2024.07.27, Szombat

Hirdetés

Zöldbe öltöznek az új lakóparki épületek a ferencvárosi rozsdaövezetben
Fotó: PERI Kft.

Zöldbe öltöznek az új lakóparki épületek a ferencvárosi rozsdaövezetben

magyarepitok.hu

2024.05.31. 08:00 - Sándor Csilla

Hétezer négyzetméternyi felületet borítanak be a futónövények a fővárosban épülő lakópark homlokzatán, amelyet a PERI állványrendszerekről alakítanak ki.

Hirdetés

A Metrodom Green a főváros IX. kerületében megvalósuló lakópark projekt, amely jövőbe mutató műszaki tartalommal és megjelenéssel épül fel. Az épületkomplexum kivitelezéséhez és a növényekkel befuttatott homlokzat kialakításához a PERI Kft. EVOTOP moduláris homlokzati állványa és az UP Flex állványrendszer nyújtanak támogatást.

 

 

Pest rehabilitált városrészében, a Középső-Ferencvárosban az egykori gyárépületek, csarnokok, raktárak helyét modern irodaházak és lakóépületek vették át. Ezt a városképet formálja tovább a  Vágóhíd és a Vaskapu utca sarkán épülő Metrodom Green. Az 513 lakásos lakópark kivitelezésének első ütemén a PERI által kifejlesztett csúcstechnológiás EVOTOP homlokzati állványrendszer 12 000 négyzetméteren biztosítja a magasban zajló munkálatok biztonságos és hatékony elvégzését, továbbá fontos szerepet kap az EVOTOP a különleges zöld homlokzat megvalósításában is.

 

 

Évszakonként változó színben pompáznak az épület homlokzatára telepített növények

Az épület karakterét meghatározó zöld homlokzaton az ötödik és a tizedik emelet magasságában, összesen 7000 négyzetméteren előnevelt futónövényeket telepítenek. A növények közvetlenül hozzájárulnak az épület ökológiai fenntarthatóságához, javítják az épület mikroklímáját és segítik a légszennyezés hatásainak csökkentését.

A kertészetben nevelt évelőket úgy válogatták össze, hogy évszakonként változó színükkel kölcsönözzenek mindig más-más hangulatot és megjelenést az épületeknek. A négyszintes függönyfallal együtt a futónövények karaktert adnak majd a Metrodom Green lakóparknak.

Az EVOTOP állványok ezúttal a homlokzat zöldítéshez nyújtottak támogatást

 

 

A homlokzat zöldítéséhez 36 méter magas homlokzati állványt építettek fel.

Az EVOTOP nemcsak teherbírása és egyszerű szerelhetősége miatt ideális megoldás, hanem azért is, mert egyedülálló módon előreszerelhető oldalvédelemmel rendelkezik. Amikor az állványzatot építik, a szintek korlátelemei az alsóbb, biztonságos munkaszintről elhelyezhetőek az állvány minden oldalán. A járótáblák integrált kibillenés elleni védelme szükségtelenné teszi plusz rögzítőelemek használatát.

 

 

A nagy magasság ellenére nemcsak a munkavégzés, de már az állványzat kialakítása is biztonságosan kivitelezhető.

 

 

Egységben az erő: a mérnökök ezúttal a PERI termékek kompatibilitását használták ki

Kihívást elsősorban nem a 36 méteres magasság jelentett, hanem a zöld fal előtét panelekből álló szerkezete, ami korlátozta az állványzat kikötési lehetőségeinek számát. A PERI mérnökei azt a megoldást dolgozták ki, hogy az EVOTOP homlokzati állványt közvetlenül az erkélyek közötti PERI Up Flex térállványokhoz rögzítik, így biztosítva a szükséges stabilitást és biztonságot.

 

 

A két állványtípus összekapcsolható, az EVOTOP és a PERI Up Flex rendszerek nemcsak moduláris felépítésűek, hanem kompatibilisek is egymással, ezáltal a különböző geometriai és teherbírási igények is könnyedén kezelhetővé válnak, mindezt a lehető legköltséghatékonyabb módon.

 

 

Stabil alapokon nagyfokú rugalmasság a legkülönfélébb építési környezetekben

Az épületkomplexum másik különleges része a grandiózus lobby, amely acélszerkezetének és álmennyzetének kivitelezéséhez közel 2000 légköbméter állvány megépítése volt szükséges. A közös térben és az erkélyek között alkalmazott összesen több, mint 18.000 légköbmétert kitevő PERI UP Flex térállványok moduláris felépítésük révén rendkívül rugalmasan alkalmazkodnak a különböző geometriai igényekhez.
Ez a rendszer rendkívül gazdaságos és gyors munkavégzést tesz lehetővé, optimalizálva ezzel nemcsak az építkezési időt, hanem a költségeket is.

 

 

A PERI EVOTOP és UP Flex állványrendszereinek hatékony alkalmazása a Metrodom Green projektben kiemelkedő példája annak, hogyan lehet a legmodernebb állványtechnológiákat integrálni a fenntartható építészeti megoldásokkal.

 

Ezek az állványok nem csupán a biztonságos és hatékony munkavégzést teszik lehetővé, hanem elengedhetetlen szerepet töltenek be a projekt környezettudatos homlokzatának kialakításában is.

Galéria

Iparági hírekPeri Kft.Metrodom GreenEvotop homlokzati állványrendszerUP Flex állványrendszerzöld homlokzatFerencvárosBudapest

Hírlevél

Hirdetés