2024.05.25, Szombat

építési jog

ÉKM: a budapesti agglomerációban óriási szükség van az építészeti szabályozás megújítására

2023.06.06

Iparági hírek

Budapest környékén a lakosságszám növekedése és az eddigi építészeti szabályok túlfeszített kihasználása már az életminőség romlását okozza. Az új törvény előírja a zöld területek védelmét, a megfelelő infrastruktúrát és barnamezős területek elsőbbségét.

Megszavazták, bővül az egyszerű bejelentés hatóköre

2017.03.21

Gazdaság

Mostantól a 300 négyzetméternél nagyobb lakóépület is megvalósítható egyszerű bejelentéssel, ha az építkezést saját lakhatási céllal kivitelezik, és csak egy lakás jön létre.

Hogyan kezelje az építőipar a drága biztosítási díjakat?

2017.02.08

Iparági hírek

A kötelező felelősségbiztosítás problémájára a Magyar Építőipari Szakemberek Közössége dolgozott ki egy megoldást.

Így fognak kinézni július 1-től az építkezések

2016.06.22

Iparági hírek

Érdemes áttekinteni, mi minden változik az építési törvény módosításával.

Ez biztosítja, hogy ne szálljanak el az építkezések

2016.02.08

Iparági hírek

A kormány és az építész kamara megegyezett arról, hogy közösen dolgozza ki a megszűnő építési engedélyt helyettesítő rendszert. Az építtetőnek kötelező lesz tervezőt alkalmaznia, akinek hatszor kell ellenőriznie az építkezést. Az építész egyszerűsített kiviteli tervvel jelenti be az építkezést, és a felelősséget is ő viseli a tervek megvalósulásáért, illetve az építési szabályok betartásáért. A kamara és a kormány új településképi törvényt készít.

Egyszerű bejelentés: lehet, hogy mégse annyira egyszerű?

2016.01.13

Iparági hírek

Egyszerűbbek és olcsóbbak lesznek az építkezések a 300 négyzetméter alatti új lakóépületek jogszabályváltozása miatt, ám egyelőre rengeteg a kérdőjel. A kérdések megválaszolására félnapos Építési jogi konferenciát szerveznek a Szent István Egyetemen.

Az építőipar szempontjából is fontos törvénymódosítás született

2023.06.05

Iparági hírek

A választott bíróságok által hozott döntéseket eddig csak kivételes esetben lehetett érvényteleníteni, a törvény módosítása új lehetőségeket nyit meg.

Megfelelő szerződéses környezetért dolgoznak a magasépítők

2017.02.17

Iparági hírek

Munkába állt az új elnök az ÉVOSZ Magasépítési Tagozatánál, melybe beválasztották Pálffy Balázst, a Magyar Építő igazgatótanácsának elnökét.

Egyszerűsödött az építésügy online felülete

2016.11.10

Iparági hírek

Közel 30 felület érhető el egy helyről, egyetlen belépéssel: az ÉTDR, az E-építési napló, az E-közmű és a többi közismert alkalmazás mind megtalálhatóak a megújult felületen.

Kötelezővé vált az építkezések ellenőrzése

2016.04.26

Iparági hírek

Fontos új elemet kapott a megszűnt építési engedély helyébe lépő rendszer: kötelező lesz a tervezői művezető a 300 négyzetméternél kisebb házak építésénél. A szabályozás azt jelenti, hogy az építkezés közben a tervező rendszeresen ellenőrzi a kivitelezést.

„Másfél órán át záporoztak a kérdések” – így birkózunk az új építési joggal

2016.02.03

Aktuális

Jámbor Attila arra vállalkozott, amihez előtte egy egész konferencia kevésnek bizonyult. Az építési jogi ügyvéd a nemrég bevezetett bürokráciacsökkentő intézkedések sűrűjében próbálta eligazítani a szakmát egy előadásában. A bürokrácia tényleg csökken, de helyette ezer aggály és kérdőjel támad, a további változások egészen biztosak. Utóbbit jelzi a kormány üzenete is, akárcsak az építészek és a mérnökök kamarájának reakciója.