három helyszínen fogadta az érdeklődőket, ahol az ismerkedést követően a HR-es munkatárs rövid bemutatót tartott a cég történetéről, a projektekről, a vállalatnál adódó lehetőségekről, valamint több sikeres női munkavállaló karrierútját is megismerhették. A prezentáció végén az előadás tartalmából kvízkérdésekre válaszolhattak a résztvevők, a helyesen válaszolók colasos ajándékot nyertek.

A Nemzeti Atlétikai Stadion területén Major Szilvia, területi főmérnök tartott szakmai előadást, és levetítették az előkészítési és az eddigi munkafázisokat.

Bemutatták a stadion mellett található Kvassay zsilip BIM-modelljét, illetve a résztvevők megnézhettek egy 3D-s nyomtatóval nyomtatott tervet a zsilip egy részéről. Ezután került sor a munkaterület bejárására, ahol a projekten dolgozók meséltek az eddigi munkálatokról, és arról hogyan történik egy ilyen nagy volumenű projekt organizációja.

Fotó: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

 

Bánya- és betonlabor látogatásra is sor került

A tállyai bányalátogatás alkalmával a bánya körbejárását követően Belinszky Márk, bányamérnök bemutatta a gépeket, majd a diákoknak lehetőségük adódott szakmai beszélgetésre Kertész Viktória, KIR és MEBIR vezetővel. A bányában folytatott tevékenység ismertetése mellett a kollégák elmesélték a pályaválasztással kapcsolatos személyes tapasztalataikat, kalandjaikat, válaszoltak a résztvevők kérdéseire.

A dunaharaszti aszfaltkeverő és központi technológiai laboratóriumban bemutatták az aszfaltgyártás folyamatát Poszpisek Anikó, technológiai mérnök és Gömöri István, telepvezető koordinálásával, ezután Szilágyi Zsuzsa, technológiai főmérnökkel a betonlabort látogatták meg az diákok, ahol

megismerhették a beton alkotóelemeit, megnézhették milyen, mikor „kivérzik” a beton, és hogyan lehet ilyen jellegű problémát a munkaterületen orvosolni. Megtudhatták, hogy a betont milyen „próbatételek” elé állítják, mielőtt beépíthetővé nyilvánítják, hallhattak a fagyás- és a töréstesztekről.

Dunaharaszti aszfaltkeverő telep
Fotó: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

A program hozzájárul a pályaválasztás előtti alapos tájékozódáshoz, segíti a döntéshozást

A program a nap második része az óbudai Bécsi úton található központi technológiai laboratóriumban folytatódott, ahol Szvoboda Krisztián, regionális laborvezető vezette körbe a diákokat, és mutatta be azokat az Európa szinten is kiemelt minőségű, modern berendezéseket, melyeknek köszönhetően a Colas a magas színvonalat biztosítani tudja az aszfaltgyártás területén.

Ez követően szakmai kerekasztalbeszélgetés során Farkasfalvi-Ugronné Latóczki Annamária, laboregységvezető technológus mesélt arról, ő hogyan került kapcsolatba az építőiparral, és hogyan sikerült eredményes karriert építenie a Colasnál, és mindezt hogyan tudja összeegyeztetni magánéletével.

A résztvevők örömüket fejezték ki, hogy első kézből megtapasztalhatták, milyen egy munkaterület, mennyire fontos az óvatosság és a felkészültség, miért kell egy-egy munkafázis megtervezésére olyan sok időt fordítani. Kiemelték, hogy pályaválasztás szempontjából a középiskolába jelentkezés előtt jó volt tájékozódni a különböző lehetőségekről, megtudhatták miért érdemes nőként a mérnöki pályát választani. Az esemény végén az összes résztvevő emléklapot kapott, továbbá egy-egy colasos fémkulacsot, macaront és a cég magazinját, a Mozaikot is tartalmazó ajándékcsomagot is kiosztottak részükre.

 

A képek a NaTE által szervezett Lányok Napja eseményen készültek.

Galéria

Iparági hírekColastársadalmi felelősségvállalásLányok Napja

Hírlevél

Hirdetés