2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Kiosztották az építőipari szakemberek legrangosabb elismeréseit

Kiosztották az építőipari szakemberek legrangosabb elismeréseit

magyarepítok.hu

2023.12.07. 13:40 - Móré Levente

Az ágazat kiemelkedő képviselői december 7-én vehették át az ÉVOSZ, az MMK és a MÉK díjait.

Hirdetés

Mára hagyománynak tekinthető, hogy a Mercure Budapest Castle Hill hotel Mátyás-termében adták át az építőipar legfontosabb elismeréseit. Mint az évek során megszokott, öt szakembert ismertek el a Lechner Ödön díjjal az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének évzáró gáláján, ahol rendhegyó módon egy elismerő oklevelet is kiosztottak. Az 1994-ben alapított díj a hazai építőipar legrangosabb elismerésének számít, névadója a szecesszió építészetének világhírű mestere, a magyar szecessziós építészet megteremtője. Az elismerést az ágazat érdekében hosszabb távon végzett kimagasló szakmai és társadalmi tevékenység alapján lehet elnyerni.

Sor került az eseményen az Építőipari Nívódíjakon és Nívódíj Elismerő Okleveleken felül a Lechner Ödön díjak, az Építőipari Mesterdíjak, az Építési Alkotói díjak, a Sándy Gyula Díj, valamint az Épületgépészeti Nívódíjak átadására is. Az ünnepi közgyűlésen kihirdetett, a nagy múltú Építőipari Nívódíjakat kihirdetéséről külön cikkben számolunk be részletesen.

 

 

Komoly átalakulásban az építésgazdaság

Az ünnepélyen Koji László, az ÉVOSZ elnöke évértékelő köszöntőjében a 2024-es évvel szembeni várakozásokról és lehetőségekről, Lánszki Regő Építészeti államtitkár pedig a kormány 2024. évi építésgazdasági tevékenységének súlypontjairól tartott előadást.

Amint Koji László elnök elmondta: 2023 a várakozások éve volt: várakozás szerződésmódosításokra, megrendelőkre – hiszen idén 30%-kal volt kisebb a megrendelés-állomány; de várakozni kellett az új szabályokra is. Az éves konjunktúra-felmérés ismertetése után felhívta a figyelmet arra,

„az új világ küszöbén a képzés, a közös adatbázis és a közös hatékonyságnövelés segíthet a hullámvasút tetejére visszatérni. Biztos, hogy jövőre sokkal többet kell evezni ahhoz, hogy a csónak helyben maradjon, de evezésben világszínvonalúak vagyunk.”

 

 

Lánszki Regő államtitkár emellett kiemelte: az elmúlt másfél évben példaértékű szamai kapcsolat alakult ki az Építési és Közlekedési Minisztérium, valamint az építésben érintett gazdasági szereplők között. „Ez nem udvariassági gesztus, hiszen az építésgazdaság nem változhat a szakma támogatása nélkül.” Évtizedes hibákat kívánnak kijavítani, a szabályokat újraalkotni, a szakmai munkák keretrendszerét pedig a gazdasági érdekekhez igazítani, mert ez szolgálja a leginkább a magyar gazdaságot. Mint zárszóként hangsúlyozta:

„a két új törvénnyel (az építészeti és a beruházási törvénnyel – a szerk.) és az építésgazdasági stratégiával fontos lépést teszünk előre. Bízom benne, hogy a minisztérium és az építőipar együttműködésével hozzá tudunk járulni Magyarország fejlődéséhez, épített környezetünk gazdagításához, a hazai építőipari innovációkhoz, egyben a magyar gazdaság további növekedéséhez.”

 

 

Lechner Ödön-díj

A Lechner Ödön díj azon személyeknek adományozható, akik az építésgazdaság területén hosszú időn át kimagasló, példamutató munkát végeztek. Az arany kitűző érméből és oklevélből álló díjat az alapítás szabályainak megfelelően öt fő részére adják át, így 2023-ban

  • Riesz Szabolcsnak, a CÉH Zrt. projektmenedzsment irodaigazgató helyettesének, kiemelkedő projektigazgatói, lebonyolítói, beruházásszervezői és magasépítési műszaki ellenőri munkája elismeréseként. 
  • Dr. Szabó Kingának, a NOX Zrt. vezérigazgató-helyettesének, a fenntartható és körforgásos építésgazdaság megteremtése érdekében tett erőfeszítései, valamint az építőipar fejlődéséért kifejtett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként.
  • Tibor Dávidnak, a Masterplast Nyrt. elnök-vezérigazgatójának, az ÉVOSZ szervezetében a hazai építőanyag-gyártás területén végzett kiemelkedő érdekképviseleti munkája, széleskörű társadalmi tevékenysége elismeréseként.
  • Vörös Gábornak, a ZÁÉV Zrt. termelési igazgatójának, a magasépítési létesítmények kivitelezési területén végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként. 
  • Dr. Zanathy Tamásnak, a Market Építő Zrt. jogtanácsosának, az építési ágazatban a munkáltatói és a munkavállalói oldal közötti hatékony együttműködés szorgalmazásáért, az építőipari kollektív szerződés kidolgozásában való kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként. 
  • Elismerő oklevélben részesült továbbá (amit a júniusi Építők Napján nem tudott átvenni) Tóth Attila, a CÉH Zrt. elnöke, az építőipar területén az építésgazdaság fejlődése érdekében végzett kiemelkedően eredményes szakmai tevékenysége elismeréseként. 

 

Építőipari Mesterdíj

A bronz díjfigurával, plakett-tel és elismerő oklevéllel megjelenített Építőipari Mesterdíjat azzal a céllal alapították, hogy ilyen módon is elismerjék a kiváló építési teljesítményt. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és az Építéstudományi Egyesület (ÉTE) alapította, akikhez több országos építési, építészeti szervezet is csatakozott, így mára a Mesterdíj az építési szakma egyik legjelentősebb, ténylegesen is a "szakma nevében" odaítélt elismerése. A 2023-as díjakat Wéber László, az Építőipari Mestedíj Alapítvány elnöke adta át

  • az m85 gyorsforgalmi út bécsi-dombi alagút végleges szerkezetének tervezési és kivitelezési munkáiért a DÖMPER Kft. részére. A díjat Kádár Ottó projektigazgató és Kerékgyártó Attila projektvezető vehette át.
  • a budapesti Nyugati pályaudvar tetőszerkezetének felújítása során végzett gyártási és kivitelezési munkák kiváló minőségéért a Magyar Építő Zrt. részére. A díjat Szikszai Zoltán elnök-vezérigazgató és Dávid András létesítmény főmérnök vehette át.

 

Építési Alkotói-díj

Az Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozatának elnöksége szándéka a díjjal, hogy a sikeres és jelentős műszaki alkotások megvalósítását irányító mérnökök munkáját elismerje. A díjakat 2023-ban Wagner Ernő és Tóth Péter László, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke és Építési Tagozatának elnöke adta át.

  • a Magasépítési szakágban Építési Alkotói-díjban részesítették Futó Marcell okleveles építőmérnököt, a Pedrano Construction Hungary Kft. projektvezetőjét, a Budapest One Irodaház felelős műszaki vezetőjét.
  • a Mélyépítési szakágban Építési Alkotói-díjban részesítették Visy Gergely okleveles építészmérnököt, a Strabag Építőipari Zrt. projektvezetőjét, a Vajda Real Estate új dunaföldvári papírgyári egység felelős műszaki vezetőjét.

 

Sándy Gyula-díj

Sándy Gyula építész mindig a maximális pontosságra, a műszaki megoldások tökéletességének elérésére törekedett. Az építészeti munka elméleti és gyakorlati tevékenységének egységét képviselte, ezért a díjjal is az építés szakterületén dolgozó építészek és mérnökök munkájának elismerését, a kivitelezési munkához való példaértékű hozzáállást ismerik el. A díjat idán Dr. Hajnóczi Péter és Szalay Tihamér, a Magyar Építész Kamara elnöke és alelnöke adta át

  • Greskovics Balázs okleveles építészmérnök, a Laki Épületszobrász Zrt. divízióvezetője, a Róheim-villa felelős projektvezetője számára.

 

Épületgépészeti Nívódíj

A Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség és az Építéstudományi Egyesület az épületgépészeti tervezésben kiemelkedő teljesítményt nyújtó mérnököknek adományozza. 2023-ban Dr. Barótfi István, a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség elnöke és Uhrinyi Balázs, az Építéstudományi Egyesület főtitkára nyújtotta át

  • Lucz Attila okleveles épületgépészmérnök, a HVarC Kft. épületgépész vezető tervezője számára, a Néprajzi Múzeum és Látogatóközpont épületgépészeti tervezéséért,
  • Szakál Szilárd okleveles épületgépészmérnök, a KÖZTI épületgépész vezető tervezője számára, a soproni Lőver uszoda épületgépészeti tervezéséért.

 

 

Galéria

Iparági hírekdíjátadókdíjakelismerésépítésügyépítőipari cégekÉpítőipari NívódíjLechner Ödön díjÉVOSZCÉH Zrt.NOX Beruházó és Fővállalkozó Zrt.MasterplastZÁÉV Építőipari Zrt.Market Építő Zrt.Dömper Kft.Magyar Építő Zrt.Pedrano-csoportStrabagLaki Épületszobrász Zrt.HVarCKözti Zrt.

Hírlevél

Hirdetés