2024.04.14, Vasárnap
Műgyanta terrazzo padló a budapesti Szilágyi Dezső téri templomban - Modern technológia egy szakrális térben
Fotók: Mapei Kft.

Műgyanta terrazzo padló a budapesti Szilágyi Dezső téri templomban - Modern technológia egy szakrális térben

Mapei Kft.

2023.07.03. 08:00

A jelenkor nehézségei közé sorolható az évszázadokkal ezelőtt épített vallásos helyek felújítása, mivel hiányoznak a megfelelő technológiák, a szakemberek idősebbek lettek, és az anyagok sem alkalmasak a tökéletes és tartós kivitelezéshez.

 

Ugyanez volt a helyzet a Szilágyi Dezső téren található református templom esetében is, melyet 1893 és 1895 között – Pecz Samu tervei alapján – építettek.

A Duna-parton álló vörös téglából készült épület, melyet Zsolnay cserepekkel díszítettek, a gótikus várakat idézi, Pecz Samu zsenialitása pedig mind a külső, mind pedig a belső részletekben megmutatkozik. Ráadásul a templom emlékezetes eseményekről is ismert: például itt kötött házasságot 1915 tavaszán Ady Endre és múzsája, Csinszka.

A gyönyörű templom 2014-ben befejeződött homlokzati felújítását követően 2019 és 2021 között került sor a belső tér megújítására a Budapest-Budai Református Egyházközség szervezésében.

 

 

A Szakál Építész Iroda által megtervezett belső felújítás keretében

új fűtésrendszer került a templomba, az ablakokat hőszigetelt nyílászárókra cserélték, a padokat restaurálták, az egész templom elektromos hálózata megújult, új alapfestés és díszítőfestés került a falakra, és új padlóburkolatot is letettek.

 

 

Műemléki környezetbe illeszkedő díszburkolatot építettek be

A padló felújításánál a 350 m2 területű, korhűbb cement terrazzo burkolat kivitelezése nem volt megoldható, mert felmerült a padlófűtés igénye, és az arra nem alkalmas.

Így a szakkivitelező Palazzo Kft. a meglévő, tönkrement cement-terrazzo burkolatot a műemléki környezetbe szintén illeszkedő korszerű, padlófűtésre is alkalmas műgyantakötésű terrazzo díszburkolatra cserélte le.

 

 

Az építészek részéről az volt az elvárás, hogy a Pecz Samu által megálmodott és épített térbe, annak díszítőrendszerébe úgy illeszkedjen az új burkolat, hogy - utalva annak speciális öthajós-kupolateres rendszerére – legyen visszafogott, ne domináljon. A kivitelezők ennek rendelték alá a színválasztást, valamint a bordűr- és mintarendszert, illetve a dilatációs mezők felosztása, a padlófűtés köreinek tervezése is eszerint készült.

 

 

A fentiek miatt a projektben alkalmazott egész technológia speciális volt. A munka során a Palazzo Kft. munkatársai MAPEFLOOR I 910 gyantát használtak az alapozáshoz és gyantahabarcs készítéséhez, a szükséges konzisztencia eléréséhez pedig ADDITIX PE viszkositásnövelő és állékonyságjavító terméket adagoltak. A kőzetszemcsék befogatására MAPEFLOOR I 300 SL gyantát használtak, míg a felületvédelmet MAPELUX LUCIDA fényes viasz alkalmazásával érték el.

 

 

Mik az előnyei egy a műgyanta burkolatnak egy ilyen térben?

  • A burkolat, bár gyanta kötőanyaggal készül, mégis természetes cement-terrazzo hatást kelt, ezzel biztosítva a korhű megjelenést
  • A gyanta kötőanyag nagyobb rugalmasságot és nagyobb védelmet biztosít a folyadékokkal és a szennyeződéssel szemben
  • Kisebb vastagságban is beépíthető, mint a hagyományos cement-terrazzo
  • Széles színpalettában lehet gondolkozni a RAL skála színeivel
  • Lokális javításra van lehetőség, egy esetleges sérülés esetén

 

 

Talán a legfontosabb szempont pedig a hosszan tartó és anyagában felújítható, frissíthető rendszer, ami akár 50-70 évre is megoldja a padló anyagának kérdését, szemben a hideg és egyéb burkolatok trendkövető cserélésével és elhasználódásával.

A helyszínen járva, az ember megtapasztalhatja, hogy a kivitelező tehetsége és jártassága, valamint a kiváló anyagok használata, milyen tökéletes kombinációt jelent egy ilyen különleges tér burkolására.

A végeredmény egy minden tekintetben kifogástalan és harmonizáló művészi értékkel bíró alkotás, ami méltó a neogótikus stílusú, barna-sárga-zöld mázas Zsolnay-cserepekkel fedett templomhoz, amely jellegzetes eleme a budapesti városképnek.

A Szilágyi Dezső téri templomban megvalósult helyszíni munkálatokról egy látványos videót is készített a MAPEI Kft.:

 

 

Ha kérdése van a műgyanta burkolatokkal kapcsolatosan, szívesen állunk rendelkezésre a [email protected] emailcímen vagy a +36 23 501-674-es telefonszámon.

Galéria

Iparági hírekMapei Kft.műemlékfelújítástemplomfelújításépítőipari alapanyagok