2024.06.15, Szombat
A magyar építőipar szolgálatában - vendégcikk
Főkép: A szerzőpáros tagjai, Szabó Menyhért (balra) és Képes Gábor között dr. Kerekes Nóra (Fotók: KE-VÍZ 21. zRt.)

A magyar építőipar szolgálatában - vendégcikk

Mán László (KE-VÍZ 21. zRt.)

2024.05.21. 08:18

Könyv készült dr. Kerekes Imre életéről és munkásságáról.

Nyíregyháza, Mátészalka. Magas szakmai felkészültség, racionális döntési képesség, empátia, pontosság, következetesség, igazságosság. Még sorolhatnánk azokat a jelzőket, amelyekkel egy vezetőnek bírnia kell. Olyannak, aki legtöbbször elsőként érkezett és utolsóként távozott egy munkaterületre. Aki a szakma minden csínjának-bínjának birtokában volt és aki értékelni és elismerni tudta a megfelelő minőségű munkát. Dr. Kerekes Imre ilyen volt.

 

 

Két nyugdíjas vasutas építőmérnöki, illetve felsőfokú vasúti és könyvtárosi végzettséggel párját ritkító vállalkozásba vágott bele bő egy esztendeje. A család és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Mérnöki Kamara felkérésére műszaki és helytörténeti értékmegőrzés szempontjából is megsüvegelendő könyvet tárt a publikum elé, amely dr. Kerekes Imre mérnök életét és munkásságát öleli át. Képes Gábor és Szabó Menyhért hatalmas munkával kutatták fel a dokumentumokat, szereztek személyes tapasztalatokat egykori kollégáktól, hogy a magyar építőipar szolgálatában sikeres évtizedek eltöltő mérnök életútját hitelesen tárják az olvasó elé. Munkájukat megkönnyítette a kiadványt még hitelesebbé tette a tény, hogy a könyv névadójával baráti kapcsolatban voltak.

A Magyar Építőipar Szolgálatában címmel bíró alkotást a napokban kétszer is bemutatták. Elsőként május második hétfőjén Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár kamaratermében egykori kollégák, ismerősök és barátok előtt ismertették a szerzők, hogy miként született meg a könyv. A hangulatos beszélgetésen a résztvevők személyes élményekkel egészítették ki a könyv névadójáról készült portrét.

 

 

Tudott, hogy dr. Kerekes Imre volt a Megyei Mérnöki kamara alapító elnöke. Ennek emlékére az elmúlt esztendőben dr. Kerekes Imre Díjat alapítottak, amelyet elsőként a szerzőpáros egyik tagja, Képes Gábor okleveles építőmérnök kapta. Dr. Kerekes Imre nagyon sok szállal kötődött a könyv elkészültét segítő KE-VÍZ 21. zRt.-hez. Több pozícióban így irodavezetőként, alvállalkozóként, megbízásos főépítésvezetőként, vagy műszaki ellenőrként volt részes számos beruházásnak. Hosszan sorolhatnánk ezeket a munkákat, a fontosabbak közé tartozik a Szamos-Kraszna közi víztározó, a záhonyi és nyíregyházi vasútállomás épület, de talán a legikonikusabb a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház átépítési és felújítási munkája, amely nagy szakmai kihívást jelentett.

Dr. Kerekes Imre nagy hatással volt a KE-VÍZ magasépítési irodájának jelenlegi felső vezetőire. Buti Gergely irodavezető, Borbély Norbert termelési főmérnök és Kovács Zoltán, a technológiai csoport vezetője is számos közös munka során pallérozódott dr. Kerekes Imre irányításával. Megtapasztalhatták a könyv névadójának széleskörű szakmai tudását, elhivatottságát, precizitását  és a minőség iránti elkötelezettségét.

A nyíregyházi bemutatót követően a szerzők másnap a mátészalkai könyvtárban is hasonló érdeklődés mellett tárták a jelenlévők elé a könyvet, amelyet egyébként e-könyv formájában is elérhető. Az érdeklődők mindkét bemutatón találkozhattak dr. Kerekes Imre Svédországban élő lányával, dr. Kerekes Nórával, aki igen sokat tett a könyv elkészítéséért.

Iparági hírekKe-Víz 21 Zrt.építőipar