2024.03.19, Kedd
Idén mintegy félezer kilométer közút már megújult, még ugyanennyit felújítanak

Idén mintegy félezer kilométer közút már megújult, még ugyanennyit felújítanak

magyarepitok.hu

2022.08.12. 10:19 - Hegedűs Gergely

A Magyar Közút átfogó beruházásokat végez: a kopóréteg cseréje mellett szükség esetén a kötő- és alaprétegeket is újraépítik; de a környezet és közlekedési jelek is megújulnak.

Hirdetés

Idén 523 kilométernyi országos úton már végeztek a kivitelezők a munkákkal és további 493 kilométernyi szakaszon jelenleg is dolgoznak a szakemberek – derült ki a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményéből.

Mindezek szerint év végéig több mint 1000 kilométernyi útszakaszt érintenek majd ezek a munkák. Az elmúlt években egyre nagyobb volumenű útfelújítások hátteréről, többek közt a gépláncok számának folyamatos növeléséről Mikesz Csaba, műszaki vezérigazgató-helyettes ebben az interjúban számolt be lapunknak.

A közlemény emlékeztet, a közútkezelő idén is költségvetési, hazai, illetve európai uniós források bevonásával végeztethet teljes körű felújítási munkákat.

A külsős kivitelezők bevonásával megvalósuló projektekben közös, hogy nemcsak a kopóréteget cserélik ki a szakemberek, hanem szükség esetén a kötő- és alaprétegeket is újraépítik, megerősítik, illetve az út menti környezetet, árkokat, vízelvezető rendszereket is rendbe teszik, továbbá új burkolati jelekről, táblák kihelyezéséről is gondoskodnak a cégek. Vagyis a felújításokban érintett szakaszokon átfogó beruházásokat végeznek el a kivitelezők.

A lezárult és megvalósítás alatt lévő beruházásokon kívül a további, előkészítés alatt álló projektek megvalósításának menetrendjét újra ütemezik és felülvizsgálják a szakemberek a kormányzati elrendelések alapján. Valamennyi érintett és a közútkezelő is azon dolgozik, hogy a szükséges források rendelkezésre állása esetén újabb projektek indulhassanak el, hogy növelni tudják a felújított útszakaszok arányát az országos közúthálózaton.

A 2022-ben eddig megvalósult és folyamatban lévő projektek listái itt érhetőek el.

Iparági hírekMagyar Közút Nonprofit Zrt.útfelújítás

Hírlevél

Hirdetés