2024.03.28, Csütörtök
ÉKM: a budapesti agglomerációban óriási szükség van az építészeti szabályozás megújítására

ÉKM: a budapesti agglomerációban óriási szükség van az építészeti szabályozás megújítására

mti

2023.06.06. 08:01 - Hegedűs Gergely

Budapest környékén a lakosságszám növekedése és az eddigi építészeti szabályok túlfeszített kihasználása már az életminőség romlását okozza. Az új törvény előírja a zöld területek védelmét, a megfelelő infrastruktúrát és barnamezős területek elsőbbségét.

Hirdetés

Az új, magyar építészetről szóló törvény a budapesti agglomeráció élhetőségét is szolgálja. Erről tárgyalt az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) részéről Lánszki Regő építészeti államtitkár az érintett térség polgármestereivel a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács aktuális ülésén, ahol bemutatta a készülő törvénytervezetet - közölte a minisztérium az MTI-vel.


Az új beépítésre szánt területek kijelölése szigorúbb szabályozást kap az új törvényben

Kevés olyan területe van az országnak, ahol annyira szembeötlő az építészeti szabályozás megújításának szükségessége, mint a budapesti agglomeráció. Budapest környékén a lakosságszám növekedése és az eddigi építészeti szabályok túlfeszített kihasználása már az életminőség romlását okozza.

Az elmúlt időszakban 10 százalékkal növekedett Magyarországon a beépített területek aránya, de az agglomerációban ez néhol a 60 százalékot is eléri

- írták a közleményben. 

Kiemelték: a törvénytervezet a jelenlegi agglomerációs törvénynél szigorúbb előírásokat állapít meg országos hatállyal az új beépítésre szánt területek kijelölése kapcsán.


A zöldterület és az erdőterület együttes nagysága összességében nem csökkenhet egy településen belül

Az új törvény rögzíti a zöldterületek védelmének elvét és ezt az alábbi szabályokkal meg is erősíti: a zöldterület és az erdőterület együttes nagysága összességében nem csökkenhet egy településen belül. Az új beépítésre szánt területnek csatlakoznia kell a meglévő települési területhez. A beépítésre szánt területeket 500 méter széles zöldgyűrűvel kell körbevenni - ismertették.   

Jelenleg az agglomerációban sokszor a legalapvetőbb szükségletek eléréséhez is ingázni kell, ezért az új törvény meghatározza, hogy

új lakóterület kijelölése esetén biztosítani kell a szilárd burkolatú úton való megközelítést és a közműellátást, továbbá legalább a terület 5 kilométeres környezetében az óvodai, általános iskolai és egészségügyi alapellátást. 


Bevezetik a barnamezős területek elsőbbségének elvét

A zöldterületek beépítését az is elősegítette, hogy ezen beruházások az építtetőnek kevésbé voltak költségesek, mint a meglévő épületállomány felhasználása vagy a barnamezős beruházások. Az új törvény ezért bevezeti a barnamezős területek elsőbbségének elvét is,

amely szerint a barnamezős területek hasznosítását előnyben kell részesíteni a zöldmezős területekhez képest, és kedvezményekkel fogja támogatni az állam a barnamezős beruházásokat vagy a meglévő épületállomány fejlesztését.   

A megbeszélésen Lánszki Regő építészeti államtitkár jelezte nyitottságát minden olyan javaslat iránt, ami segíti az agglomeráció problémáinak megoldását - olvasható az ÉKM közleményében.

Iparági híreképítészetÉpítési és Beruházási Minisztériumépítési jogagglomeráció

Hírlevél

Hirdetés