Dunapatajon, a Linzer Kft. átalakítja teljes üzemét egy új technológia bevezetéséhez, melynek célja hosszabb szavatossági idővel, tartósítószer-mentes kenyér előállítása. A gyártás során kulcsszerepbe kerül a sütőüzem légtechnikája, amelyhez a Lindab rendszereit választották.
A bio és jó minőségű, ellenőrzött forrásból származó élelmiszerek előállítása egyre égetőbb kérdéssé válik. Ezeknek a termékeknek az elérhetővé tétele és folyamatos ellátás biztosítása nemcsak a vásárlói döntéseket határozzák meg, hanem az élelmiszeripari fejlesztéseket is. Utóbbiak pedig az építőipar számára jelentenek megrendelést és technológiai kihívást. A tiszta, friss levegő elengedhetetlen ezekhez a fejlesztésekhez is, amit egy minőségi szellőztetőrendszerrel lehet megoldani.
A dunapataji Linzer Kft. a Szakmár cégcsoport részeként a termőföldtől az asztalig koncepciót tűzte ki vízióként, ennek a jegyében zajlanak fejlesztéseik. A társaság saját termőterületekkel és malommal is rendelkezik, így a vetőmagtól a késztermékig nyomon követhető például a cég által gyártott pékáruk útja. Utóbbiakkal számos nagy áruházlánc polcain találkozhatnak.
A cégcsoport dunapataji pékségében nagy átalakítás zajlik, melynek célja új termékek, ezzel együtt új technológia bevezetése. A meglévő üzemegység légtechnikai korszerűsítésével párhuzamosan, egy új üzemrész kialakítása is folyamatban van.
A minőségi, tartós és bio kenyérkészítés egyik kulcsa, a tészta készítése során lezajló kémiai folyamatokhoz szükséges rendkívül tiszta levegő biztosítása. A pékáruk sütése során a mikrobák jelentős része elpusztul, így a hűlés és a csomagolás idején kulcsfontosságú a tiszta levegő, hogy ne fertőzze vissza a termékeket.
Az új eljárás alkalmazásakor így nagy szerepet kapnak a szabályozott hő-, tiszta levegő- és páratartalomért felelős légtechnikai rendszerek, amelyek ezentúl felelnek a csírák és mikrobák számának minimalizálásáért is.
A tiszta levegőjű térben a hűtés és a csomagolás fog történni. A beruházó üzemének fejlesztéséhez a légtechnikai piac egyik piacvezető cége, a Lindab megoldásait választotta.
A projekt légtechnikai kivitelezéséért a GAS-Team Épületgépészeti Kft. felel, együttműködve a Lindab rendszerintegrátor partnerével, a C3 Technik Studio Kft.-vel, a CAD-CONTROLL-PLAN Kft. Épületgépészeti Tervező Iroda tervei alapján.
Az üzemfejlesztés két fő elemből áll:
1. Meglévő üzemben korszerűsítik a légtechnikát, a gazdaságosan üzemeltethető hővisszanyerős szellőztetőrendszer vezérléssel és a teljes légtechnikai hálózat kiépítésével.
2. Új üzemrészben tisztaterű technológiákat tartalmazó munkaterületet hoznak létre az új kenyértechnológiai eljáráshoz. Itt az alábbi megoldásokat alkalmazzák:
A projekt során a teljes légtechnikai rendszert Lindab megoldásokra alapozták, amelyek megbízható működés mellett hozzájárulnak a magas higiéniai szint fenntartásához. A rendszer gerincét a Lindab Safe kör, illetve a Lindab négyszög keresztmetszetű légcsatorna elemek alkotják. Ezek kiváló légtömörséget biztosítanak, így jelentős hatásuk van a hatékony, költségtudatos üzemeltetésre.
A Lindab Safe kiváló légtömörséget biztosít és a gyárilag integrált gumitömítések gyors és hibamentes szerelést tesznek lehetővé. A kör keresztmetszetű légcsatornák kérhetők alternatív alapanyagokból is, úgy mint újrahasznosított acél, vagy rozsdamentes kivitel, valamint elemeihez elérhető EPD (Környezetvédelmi Terméknyilatkozat), amely a zöld minősítések megszerzését segíti.
A pékség új üzemrészében tisztatéri megoldásokat is tartalmazó új légtechnikai rendszert építenek ki. A friss, csíramentes levegő, a pontosan szabályozott páratartalom és hőmérséklet biztosítása fontos része annak, hogy a bio és konvencionális alapanyagokból készülő, tartósítószer nélküli kenyér hónapokig megőrizze minőségét. Az új gyártási eljárásban a levegő minősége közvetlenül befolyásolja a kenyér (állagát) eltarthatóságát és mikrobiológiai stabilitását.
A csíramentes levegő biztosításához HEPA szűrős anemosztátokat – köztük az AFV8B típust – építenek be. A tisztatéri HEPA szűrős befúvók akár 99,97 százalékos részecskeeltávolításra képesek, így biztosítva a csíramentes, tiszta levegőt a gyártótérben. Emellett rozsdamentes rácsok (SSD) is beépítésre kerülnek, amelyek hosszú távú tartósságot és könnyű tisztíthatóságot kínálnak az élelmiszeripari környezetben. A megfelelő légmennyiséget VAV (változó légmennyiségű) szabályozók segítik beállítani, biztosítva, hogy a különböző gyártási folyamatok mindig az ideális mikroklímában történjenek.
Az új üzemrész légtechnikai rendszereiben rozsdamentes acélból készült elemek – légcsatornák, rácsok és anemosztátok – kerülnek beépítésre. Ezek a megoldások kiválóak az élelmiszeripari, nagy páraterhelésű vagy speciális higiéniai követelményeket támasztó terekhez. A rozsdamentes kialakítás hosszú távon is biztosítja a megbízható működést és a stabil légtechnikai teljesítményt.
A Lindab rendszerei nemcsak a szállodák, bevásárlóközpontok, irodák, oktatási intézmények esetében biztosítják a tiszta levegőjű beltereket, hanem olyan szektorokban is megbízhatóak és hatékonyak, mint az élelmiszergyártás.
Sportpálya, útfelújítás, játszótér és fitneszpark is megtalálható a projektek között.
A hazai építőipart képviselő szervezet az építőipari és nemzetgazdasági tárcákhoz fordult: a külföldről érkező (különösen a távol-keleti) beruházásokban sok olyan hiányosságot látnak, melyek felszámolására az önbejelentést nem érzik elégségeseknek. Itt a hazai cégek részarányát százalékban is előírnák és a helybeli vállalkozásokat előnyben részesítenék. Emellett az Otthon Start programban a professzionális piaci szereplők igénybevételének biztosítását szorgalmazzák.