2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Mesterhármas: a Magyar Építő Zrt. több munkáját is elismerték az építőipar legfontosabb díjkiosztóján
Főkép: Magyar Építő Zrt.

Mesterhármas: a Magyar Építő Zrt. több munkáját is elismerték az építőipar legfontosabb díjkiosztóján

magyarepitok.hu

2023.12.09. 07:56 - Bíró Beáta

Díjazták a Néprajzi Múzeumot és a Nemzeti Atlétikai Központ területén létesített „Robinson” gyalogos hidat, valamint mesterdíjat is nyert a cég a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetének felújításáért.

Hirdetés

Mint arról lapunk helyszíni fotókkal számolt be: december 8-án – az előző évekhez hasonlóan – a Mercure Budapest Castle Hill hotel Mátyás-termében adták át az építőipar legfontosabb elismeréseit. Az építőipar legmeghatározóbb eseményén a Magyar Építő Zrt. több projektje is elismerésben részesült.

Középület/kulturális kategóriában Építőipari Nívódíjat kapott a Városliget beruházásában épült Néprajzi Múzeum és Látogatóközpont, melynek kivitelezését a ZÁÉV Építőipari Zrt.-vel közös konzorciumban végezte a Magyar Építő Zrt.  

 

Fotó: Magyar Építő Zrt. 

 

Az új létesítmény megformálásának egyik nagy értéke, hogy az épülettömeg java részének föld alá süllyesztésével nem „falazza el” a várost a Ligettől. A ház jellegzetes térformálású, íves szimmetrikus vonalvezetésű, melyben megtalálhatjuk a magyar és kontinensenként válogatott nemzetközi néphagyomány emlékezetes lenyomatait. Az újszerű és több fórumon már elismert építészeti megformálás példamutató módon sok műszaki innováció alkalmazásával társult, melyek jelentős szerepet kaptak az épület Bream Excellent minősítésében – fogalmaz az indoklás.

 

Fotó: Speciálterv Kft. 

 

A Nemzeti Atlétikai Központ részeként megvalósult Osztószigeti „Robinson” gyalogos híd közlekedési létesítmény kategóriában kapta meg a Nívódíjat. Az építtetők a KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja NZrt. - BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (jogutód: Építési és Közlekedési Minisztérium) voltak. A ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. ez esetben is a közös konzorciumban valósította meg a generálkivitelezést.

Az indoklásban kiemelik: a Soroksári Duna-ágat kettéválasztó, mesterséges Osztószigeten elhelyezkedő híd harmonikus megjelenésével, karcsú pilonjával és legyezőszerűen megjelenő kábeleivel üde és vonzó színfoltja lett a Csepel-szigetnek. Tervezési és kivitelezési szempontból tekintve kimagasló alkotásnak nevezik.

 

 

Újabb elismerés a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetéért

Az Építőipari Nívódíjakon és Nívódíj Elismerő Okleveleken felül a Lechner Ödön díjakat, az Építőipari Mesterdíjakat, az Építési Alkotói díjakat, a Sándy Gyula Díjat, valamint az Épületgépészeti Nívódíjakat is átadták.

 

Fotó: Varga-Fekete Dániel/magyarepitok.hu

 

A Magyar Építő Zrt. a két Nívódíjon túl Építőipari Mesterdíjban is részesült, melyet azzal a céllal alapítottak, hogy ilyen módon is elismerjék a kiváló építési teljesítményt. Az elismerést a budapesti Nyugati pályaudvar tetőszerkezetének felújítása során végzett gyártási és kivitelezési munkák kiváló minőségéért kapta a Magyar Építő Zrt. A díjat Szikszai Zoltán elnök-vezérigazgató és Dávid András létesítmény főmérnök vehette át.

 

A Nyugati pályaudvar
Fotó: Magyar Építő Zrt. 

Az utascsarnok teljes lezárásával a tetőszerkezet felújítását a MÁV állomásfejlesztési projektjének egyik kiemelt részeként végezte el a Magyar Építő Zrt. Nemrég számoltunk be arról, hogy elbontották a Teréz körúti homlokzat előtti, gyalogos forgalmat akadályozó védőtetőt, így már zavartalanul látható a Nyugati pályaudvar főbejárat felőli része.

A tetőszerkezet egyébként nem az első méltatását kapja: az olaszországi Meranóban, az egyik nívós világversenynek számító Tetők Világbajnokságán (IFD Award) bronzérmet nyert.

Galéria

Iparági hírekMagyar Építő Zrt.nívódíjakdíjátadókelismerésNéprajzi MúzeumÉpítőipari NívódíjNyugati pályaudvarNemzeti Atlétikai Központ

Hírlevél

Hirdetés