2024.04.15, Hétfő

 

Három év múlva már hídon járhatunk át a Dunán Kalocsánál, illetve Paksnál. Egy lépéssel ugyanis közelebb kerül kedden a megvalósításhoz az átkelő, mivel szeptember 15-én lejár a hatástanulmányának beadási határideje. A kormányzat eszerint három helyszín és ötfajta híd közül választ.

Második fázisába lép a Kalocsa-Paks Duna-híd megvalósítása, miután a kormány tavasszal zöld utat adott a beruházásnak, szeptember 15-ével pedig lejár a környezeti tanulmány beadási határideje – mindezt Bálint József, a Kalocsa-Paks Duna-Hídért Egyesület elnöke, Kalocsa polgármestere mondta el a Helyi Híradóknak. Hozzátette: a kidolgozott elképzeléseket megkapta a kormány, a döntéshozók a tanulmány alapján három helyszín és ötfajta híd közül választják ki a megfelelőt.

„Természetesen a pontos helyszín és a profil tekintetében is megvan a térség számára a legjobb megoldás, ezt a tanulmányban is kifejtettük” – fűzte hozzá Bálint József.

Szeptember 15-ével nemcsak hogy lejár a környezeti tanulmány beadási határideje, hanem egyúttal a projekt megvalósítása átkerül a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt.-hez (NIF). Így már a társaság írja ki a tervezői közbeszerzést, melyet követően november végén kiderül, hogy ki, melyik cég tervezheti a kiválasztott hidat. A kijelölt tervezőt követően jövőre az összes engedélyezés beszerzése, illetve minden hozzá kapcsolódó megvalósítási előkészítés lezajlik. Azután pedig 2017-ben tehető meg az első kapavágás – részletezte a Kalocsa-Paks Duna-hídért Egyesület elnöke.

AktuálisDuna hídKalocsa