2024.04.27, Szombat

Hirdetés

FINA minősítést is szerezhet majd Kazincbarcika új uszodája
3H Építésziroda

FINA minősítést is szerezhet majd Kazincbarcika új uszodája

magyarepítok.hu, TED, 3H Építésziroda

2023.09.14. 08:01 - Móré Levente

Hazánk ”legszínesebb városa”, Kazincbarcika új sportlétesítményének uszodai részét nagyjából egy éves kivitelezés után, 2024-ben vehetik birtokba a pihenni és sportolni vágyók.

Hirdetés

Igazi vízi komplexumot építenek a kazincbarcikai Csónakázó-tó mellett, amely a 3H Építésziroda tervei szerint uszodát és jégcsarnokot is magába foglal majd. A két különböző funkció együttes, egy építészeti egységként való megfogalmazása tükröződik majd az új épületen, ahol az épületrészek kilencven fokos elmozdításával, a tömegek egymásra és a környezetükre gyakorolt kölcsönhatásával alakítottak ki harmonikus egységet. A jégcsarnok a patakkal párhuzamos, egy szinttel a földbe süllyesztett, míg az uszoda az úttal egy síkban áll, így pazar kilátást nyújt az előtte elterülő Csónakázó tóra. A homlokzatfestéseiről, művészeti projektjeiről híres Kazincbarcika színei az épületen is visszaköszönnek: az együttes neutrális burka a „színes városhoz” koncepcióhoz kapcsolódó belsőépítészeti elemeket rejt majd, ami a nagy megnyitásokon, az üvegfalakon és a lamellákon át kiszűrődik a külső térbe is.

 

Az uszoda minden eleme elkészül

Az uszoda több, mint bruttó 6.6 milliárd forintos beruházással, a Kazincbarcikai Sport Központ "Delfin" Vízisport Klub kezelésével, összesen: 8264 m2 összes hasznos alapterülettel valósulhat meg két ütemben. Az első ütem kiépítése már folyamatban van, amelyet a FK-RASZTER Építő Zrt. végez. Ennek során hamarosan elkészül az uszoda teljes épületszerkezete, az 50 méteres, nemzetközi versenyek lebonyolítására alkalmas, FINA előírás szerinti szabványoknak megfelelő, feszített víztükrű úszómedencével, a 250 fős, fix ülőhelyes, fedett lelátóval, valamint a kapcsolódó gépészeti és elektromos kialakítással, de ebben az ütemben elkészülhet az együttes ellátásához szükséges parkoló is.

A frissen kiírt második ütemben a kivitelező feladata a hiányzó szakipari és környezetrendezési munkák elvégzése, valamint a kültéri medence kivitelezése. Az elkülönített területen megvalósuló második ütem főbb szakági munkarészeinek műszaki tartalma:

  • a kültéri medence tartószerkezeti munkáinak elvégzése
  • a belsőépítészeti kialakítás és a kapcsolódó elektromos munkák megvalósítása, az automatika kiépítése
  • az épületgépészeti munkák elvégzése (légtechnika, fűtés-hűtés, víz-és csatorna);
  • sporttechnológia beépítése: az első ütemben csak az úszóversenyekhez szükséges 50 méteres úszómedence pályaelválasztó kötelei, illetve az ezek elhelyezéséhez, tárolásához szükséges elemek készülnek el, így a második ütemben a teljeskörű sporttechnológiai berendezés beszerzése, beépítése is a feladat része.
  • a 15 méteres tanmedence, a 12 méteres tanmedence, a pezsgőmedence, a melegvizű medence, a merülőmedence és a kültéri 33 méteres úszómedence, valamint a hozzájuk kapcsolódó gépházak vízgépészeti munkái is ellátandók a szükséges segédberendezésekkel.

A feladat részét képezi:

  • mélyépítés és szerkezetépítés: kültéri medence létesítése, burkolatok, kerítés kialakítása;
  • elektromos és gyengeáramú szerelések az első ütemben szerkezetkészre épített helyiségekben;
  • napelemes kandeláberek telepítése;
  • a telken belüli közműcsatlakozások kialakítása;
  • gépészeti szerelések és építőmesteri munkák az első ütemben szerkezetkészre épített helyiségekben;
  • kert és tájépítészet: tereprendezési, növénytelepítési munkák elvégzése;
  • uszodatechnológiai szerelések: wellness-részleg és tanmedencék;
  • audio-vizuális rendszerek teljes körű kiépítése;
  • sporttechnológiai elemek beszerzése.
Mi épül?FK Raszter Építő Zrt.3H Építésziroda Kft.Kazincbarcikauszodaépítéssportberuházások

Hírlevél

Hirdetés