2024.05.04, Szombat
Gyászol a magyar építészet: elhunyt Finta József
fintastudio.hu

Gyászol a magyar építészet: elhunyt Finta József

magyarepitok.hu

2024.01.08. 13:19

A Finta Stúdió búcsúztatójában azt hangsúlyozzák, a Kossuth-díjas és Prima Primissima díjas építészmérnök soha nem a pillanatnak tervezett.

Elhunyt az elmúlt 60 év magyar építészetének egyik jelentős alkotója: a Finta Stúdió honlapján közölte, hogy 89 éves korában meghalt Finta József. A Kossuth-díjas és Prima Primissima díjas építészmérnök a Nemzet Művésze, az MTA és a MMA rendes tagja, Salgótarján és Belváros-Lipótváros díszpolgára volt.


A pesti Duna-part látképét máig meghatározzák az általa tervezett épületek

A Kolozsváron 1935-ban született Finta József építészi munkásságát 1958-ban a LAKÓTERV-ben kezdte, ahol közel harminchat évig dolgozott a mandiner.hu korábbi interjúja alapján. 1965-ben Ybl-díjat kapott, 1970-től kezdve folyamatosan épültek szállodái, amelyek a pesti Duna-part látképét máig meghatározzák. A kilencvenes években megalapította a Finta és Társai Építész Stúdió Kft.-t, a legjelentősebb munkái közé innentől a Rendőrség Teve utcai székháza, a WestEnd City Center és a BME informatikai épülete a lágymányosi egyetemi városban voltak.

Számos szállodát tervezett: a Duna Intercontinentalt, a Fórumot, a Tavernát, a Novotelt, a Kempinskit, valamint a Kongresszusi Központot és a Nemzetközi Kereskedelmi Központot, de nevéhez fűződik a Szabadság téri Bank Center is. A közéletben is szerepet vállalt: 1985 és 1990 között országgyűlési pótképviselő volt, 2005-től az Orbán Viktor által létrehozott Nemzeti Konzultációs Testület tagja lett.


Több nemzedék számára alapélmény a szemlélete

2015 és 2017 között Szabó Tamás Jánossal közösen tervezte a Ludovika Campus kollégiumát és oktatási épületét. Götz Eszter úgy fogalmazott Finta József pályaképében, hogy

„Az életmű hatása, esztétikai és városképi jelentősége, Finta építészetszemlélete több nemzedék számára alapélmény. A rendszerváltás utáni Budapest az ő épületeivel, az ő elvei mentén tudott igazán világvárossá válni.”


Töretlenül lelkesedett minden új dologért

A Finta Stúdió a cég alapítójaként búcsúztatja az építészt: "Búcsúzunk a Mestertől, a baráttól, a minden kihíváshoz új játékként forduló példaképtől." A megemlékezésben hangsúlyozzák, Finta József soha nem a pillanatnak tervezett. 

"Alkotásai időn kívüliek, egész életében a hosszú távon érvényesnek tartott értékeket kutatta. Az építészetet komoly játéknak tartotta, melyet gyermeki lélekkel lehet csak művelni. A legutóbbi időkig töretlenül lelkesedett minden új dologért, miközben folyamatosan a maradandót és az időtlen próbálta megtalálni bennük."

A búcsúztatás teljes szövege itt olvasható, Móré Levente korábbi életműinterjúja Finta Józseffel pedig itt érhető el.

 

Iparági hírekFinta és Társai Építész Stúdió Kft.