2024.05.25, Szombat
Hogyan kezelje az építőipar a drága biztosítási díjakat?

Hogyan kezelje az építőipar a drága biztosítási díjakat?

mti

2017.02.08. 09:12 - Hegedűs Gergely

A kötelező felelősségbiztosítás problémájára a Magyar Építőipari Szakemberek Közössége dolgozott ki egy megoldást.

Hirdetés

A januárban hatályba lépett szabályozás szerint minden fővállalkozó építőipari kivitelezőnek felelősségbiztosítással kell rendelkeznie már a kivitelezési szerződés megkötésekor. A kormányrendelet kiterjed a családi házak építésére és a felújításokra is, ráadásul több kritériumnak is meg kell felelni. Egyrészt tevékenységi felelősségbiztosítással kell rendelkezni, amely a harmadik személynek okozott dologi vagy személyi sérülésekre terjed ki, másrészt szükséges szolgáltatói felelősségbiztosítás, amely az esetleges hibás teljesítés miatti károkra terjed ki.


MÉSZK: felkészületlen biztosítók, irreálisan magas árak

A Magyar Építőipari Szakemberek Közösségének MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az iparág új szabályozására nem voltak felkészülve a biztosítók. „A rendelet céljával egyetért a szervezet, de a piacon elérhető biztosítási díjakat irreálisan magasnak tartotta, főként a kisvállalkozások esetében” – idézte a közlemény Markovich Bélát, a MÉSZK alapítóját, a Mapei Kft. ügyvezetőjét.

A probléma kezelésére a szervezet kedvezményes csoportos felelősségbiztosítási programot indított az építőipari szakemberek számára. A tájékoztatásból kiderül: a Colonnade Biztosítóval együttműködve készült el a szakemberek igényeire szabott, kedvező csoportos biztosítási megoldás. A kedvezményes biztosítást minden magyar építőipari szakember, valamint kivitelező vállalkozás igénybe veheti, amely csatlakozott vagy csatlakozik a Magyar Építőipari Szakemberek Közösségéhez.

A tájékoztatás szerint jelenleg 336 tagja van a tavaly júniusban alakult közösségnek, 60 százalékban cégek, 40 százalékban egyéni vállalkozók. Az összefogás legfontosabb célja, hogy javítsa a szakemberek elismertségét Magyarországon, illetve segítsen kiadásaik csökkentésében és bevételeik növelésében. Több szolgáltatóval is együttműködnek, a közösség tagjai egyebek mellett telefontarifa-kedvezményt, kedvezményes üzemanyag-vásárlási lehetőséget, valamint online megjelenési lehetőséget is kapnak.

Iparági híreképítési jog

Hírlevél

Hirdetés