2024.09.25, Szerda
Egyedülálló termékekkel oldották meg az Alba Aréna tűzvédelmét

Egyedülálló termékekkel oldották meg az Alba Aréna tűzvédelmét

magyarepitok.hu

2024.09.25. 10:29 - Sándor Csilla

A Lindab tűzvédelmi megoldásai hatalmas méretű terek esetén is kiváló biztonságot nyújtanak.

Hirdetés

Idén tavasszal nyitotta meg kapuit Székesfehérvár új multifunkciós rendezvény- és sportcsarnoka. Az Alba Aréna Székesfehérvár Önkormányzata megbízásából, a Market Építő Zrt. kivitelezésében épült, akár 20-25 teremsportág kiszolgálására is alkalmas komplexum. A csaknem 22 ezer négyzetméter nettó alapterületű létesítmény jégkorongmeccseken mintegy hatezer, koncertek és egyéb események esetén akár 8000 fő befogadására képes.

 

 

Az Alba Aréna szinte bármilyen sport- vagy szakmai rendezvény helyszíneként szolgálhat, és egyben a székesfehérvári hokisok, a CHL-szereplést kivívó Hydro Fehérvár AV19 jégkorongcsapat otthona.

Az épület légtechnikai és tűzvédelmi rendszerének tervezése és kivitelezése nem mindennapi feladat volt, hiszen a nemzetközi szabványoknak is megfelelő, jégalapú pálya méreteit, funkcionalitását, továbbá műszaki paramétereit tekintve is egyedi igényekkel bírt az alkalmazott megoldásokat illetően, ami izgalmas kihívásokat jelentett. A légtechnikai rendszerek tervezését a Mangel Épületgépészeti Iroda végezte Mangel Zoárd vezetésével.

 

 

A nagyobb résztvevői létszámú rendezvényeket befogadó középületek esetén kulcsfontosságú a legmagasabb szintű tűzvédelem biztosítása, így ez az Alba Aréna légtechnikai rendszerének tervezésénél és kialakításánál is fontos szempont volt. Ezért az alkalmazott megoldások terén is a kiváló minőségű és a lehető legmagasabb műszaki színvonalú tűzvédelmi berendezések beépítését igényelték. A légtechnikai rendszerek kivitelezését az Ensi Kft. végezte, az épület speciális igényeihez kiválóan alkalmazható Lindab tűzvédelmi megoldásokkal.
 

 

Minőségi hő- és füstelvezetés a fokozott biztonságért

Így esett a szakemberek választása a Lindab hő- és füstelvezetési rendszerre. A Lindab tűzvédelmi megoldások  komplett rendszerként elérhetőek, amelyek tűz esetén a legmegfelelőbb védelmet biztosítják. A hő és füst gépi elvezetése minimalizálja a tűz terjedését és korlátozza a füst szétáramlását. Nemcsak a hatékony tűzoltást biztosítja, de a kijáratokat és a menekülési útvonalakat is füstmentesen tartja, ezzel pedig lehetővé teszi, hogy az emberek gyorsan juthassanak biztonságos helyre.

Az Alba Aréna hő- és füstelvezetési rendszerének jelentős része minőségi Lindab termékek kivitelezésével valósult meg.

A túlméretes légcsatorna elemek gyártásában a Lindab egyedülálló minőségi megoldást kínál a hazai piacion. A nagyobb méretű elemek gyártását ugyanis speciális gyártástechnológiával és kiváló svédacél alapanyagokkal, hazai gyártásban, a cég biatorbágyi üzemében készítik. Az alkalmazott speciális külső szögvas- és belső rúdmerevítés a lehető legnagyobb biztonságot támogatja. A projekt során 1900*1700mm- es keresztmetszetű négyszög elemeket alkalmaztak, aminek gyártása, továbbá a szerelése is nagy látványosságnak bizonyult, ugyanis a nagyobb méretű elemeket a tetőről daruzták be az épületbe.

 


 

A termékek CE, vagyis az uniós szintű biztonsági, egészségügyi és környezetvédelmi előírásoknak megfelelő minősítéssel rendelkeznek, ami alapvető fokmérő, hiszen a megbízhatóság döntő fontosságú a hő- és füstelvezető rendszerek esetén. Ez azért szükséges, hogy garantáltan megőrizzék a stabilitásukat és biztonságosak maradjanak magas hőmérséklet (600°C) mellett is. A Lindab rendszer minden eleme CE minősített a 89/106/CEE EU direktívának megfelelően és az EN 12101-7 szabvánnyal összhangban, valamint az EN 1366-9 szerint bevizsgált.  A Lindab tűzvédelmi megoldások komplett rendszerben elérhetők, amelyhez kiegészítők széles tárháza áll rendelkezésre.

 

 

Nagyméretű befúvók a funkcionalitás és a komfort jegyében

A jobb beltéri komfort érdekében a befúvók segítenek, hogy az épületek helyiségeiben a megfelelő mennyiségű és minőségű friss levegő legyen. Az adott épület és a helyiségek jellegétől és egyedi igényeitől függően kerül mindig kiválasztásra a megfelelő típus.

 

 

Az Alba Aréna kivitelezése során, a stadionok esetén széles körben alkalmazott, minőségi megoldást biztosító, nagy rotációs Lindab befúvók kerültek beépítésre az arénatérbe.

Az alkalmazott RCW rotációs befúvó különösen jó választás nagy belmagasságú létesítményekhez. Lamellái állíthatók, így a befújt levegő iránya vízszintesből akár függőleges irányba is változtatható.

Az épület irodatereibe és a kisebb helyiségek számára az RS14 négyzetalakú, fix lamellákkal szerelt rotációs anemosztátot választották a tervezők, amely befúvásra és elszívásra egyaránt alkalmazható, friss levegőt biztosítva ezen helyiségekben is.

A beépített eszközök együttesen a jó minőségű beltéri levegő, ezáltal a megfelelő belső komfort fontos letéteményesei. A Lindab befúvók azért is egyedülállók, mert kiváló minőségű horganyzott acélból, szinterezett felülettel készülnek. Így a frontlapok dupla felületvédelmet kapnak, ezáltal ez egy tartósabb megoldást biztosítanak.

 

A gyors, pontos szállítás kiemelten fontos volt a projekt során, hiszen jól kialakított ütemterv szerint zajlott a kivitelezés. Ez szintén előny a hazai gyártású Lindab termékek alkalmazása esetén.

Galéria

Iparági hírekLindabLindab légtechnikaSzékesfehérvárAlba ArénaMarket Építő Zrt.Mangel Épületgépészeti IrodaENSI Kft.tűzvédelemhő- és füstelvezetési rendszerekHydro Fehérvár AV19

Hírlevél

Hirdetés