2024.04.20, Szombat
Vágóhidat épít a vályogvetést újjáélesztő falu
babirad.eu

Vágóhidat épít a vályogvetést újjáélesztő falu

MTI

2016.09.12. 16:21 - Hegedűs Gergely

Tiszatenyőn közmunkások készítik el a vágóhíd megépítéséhez szükséges negyvenezer darab földtéglát.

Hirdetés

Mintegy kétszázmillió forintból épül baromfi-vágóhíd Tiszatenyőn. A zöldmezős beruházás a belügyminisztérium száz százalékos támogatásával valósul meg. Jelenleg a kiviteli tervek előkészítése, a tereprendezés zajlik, a vágóhíd építése még az idén megkezdődik.

A 420 négyzetméteres vágóhíd a víziszárnyas kivételével minden baromfi vágására alkalmas lesz, kapacitása napi nyolc órában ezer darab állat lesz.

 

Fürjekkel a kínai piacra

A mintegy 1700 lelkes Tiszatenyő polgármestere, Kazinczi István elmondta, egy magyar vállalkozás, a DÚC-BAU Kft. fürjet kíván vágatni az üzemben, és megrendelésével egy műszakot máris lekötne. A szándéknyilatkozatot már aláírt cég ötszázezer törzsállományú fürjtelepet is létesítene a községben, a cég kínai piacra vágatja majd a fürjeket.

 

Közmunkások készítik elő a projektet

Kazinczi István arról is beszámolt, hogy a vágóhíd megépítéséhez negyvenezer darab földtéglára van szükség. Mint elmondta, a vályogvetés már folyamatban van a településen, az előkészületi munkákat tizenöt közmunkás végzi, így ők is részt vesznek a beruházás megvalósításában.

Megjegyezte, hogy a létesítmény építésében kellő tapasztalattal rendelkeznek, hiszen az országos vályogvető program Tiszatenyőről indult, és számos ily módon épült szociális lakás készült már a Belügyminisztérium támogatásával az országban. Tiszatenyőn például egy négylakásos ifjúsági házat adtak át 2015-ben, amely az első eleme egy ifjúsági lakóparknak, ezáltal is ösztönözve a helyben maradást.

 

Hat települést lát el meleg étellel az 1700 lelkes falu

A közfoglalkoztatás keretében Tiszatenyőn jelenleg az önkormányzat saját telepén 80 tehenet tartanak és tejfeldolgozót üzemeltetnek. A baromfitelepen évente 40-50 ezer szárnyast, a sertéstelepen évente 800 sertést nevelnek. Ezen túl savanyító- valamint szikvízüzem is működik, továbbá Tiszatenyőről hat településre szállítják a közétkeztetésben főzött 1200 adag ételt vasárnap kivételével minden nap. A községben jelenleg 120 közfoglalkoztatott dolgozik.

A tervek szerint a vágóhíd teljes mértékben "saját lábon álló" cégként fog működni, szociális szövetkezet vagy önálló önkormányzati üzemág formájában.

Mi épül?üzemépítészöldmezős beruházásTiszatenyő

Hírlevél

Hirdetés