2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Hatalmas energetikai fejlesztési programot jelentett be a kormány
Illusztráció: Unsplash

Hatalmas energetikai fejlesztési programot jelentett be a kormány

mti

2023.09.14. 11:54 - Szabó Ákos

7000 milliárd forintnyi beruházás indulhat el, többek között új zöld ipari parkokat, hálózati infrastruktúrafejlesztést és geotermiai fejlesztéssorozatot is terveznek hosszú távon. Több száz milliárd forintot szánnak lakossági programokra is.

Hirdetés

Óriási, 7000 milliárd forintos hosszú távú tervről számolt be az olcsó energia korszakának vége és az energetikai szuverenitás jegyében Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium (EM) közigazgatási államtitkára a Magyar Nemzeti Bank konferenciáján szeptember 14-én Budapesten.

Elhangzott: egyebek közt

  • villamos energia hálózat fejlesztésekre és zöld gyártósorok fejlesztésére 600-600 milliárd forintot,
  • zöld ipari parkokra 800 milliárdot,
  • vállalkozások energiahatékonyságára és lakossági energiahatékonyságra 400-400 milliárdot,
  • geotermia projektekre 300 milliárdot terveztek.

Az összesen 7000 milliárd forintos programban ráadásul nincsenek is benne azok a projektek, amelyek már döntési fázisban vannak – fejtette ki Czepek Gábor. Leszögezte, hogy a nemzeti költségvetési forrásokon túl egyéb piaci befektetésekre és uniós pénzekre is szükség van ahhoz, hogy az önállósodás folyamata az energetika területén sikeres legyen.

 

Erőműépítéseket is tervbe vettek

Rámutatott: az önállósodás első szintje a diverzifikáció, amelynek irányába például a földgáz területén tettek már lépéseket, ezt követi a tényleges szuverenitás elérése, amely a 2030-as évek elejére elérhetőnek tűnik az áram terén. Elmondta még:

„hosszú távra szóló, grandiózusnak nevezhető” fejlesztéssorozattal számolnak.

Az államtitkár több másik témáról is beszélt, így többek között megemlítette, hogy a következő években mintegy 1500-1700 megawatt teljesítményű gázerőmű, vízenergia és szivattyús-tározós erőmű is épül Magyarországon, egyebek közt enyhítik a szabályokat a szélerőművek telepítésére, és biogáz-biomassza projekteket is terveznek.

Iparági hírekenergetikai beruházásfenntarthatóságipari parkzöld megoldásokgeotermikus energia

Hírlevél

Hirdetés