2024.05.23, Csütörtök
Kaposváron épül fel a 16 milliárdos gumi-újrahasznosító

Kaposváron épül fel a 16 milliárdos gumi-újrahasznosító

mti, napi.hu

2016.04.01. 12:12 - Hegedűs Gergely

A magyar Homatech leendő üzemében évente 30 ezer tonna autógumi-hulladékot dolgoznak fel. A keletkező gáz az üzem energiaellátását adja, a 10-12 ezer tonna ipari szenet, a 12 ezer tonna olajat és az 5-6 ezer tonna acélt értékesítik.

Hirdetés

Gumihulladék-feldolgozó üzemet épít a Homatech Recycling Zrt. 16 milliárd forintból Kaposváron. A beruházást Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester jelentette be a Somogy megyei városban.

A politikus úgy fogalmazott, 2018-ra olyan világszínvonalú, környezetbarát technológia mintaüzeme létesül a városban, amely Kaposvárt a környezetvédelem és az újrahasznosítás élvonalába helyezi.

István Gábor, a magyar tulajdonú vállalat vezérigazgatója azt mondta, a tervek szerint a félszáz embert foglalkoztató üzemben évente 30 ezer tonna autógumi-hulladék hasznosítását tervezik hőbontásos módszerrel. Az így nyert gázt az üzem energiaellátásához használják fel, a 10-12 ezer tonna ipari szenet, a 12 ezer tonna olajat és az 5-6 ezer tonna acélt értékesítik.

A több tízmillió eurós projektet a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak minősítette. A Napi.hu korábban azt írta, a beruházás éves szinten nagyságrendileg 100 milliós helyi adót fizet a befogadó önkormányzatnak.

A fejlesztést eredetileg Százhalombatta mellé tervezték, de a helyi lakosság elutasította az ötletet. Sajtóhírek szerint az ottaniak attól tartottak, hogy a feldolgozóüzemben keletkező szagot a településük felé fújná a szél.

Mi épül?Kaposvárüzemépítésújrahasznosítás

Hírlevél

Hirdetés