2024.07.03, Szerda
Megvan a Paks II. Atomerőmű szerkezetépítésének első magyar alvállalkozója
Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Megvan a Paks II. Atomerőmű szerkezetépítésének első magyar alvállalkozója

magyarepitok.hu

2024.07.01. 18:35

Fontos szerződést írt alá egymással a Titan-2 JSC Concern és a Bayer Construct Zrt.

A Paks II. projektjében még 2022 júliusában kötött szerződést a fővállalkozó orosz Roszatom Állami Vállalat és a Titan-2 JSC Concern az 5-ös blokk nukleáris szigetének és turbina-létesítményeinek komplett kivitelezési munkáira.

 A Titan-2 Holding Oroszország egyik legnagyobb, dinamikusan fejlődő mérnöki és kivitelező vállalata, amely széleskörű nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezik az erőműhöz hasonló óriásprojektek megvalósításával kapcsolatban. A vállalat munkatársai építik a magyarországi erőműhöz hasonló törökországi Akkuyu és az egyiptomi El-Dabbaa erőmű projektjeit is. A Paks II. projekt életében most mérföldkőnek számító szerződést írtak alá, mivel az új erőmű építésének deklarált célkitűzése, hogy minél nagyobb arányban tudjanak részt venni magyar vállalkozások is a kivitelezés munkafolyamataiban.

 

 

A Bayer Construct Zrt. a hazai építőipar meghatározó szereplőjeként, saját jelentős erőforrásainak és referenciáinak köszönhetően hamar az orosz vállalatok látómezőjébe került, a tárgyi szerkezetépítési munkákról már közel egy éve zajlottak az előkészítő egyeztetések a felek között.

A most aláírt megállapodás az 5-ös blokk nukleáris szigetének több épületét érintő 3 méter vastag beton alaplemezek kivitelezéséről szól. Az első betonozások a közel 30 méter mély munkagödör alján még az idei év legvégén megkezdődnek a fővállalkozó Roszatom korábbi tájékoztatása alapján.

 

A Bayer Construct Zrt. szerkezetépítési üzletága olyan nagy projekteken bizonyított korábban, mint az Aréna vagy az Etele pláza, az Agora Központ irodaházai, vagy a legutóbbi években több mint tízezer lakás és több százezer négyzetméternyi logisztikai központ és gyártócsarnok felépítése. De a cégcsoporthoz tartozik a zuglói óriásprojekt, a Zenit by Bayer is.

Iparági hírekBayer Construct Zrt.Paks IIPaks II. Atomerőmű Zrt.paksi atomerőműPaksszerkezetépítésRoszatom