2024.06.15, Szombat
Jelentős összeg jut a Dráva menti vidékfejlesztésre

Jelentős összeg jut a Dráva menti vidékfejlesztésre

magyarkozlony.hu

2016.07.04. 11:26 - Antal Zsófia

Az Ős-Dráva program költségvetése a következő négy évben 23 milliárd forint, melynek csaknem felét vízgazdálkodásra fordítják. Kiemelkedő forrásösszeg irányul még a halgazdálkodásra és az agrárgazdaságra is.

Hirdetés

A Kormány az 1321/2016. (VII. 1.) Korm. határozatában adta ki az Ős-Dráva nemzeti programmal összefüggő feladatokra és azok finanszírozására vonatkozó új utasításait.

A 2010-ben indult Ős-Dráva Program egy komplex vidékfejlesztési stratégia, mely Baranya és Somogy megye déli részére irányul. Természeti, társadalmi és gazdasági szférát egyaránt érintő fejlesztéseket valósítanak meg benne, a hosszú távú fejlődés érdekeit szem előtt tartva. Alappillérei a vízrendezés, a tájhasználat-váltás és tájtagolás, az állattenyésztés, a feldolgozás, gazdaságfejlesztés, megújuló energia, a turizmus, a humánerőforrás-fejlesztés és az egységes projektmenedzsment.

A július elsején kiadott kormányhatározat alapján 2016-tól 2020-ig a programban megvalósuló fejlesztések összesen 43 települést érintenek, s mintegy 23 milliárd forintból valósulnak meg.

Az Ős-Dráva nemzeti program keretében megvalósítandó feladatok a finanszírozás szempontjából három csoportba sorolhatók.

1. A közvetlenül európai uniós társfinanszírozású programokból megvalósítandó feladatok közé tartozik:

  • a vízgazdálkodás fejlesztése, melyre 11,5 milliárd forintos összeget szán a kormány, elsősorban a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretei között,
  • a turisztikai fejlesztések, melyre másfél milliárd forintot fordítanak a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP),
  • az emberi erőforrás fejlesztések, erre 2 milliárd forint jut az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) kereteiből (többek között olyan programelemek is ide tartoznak, mint a családgondozás, a romák integrációja vagy az ifjúsági felzárkóztatás és tehetséggondozás),
  • az agrárgazdaság tudásátadási és tájékoztatási tevékenységei, a nem agrár társadalmi vállalkozások és a programmenedzsment, ezekre még összesen 350 millió forintot szánnak.

2. Az európai uniós társfinanszírozású programokból előnyben részesítendő feladatok a következők:

  • helyi gazdaság fejlesztése (pl. állattartás, kertészet, halgazdálkodás, mezőgazdasági kisüzemek stb.), az ide tartozó feladatok együttes költsége 6,2 milliárd forint,
  • településfejlesztés és térségfejlesztés (pl. foglalkoztatás növelése, infrastruktúrafejlesztés stb.), a feladatok forrásigénye 1,55 milliárd forintot tesz ki.

3. A hazai forrásból finanszírozható fejlesztések – 1 milliárd 390 millió forint összértékben:

  • új szociális szövetkezetek elindítása,
  • református templomok felújítása,
  • vendégházak, kulcsos házak fejlesztése,
  • projekt előkészítési költségek.
GazdaságGINOPKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)Ős-Dráva Program

Hírlevél

Hirdetés