2024.06.29, Szombat
Europa Nostra Díjjal tüntették ki a KÉSZ Csoport munkáját a kolozsvári Szent Mihály-templomon
Fotók: Europa Nostra/Flickr

Europa Nostra Díjjal tüntették ki a KÉSZ Csoport munkáját a kolozsvári Szent Mihály-templomon

mti, magyarepitok.hu

2024.05.30. 16:36 - Szabó Ákos

Az európai gótikus épített örökség egyik kiemelkedő példájának restaurációját végezték el kitűnően.

Hirdetés

Európai Örökség Díjjal (Europa Nostra Díj) ismerték el a kolozsvári Szent Mihály-templom helyreállítását - erősítette meg csütörtökön az MTI-nek László Attila kolozs-dobokai főesperes-plébános.

Az európai műemlékvédelmi szakterület legrangosabb elismerésének idei díjazottjait csütörtökön ismertették, a Kolozsvár főterén álló templom a helyreállításért kapta meg a díjat, melyet október 7-én adnak át Bukarestben. Mint korábban megírtuk, a munkát a KÉSZ Románia, a magyar KÉSZ Csoport leányvállalata végezte el, a felújításról 2018 decemberében egy videóval is beszámoltunk.

 

 

László Attila elmondta:

a rangos elismerés nagy öröm az egyházközség számára, és a felújításban sok ember munkája, szakmai tudása, emberi hozzáállása van benne.

 

Élő épület

Arra is kitért, hogy amikor a bizottság tagjai a helyszínen voltak, nemcsak arról akartak meggyőződni, milyen felújítást végeztek rajta, hanem arról is, "hogyan él most a templom". "Milyen a közösségi élete, milyen a művészi élete, hogyan jelenül meg az ünnepléseink során mindaz, amiért van ez a templom. És ez adja ennek a díjnak a plusz gazdagságát a számomra" - mondta a főesperes.

Hozzátette: az október 7-i díjátadó előtt Kolozsváron, a templomban is ünnepséget szerveznek, ahol a közösség együtt ünnepelhet. Ennek időpontját a későbbiekben közlik.

 

 

A gótikus építészet kiemelkedő remeke

László Attila és Maksay Ádám projektkoordinátor közleményt is kiadott a témában, melyben emlékeztetnek: a díj nemcsak a műszaki és építészeti erőfeszítéseket ismeri el, hanem a csapatnak az európai kulturális örökség megőrzése, népszerűsítése iránti elkötelezettségét is. Rámutatnak:

a kolozsvári Szent Mihály-templom az európai gótikus épített örökség egyik kiemelkedő példája. "Restaurálása nem csupán egyszerű szerkezeti és esztétikai helyreállítás volt, hanem egy egész közösség újjáélesztésére irányuló kezdeményezés, amely jelentős hatással volt a turizmusra és a kulturális oktatásra"

 - írják.

 

 

Felidézik, hogy a 2016-2022 között lezajlott felújítás magába foglalta a szerkezeti megerősítést, valamint az épület építészeti hagyományait tiszteletben tartó belső felújítást és modern fejlesztéseket is.

Az Európai Unió, valamint a magyar és a román állam támogatásával felújított templomot 2022. augusztus 13-án szentelték meg. A gótikus templom építése a 14. század második felében kezdődött és a 15. század első felében fejeződött be. Jelenlegi, neogótikus tornya 1837 és 1859 között épült.

Iparági hírekKÉSZ CsoportKÉSZ RomániaKolozsvártemplomfelújításműemlékfelújításEuropa Nostra Díj

Hírlevél

Hirdetés