2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Pozitív irányba mozdult az építőipari termelés  
Fotó: Illusztráció/magyarepitok.hu

Pozitív irányba mozdult az építőipari termelés  

MTI

2024.03.14. 08:55 - Sándor Csilla

KSH: januárban az egy évvel korábbihoz viszonyítva 17,2, az előző hónaphoz képest 10,2 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene.

Hirdetés

2024 januárjában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 17,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 20,5, az egyéb építményeké 11,6 százalékkal emelkedett – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közölt adataiból.
 

Fotó: Illusztráció magyarepitok.hu/Nagy Mihály


Az építőipar termelése tíz százalék feletti bővülést ért az előző hónaphoz képest

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 10,2 százalékkal nagyobb volt a decemberinél.
Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 21,8, az egyéb építmények építésében 12,0 százalékkal nagyobb volt a termelés. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 16,3 százalékkal nőtt.

Vegyes a kép a szerződésállomány tekintetében

A megkötött új szerződések volumene 21,5, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 31,5 százalékkal bővült, az egyéb építmények építésére vonatkozóké viszont 19,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.
Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 14,9 százalékkal csökkent. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 9,1, az egyéb építményekre vonatkozóké 20,5 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól - közölte a KSH.

Iparági hírekKSHépítőipari termelésszerződéskötés

Hírlevél

Hirdetés