2024.03.19, Kedd
Közel 250 éves műemlék újult meg Csömörön
Fotók: Nagy Zsuzsanna/magyarepitok.hu

Közel 250 éves műemlék újult meg Csömörön

magyarepitok.hu

2019.05.13. 12:25 - Almási Krisztina

A fővárosi agglomerációban Nepomuki Szent János szobra az A-Híd Zrt. támogatásával nyerhetett megújult külsőt.

Hirdetés

Hétvégén tartották Csömörön a megújult Nepomuki Szent János szobor átadóját, amely az A-Híd Zrt. társadalmi felelősségvállalásának jegyében újulhatott meg.

Sal László, az A-Híd Zrt. vezérigazgatója az ünnepélyes átadón kiemelte, hogy 2013-ban a vállalat székházának udvarán avatták fel az első Nepomuki-szobrot az Egri Hittudományi Főiskola ajándékaként. Hozzátette, hogy 2014-ben a Hidak és Hídépítők Napján arra az elhatározásra jutottak, hogy hagyományt teremtenek, és

minden évben felújítanak egy Nepomuki Szent János szobrot valahol az országban, vagy az egykori Magyarország területén.

A csömöri Nepomuki-szobor már a hatodik a sorban, melynek restaurálásához az A-Híd Zrt. hozzájárult a támogatásával. A korábbi években többek közt Óbudán, Gödöllőn, Soroksáron és Felvidéken újulhatott meg szobor a vállalat közbenjárásával. Sal László megjegyezte, hogy ezt a missziót a jövőben is folytatni szeretnék, és nagy öröm évről évre látni a helyi civilek, a magyarok és a nemzetiségiek összefogását, melynek ők is a részesei.

 

A képre kattintva galéria nyílik meg!


Összefogásnak köszönhetően újulhatott meg a szobor

Csányi István, a Mi Kis Falunk Egyesület elnöke a helyszínen tartott beszédében felelevenítette, hogy a jelenleg 248 éves szobrot még Grassalkovich Antal adományozta Csömör lakosságának az 1700-as évek második felében. Az évszázadok során a csömöriek óvták a szobrot és rendben tartották a neki otthont adó kis kertet.

Az utóbbi évtizedekben többször került sor kisebb-nagyobb felújításokra a szobrot érintően – egyszer a 2000-es évek elején, legutóbb pedig 2017-ben. A Mi Kis Falunk Egyesület tagjai 2017-ben döntöttek úgy, hogy a csömöri lakosokkal közösen felújítják a szobrot és rendbe rakják a hozzá tartozó kertet.

 

 

Az önkéntes segítők mellett a csömöri német nemzetiségi önkormányzat, a Sváb Baráti Kör és a Mátyás Király Általános Iskola német tagozatos diákjai évről évre segítenek a kert rendben tartásában.

Beszéde lezárásaként az egyesület elnöke megjegyezte, hogy a felújítás üzenete, hogy mindannyian felelősséggel tartozunk egymásért és azért az örökségért, amit őseink hagytak ránk.

Galéria

KirakatA-Híd Zrt.szobortársadalmi felelősségvállalásCsömör

Hírlevél

Hirdetés