2024.03.19, Kedd
Modern otthonokkal és irodaházzal újult meg ez a 19. századi budapesti épület
Főkép: Építőipari Mesterdíj Alapítvány, Fotók: Láng Péter/magyarépítők.hu

Modern otthonokkal és irodaházzal újult meg ez a 19. századi budapesti épület

magyarepitok.hu

2022.05.20. 18:30 - Füzi Nikolett

A KÉSZ Csoport kivitelezésével felújított Benczúr utcai lakó- és irodaépületben leleplezték és méltó helyére tették a Nívódíj-táblát, amelyet a projekt az építőipari szakma legmagasabb elismeréseképpen kapott.

Hirdetés

Nívódíj táblaavató ünnepséget tartottak május 20-án: helyére került a projektnek járó elismerést jelző Nívódíj-tábla a KÉSZ Csoport kivitelezésében megvalósult Benczúr11 lakó és irodaházban.

A VI. kerület Diplomatanegyedében elhelyezkedő ingatlanon most ünnepélyes keretek között került sor az emléklapok átadására, illetve az épületben elhelyezett, a kivitelezésben közreműködők nevével ellátott bronztábla leleplezésére. Ahogyan arról korábban már beszámoltunk,

az épület a 2021-es Építőipari Nívódíj pályázaton többlakásos lakóépület kategóriában győztes díjazásban részesült.

Az eseményen többek között részt vett és beszédet mondott:
 

  • Árkovics István, a Pannónia Nyugdíjpénztár Igazgatótanács elnöke,
  • Vokony János, a Pannónia Nyugdíjpénztár Igazgatótanács korábbi elnöke,
  • Nagy Péter, a TNA Stúdió építész tervezője,
  • a KÉSZ Csoport generálkivitelező vállalatától Tápai Árpád, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgató-helyettese,
  • Csuhay Attila, a GPM Kft. ügyvezető - projektmenedzsere, illetve
  • Dr. Katona András, a Bíráló Bizottság referense.

A Bíráló Bizottság részéről továbbá jelen volt Bálint Péter, a Bíráló Bizottság alelnöke a tanúsítványokat nyújtotta át Nagy Péternek, Tápai Árpádnak és Csuhay Attilának.

 

Fotók: Láng Péter/magyarépítők.hu

 

Műemléki felújítást kapott a klasszicista épület

A projekt során a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. feladata egy többlakásos lakóépület és irodaház kialakítása volt a meglévő védett épület műemléki minőségű felújításával és egy 7 szintes újépítésű épülettömb generálkivitelezésével. Az projekt a Pannónia Nyugdíjpénztár megrendelésére készült el.

A 3 különálló, a földszinten összekapcsolt épületegyüttesben 39 új építésű, 30-150 négyzetméter közötti lakást, valamint egy 1850 négyzetméteres irodaterületet alakítottak ki. A létesítményhez egy zöldövezeti parkosított díszkert, illetve egy 2 szintes mélygarázs is hozzátartozik, amelyben összesen 56 db parkolóhely található.

 

Így találkozik a modern, a klasszikus 19. századi építészettel
 

Az épület különlegessége többek között a modern és a klasszikus vonalak találkozásában, valamint az egyedi építészeti megoldások alkalmazásában is rejlik. A tájékoztatásból az is kiderült, hogy a szakemberek egy patinás, klasszikus 19. századi épületet egészítettek ki egy modern épületrésszel, így fontos volt, hogy a végeredmény harmonikus legyen.

A történelmi épületszárnyat úgy ruházták fel a mai kornak megfelelő megoldásokkal, hogy közben megtartották a műemlék-jelleget, így a homlokzat, a lépcsők és a korlátok tekintetében klasszikus vonásokat visel magán a létesítmény.

Az építkezés során a műemlék-jelleg megtartása mellett a belvárosra jellemző rendkívül kis méretű felvonulási terület jelentett kihívást, amihez szerfelett jól kellett az alapanyaggazdálkodást megszervezni. Ehhez ugyanakkor az is hozzátartozott, hogy egy műemlék felújítás gyakran jelent váratlan helyzeteket, amelyeknél váratlan megoldások alkalmazása is szükségessé válhat.

A sűrűn beépített városi környezet ellenére azonban a lakások mégis kellő megvilágítással rendelkeznek. A lakások kedvező elhelyezése értékes épületegyüttes létrejöttét eredményezte.

 

 

Tápai Árpád üdvözölte az esemény résztvevőit és elmondta, hogy a díj elnyerése egy olyan visszajelzés és mérföldkő a vállalat számára, amelyből a jövőben is sokat kamatoztathatnak.

„Örömmel tölt el, hogy együtt leplezhetjük le a Lakó és Építőipari Nívódíj győztes hirdető táblánkat a Benczúr 11 projekten. Köszönetemet szeretném kifejezni a kollégáinknak, a megrendelőnek és a partnereknek, valamint az ÉVOSZ szervezetének”

- emelte ki az igazgatóhelyettes, továbbá kifejtette, egy Nívódíjat kapni mindig egy olyan magasztos pillanat, amely arra emlékezteti az embert, hogy miért érdemes ezt a munkát folytatni: ezekért a pillanatokért.

 

Tápai Árpád, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgató-helyettese

 

Két szakembernek Építési Alkotói Díjat is átnyújtottak

Az eseményen mindemellett egy a tavalyi pandémiás időszak alatt elmaradt, és a kivitelezést külön elismerő, személyre szóló Építési Alkotói díjak átadására is sor került. Ez utóbbi elismerésben két szakembert is részesítettek.

A díjakat a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata nevében Bálint Péter nyújtotta át

  • Németh Róbertnek, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. építőmérnökének a kecskeméti MH59 Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison végzett kifutópálya felújítás építési munkáinak irányításáért, illetve
  • Medgyesy Bálintnak, a SWIETELSKY Magyarország Kft. projektvezetőjének, a korábban Nívódíj nyertes Meininger Budapest Great Market Hall hotelen elvégzett kiemelkedő munkájáért.

 

 

Galéria

Iparági hírekKÉSZ CsoportnívódíjakingatlanfejlesztésműemlékfelújításSwietelsky Magyarország Kft.

Hírlevél

Hirdetés