2024.03.28, Csütörtök
Év Homlokzata 2018 – Érték az építészetben

Év Homlokzata 2018 – Érték az építészetben

magyarepitok.hu

2017.12.19. 09:00

Az Év Homlokzata díj alapítója és fő támogatója, a Baumit Kft. építészek és kivitelezők számára idén kilencedik alkalommal írt ki pályázatot, amelyre öt kategóriában (családi ház, társasház, középület, utólagos homlokzati hőszigetelés és műemlék felújítás) lehet nevezni 2018. április 30-ig az evhomlokzata.hu weblapon. A díj összege kategóriánként egymillió forint.

A hazai építőipar fellendülésével az építészeknek és a kivitelezőknek lehetőségük van arra, hogy megmutassák, milyen innovatív, jövőbe mutató, környezettudatos, illetve az építészeti értékeket megőrző homlokzatokat hoznak létre vagy újítanak fel. Mindezeket értékeli az Év Homlokzata pályázat, amely az egyik legrangosabb és legmagasabb díjazású építészeti megmérettetés. A pályázatot 2018-ban kilencedik alkalommal írja ki a díj alapítója és fő támogatója, a Baumit Kft. A pályázat célja az, hogy új és felújított épületek esetében értékelje a mai magyar építészet értékteremtő házait, a homlokzatok kialakítását, illetve elismerje azokat az építészeket és kivitelezőket, akik ezeket létrehozták.

Az Év Homlokzata 2018 pályázatra öt kategóriában lehet jelentkezni: családi ház, társasház, középület, utólagos homlokzati hőszigetelés és műemlék felújítás. Pályázni olyan épületekkel lehet, amelyeknek a homlokzati kialakítása a kiíró által gyártott anyagokból készültek vagy újultak meg 2014 és 2018 között.

A kategóriánkénti díj értéke nettó 1 millió forint. Az Év Homlokzata díjazottakat független szakmai zsűri választja ki. A pályázaton csak építészek és kivitelezők vehetnek részt. A családi ház kategóriában közönségdíjat is szervez a kiíró, az építészek és kivitelezők által benevezett házakra a pályázat honlapján, bárki szavazhat 2018 szeptemberében. A közönségdíjas épület tulajdonosa az eredményhirdető gálán veheti majd át a legszebb családi házért járó oklevelet.

A nevezéseket az evhomlokzata.hu oldalon lehet benyújtani 2018. április 30-ig. Az eredményhirdetés 2018 novemberében lesz.

Az Év Homlokzata 2018 pályázatról bővebb információ, a pályázati kiírás és az elektronikus nevezés az evhomlokzata.hu weblapon található. Itt láthatóak az eddigi Év Homlokzata pályázatok nyertes épületei, bemutatkozik a zsűri és az érdeklődők választ kaphatnak a kérdéseikre is.

 

Az Év Homlokzata 2016 pályázat díjazottjai

A családi ház kategóriában az Év Homlokzata 2016 díjat Dankó Kristóf építész, Dorog város főépítésze nyerte el egy Mór belvárosi részén megvalósult családi ház tervezésével.
Az Év Homlokzata 2016 társasház kategória díjazottja a Benczúr-Weichinger Studio, a Budapest II. kerületében épült kétlakásos ház építészei: ifj. Benczúr László és Weichinger Miklós.
Az Év Homlokzata 2016 középület kategória nyertese a Teampannon Kft. és az ír O'Donnell + Tuomey Ltd., a budapesti Közép-Európai Egyetem (CEU) Belvárosi Campusának tervezéséért. A munkában részt vevő építészek és munkatársak: Sheila O’Donnell, John Tuomey, Mark Grehan (O'Donnell + Tuomey Ltd.), Hidasnémeti Máté  (Teampannon Kft.); Ciara Reddy, Brian Barber, Anne Louise Duignan, Jitka Leonard, Geoff Brouder, Henrik Wolterstorff (O'Donnell + Tuomey Ltd.), Varga Bence, Kern Ádám, Szabó Andrea (Teampannon Kft.).
Az Év Homlokzata 2016 panel kategória díját az and-an terv építész iroda, Zács András és Fáy Piros építészek kapták a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kara zuglói kollégiumi épületének rekonstrukciós tervezéséért.
Az Év Homlokzata 2016 műemlék kategória díját megosztva kapta az építész Műép Építőmérnöki Kft. (Dr. Szabó László, néhai Hőnich Henrik, Zepkó Ferenc, Kaczurné Molnár Ágota tervezők) és a kivitelező RózsaÉp Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (ügyvezetője Darida Olivér) a Budapest VIII. kerület, Könyves Kálmán körúton felújított Tündérpalota, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet székházának épületéért.

 

A Baumitról

A Baumit az osztrák Schmid Industrie Holding tagjaként Európa összes országának piacán és Kínában is jelen van. A Schmid Holding 2016-ban több mint 5 ezer munkatársat foglalkoztatott és árbevétele 1,4 milliárd euró volt. A Baumit fő profilja a homlokzati hőszigetelő rendszerek, színes vakolatok, hidegburkolati ragasztók valamint aljzatképző anyagok gyártása és forgalmazása.

A Baumit első külföldi leányvállalata 1990-ben Magyarországon alakult meg és az elmúlt években meghatározó építőanyag gyártóvá vált. A Baumit Kft. négy gyárat üzemeltet Magyarországon: Alsózsolcán, Dorogon, Pásztón és Visontán, cégközpontja Dorogon található. A Baumit Kft. 2016-os árbevétele 15,9 milliárd forint volt, és éves átlagban 183 munkatársat foglalkoztatott. A magyar vállalat az elmúlt években társadalmi felelősségvállalási programjának keretében többek közt műemléképületek renoválását, oktatási intézmények mosdójának felújítását támogatta, valamint alapítója és fő támogatója az Év Homlokzata építészeti pályázatnak.

 

Galéria

KirakatpályázatokÉv HomlokzataBaumit Kft.