2024.04.21, Vasárnap
Enyhe csökkenés az építőipari termelésben, növekedés az új szerződések számában
illusztráció: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Enyhe csökkenés az építőipari termelésben, növekedés az új szerződések számában

mti

2022.12.15. 09:42 - Szabó Ákos

2,5 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz viszonyítva, 21,5 növekedés az új szerződésekben.

Hirdetés

Az építőipari termelés volumene októberben az egy évvel korábbihoz viszonyítva 2,5 százalékkal csökkent a nyers adatok szerint, szeptemberhez képest 1,8 százalékkal mérséklődött a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Az előző hónapban a KSH 1,6 százalékos éves és 2,2 százalékos havi emelkedésről számolt be az építőiparban.

Októberben az épületek építése 3,0, az egyéb építményeké 0,9 százalékkal maradt el a tavaly októberitől. A magasépítésben három hónap emelkedés után fordult csökkenésbe az októberi mutató, a mélyépítésben harmadik hónapja tart a visszaesés. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 6,6, az egyéb építmények építésében 5,7 százalékkal nőtt, a speciális szaképítésben 10,8 százalékkal csökkent a termelés.

 

Az új szerződések mértéke több mint ötödével nőtt

Az októberben megkötött új szerződések volumene 21,5 százalékkal emelkedett az előző évihez képest. Az épületek építésére kötött új szerződések 5,2, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 41,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az építőipari vállalkozások október végi szerződésállománya 1,4 százalékkal nagyobb volt  az egy évvel korábbinál, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 0,6 százalékkal csökkent, az egyéb építményekre vonatkozóké 2,9 százalékkal nőtt.

Az év első tíz hónapjában az építőipari termelés 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Iparági hírekKSHépítőipar

Hírlevél

Hirdetés