2024.09.09, Hétfő
Átadták a hipermodern várpalotai lőszergyárat
Fotó: magyarepitok.hu / Erdei Mihály

Átadták a hipermodern várpalotai lőszergyárat

magyarepitok.hu

2024.07.29. 14:42 - Sándor Csilla

Átadták Várpalotán a Védelmi Ipari Parkban a lőszergyárat, ami a ZÁÉV Zrt. és a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. konzorciumának generálkivitelezésében és az Óbuda Group lebonyolításában valósult meg. A projektben a KÉSZ Csoport stratégiai partnere, a bim.GROUP is részt vett.

Hirdetés

Ünnepség keretében adták át a várpalotai 400 hektáros ipari parkban Európa egyik legmodernebb lőszergyárát. Így a düsseldorfi központú Rheinmetall technológiai cég hivatalosan is elkezdte a 30mm-es lőszergyár átvételét Várpalotán. A lőszergyár kivitelezése a ZÁÉV Zrt. és a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. (a KÉSZ csoport generálkivitelezési tagvállalata) konzorciumának generálkivitelezésével készült el.

Az átadás ünnepi eseményén jelen volt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Armin Papperger, a Rheinmetall AG vezérigazgatója, Kontrát Károly a térség országgyűlési képviselője, valamint Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere.
 

Fotó: magyarepitok.hu / Erdei Mihály


Ősszel kezdődik el a gyártás

A várpalotai üzemegységben a Magyar Honvédség részére állítanak elő lőszert. Innen biztosítják majd a Zalaegerszegen gyártott KF41 Lynx páncélozott harcjárművek számára is a 30mm-es lőszereket. A termelés 2024 októberben kezdődik el.

Köszöntő beszédében Armin Papperger, a Rheimetall vezérigazgatója kiemelte, a hipermodern várpalotai lőszergyár megalapítása jelképe a cégük innovációra és minőségre irányuló törekvéseinek. A fejlesztés a magyar- és a cég nemzetközi partnereinek honvédelmén kívül elősegíti a régió gazdasági fejlődését is.

 

 

Új munkahelyeket is teremtettek

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédében kihangsúlyozta a Rheinmetall-lal való együttműködés stratégiai jelentőségét és kiemelte a felek közös törekvését, amelyek nemzetbiztonsági és honvédelmi érdekeket szolgálnak.

A várpalotai üzem átadásával több mint kétszáz új munkahelyet is teremtenek, ami hozzájárul a helyi gazdaság fejlődéséhez. Továbbá a Lynx páncélozott jármű és a további Lynx-variációk elősegítik a magyar honvédelmi ipar előrelépését és a globális biztonság megteremtését.

 

 

Mi történik a falak között? Videón megnézheti

Az üzem alapkövét 2022 decemberében helyezték el. Az épület tavaly szeptemberben érte el a szerkezetkész állapotát, erről a hagyományoknak megfelelően bokrétaünnepséggel emlékeztek meg. A projekt legfontosabb mérföldköveiről portálunk is beszámolt. A honvédelmi tárca videója betekintést enged a gyár falai közé is. 

 

 

Már javában épülnek a lőszergyár újabb egységei

Április elején letették a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkövét is. A projekt generálkivitelezője a ZÁÉV Építőipari Zrt., a generáltervezője bim.GROUP, a lebonyolításért pedig az Óbuda Group felelt.

A projekt keretében

  • gyártóépület,
  • hét NATO-szabványnak megfelelő bunker,
  • egy foszfátozó- és festőépület,
  • valamint egy szociális kantin- és öltözőépület is épül.

A fejlesztésnek része 4 kilométernyi belső út, 23 kilométernyi közmű, 2,5 kilométernyi távhővezeték kivitelezése, valamint két földalatti sprinklertartály és szivattyúállomás létesítése.

Galéria

Iparági hírekVárpalotaZÁÉV Építőipari Zrt.KÉSZ Csoportbim.GROUP Kft. lőszergyárÓbuda Group

Hírlevél

Hirdetés