2024.09.09, Hétfő
Átrendeződés a lakáspiacon: a felújítások lendíthetik fel az építőipart
Illusztráció, magyarepitok.hu

Átrendeződés a lakáspiacon: a felújítások lendíthetik fel az építőipart

Mapei Kft.

2024.08.01. 11:02 - Füzi Nikolett

A KSH lakáspiaci gyorsjelentése szerint az első félévben az új lakások és építési engedélyek száma egyaránt jelentős, 18-18 százalékos visszaesést mutatott az előző évhez képest. A vállalat szerint a piac átrendeződik, a hangsúly a felújítások és energetikai korszerűsítések irányába tolódik, mely folyamatot az új Otthonfelújítási Program is segíti - derült ki a Mapei Kft. lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményéből.

Hirdetés

A magas kamatok, hektikus energiaárak és a sokáig magas infláció jelentősen korlátozták a lakosság szabadon elkölthető pénzeszközeit, ami visszaesést eredményezett a lakásépítési és otthonfelújítási piacon. Az inflációs nyomás és az energiaválság nemcsak az építési és felújítási kedvet rontotta, hanem az építőipari költségeket is növelte, erősítve ezzel az ördögi kört.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője bízik benne, hogy a piac a mélyponthoz közelít, azonban a vállalat szerint idén még a tavalyi 18,6 ezernél is kevesebb új lakás építésére kell számítani, míg a nagyobb lakóingatlan-felújítások volumene arányosan csökkenhet.

Az Otthonfelújítási Program indulásával újra lendületet kaphat a piac

„Egy ilyen helyzetben minden támogatási program áldás a szektornak. Sajnos az Otthonfelújítási Program indulásának csúszása miatt annak pozitív hatása még nem érezhető. Az indulás késlekedése elbizonytalanította a piacot, a támogatások ősztől kezdődő kiutalása becsléseink szerint felével-harmadával csökkentheti a felújítási ágazat tényleges volumenét, amelyeket egy korábbi indulás esetén számolhatott volna a szektor. Várhatóan hónapról hónapra egyre jobb számokat fogunk látni, különösen szeptembertől, októbertől, amikor nagyobb tömegben megindulhatnak a kifizetések” – mondta Markovich Béla.

A szakember bízik abban, hogy az otthonfelújítási támogatási program elindulásával az építkezések és felújítások üteme felgyorsul, és a piac újra lendületet kap.

A várakozások szerint jövő tavasszal már teljes gőzzel működhet a program, elérve azokat a számokat, amelyeket a szakértők jósolnak. Azonban egy erősebb 2025-ös lakásépítési és felújítási adathoz több tényező együttállására van szükség. Az optimistább lakossági várakozások, az infláció felett növekvő jövedelmek és jó kamatszintek mellett elengedhetetlen egy gördülékenyen lehívható, széles körben reálisan elérhető támogatási kínálat, amely a meglévő energetikai támogatásokat újabbakkal egészíti ki.

Iparági hírekMapei Kft.KSHlakáspiaclakásépítésotthonfelújítási program

Hírlevél

Hirdetés